Üniversitemizin Havacılık ve Uzay Bilimleri Topluluğundan - Uydu Teknolojileri ve Türkiye - Konulu Konferans

23.04.2014

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerinden oluşan Havacılık ve Uzay Bilimleri Topluluğu, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Konevi Anfi salonunda “Uydu Teknolojileri ve  Türkiye” konulu Konferans düzenledi. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Lokman Kuzu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M.Emin Aydın, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerafettin Erel, Ahmet Keleşoğlu  Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Kırbıyık, Öğretim Üyeleri, Topluluk öğrencileri katıldı.

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerafettin Erel’in selamlama konuşmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker yaptığı açılış konuşmasında; “Türkiye’nin ekonomisinin toparlanmasıyla beraber nitelikli insan gücündeki artışla genç beyinlerin doğru yerlerde istihdam edilmesine yönelik politikalar ve ileri teknolojinin transferine yönelik projelere yapılacak olan teşvikler peş peşe birbirlerini sinerji oluşturacak şekilde etkilemeye başladı. Buna bağlı olarak ülkemiz bilginin oluşturduğu güçten istifade ederek insanlığın hizmetine yeni şeyler ortaya koyma adına bir çaba içerisindedir. İnsanlığın refahı için ülkemiz teknolojiyi kullanmak adına şimdiye kadar yapılmamış olanları yapmak üzere 2023 vizyonu olarak hedef belirledi. İnşallah hep birlikte çalışarak bu hedefe ulaşacağız. 2023 vizyonunun bir parçası olan Uzay çalışmaları ve Uydu teknolojileri konusunda da ülkemiz her geçen gün daha iyi noktalara gelmektedir. Bu anlamda da istihdam alanında gençlerimizi güzel günler beklemektedir. Gençlerin bugünkü girişimlerini  tebrik ediyor, konferansın iyi geçmesini diliyorum.” dedi.

Katılımın yoğun olduğu programda özgeçmişinin okunmasının ardından konferansa başlayan Dr. Lokman Kuzu konuşmasında ; Uzay Ortamı, Güneş ve gezegenlerin yapısı, Uydu tipleri, Haberleşme uydularının tarihi, İlk haberleşme uyduları, Uydu haberleşmesinin avantajları, Uydunun yörüngede nasıl durduğu, GEO Yörüngesi, Türk-Sat Uyduları, Fırlatma ve Yörüngeye yerleştirme, Yörünge bozucu etkiler, Uydunun güneş görmediği zamanlar, Uydunun parçaları gibi konu başlıklarıyla Uydu ve Uydu Sistemleri hakkında bilgiler verdi.

Katılımcıların sorularını da cevaplayan Kuzu :  Her ülkenin kendi uydusunu atmasının konum hesaplamaları için en güzel şey olduğunu fakat  pahalı bir proje olduğu için çok bütçe gerektirdiğini ifade etti. Amerika Birleşik Devletlerinin GPS, Avrupa Birliğinin GALİLEO ve Rusların GLONESS olarak kendilerine ait uyduları olduğunu ve Türkiye olarak da kendimize ait bir uydu sistemimizin olması gerektiğini en azından Çin gibi GALİLEO’ya ortak olabileceğimizi söyledi. Nitekim kendine ait uydu sistemi olanların istedikleri şekilde uydu sinyalleriyle oynayabileceklerini,  2004 ten bu yana GPS kullandığını, Amerika ve  Fransa’da iken bazı zamanlarda kendisinin konum olarak çok farklı yerlerde gösterildiğini belirtti.

Programın sonunda  Prof. Dr. Muzaffer Şeker, verdiği önemli bilgiler için Dr. Lokman Kuzu’ya teşekkür ederken, bir iki yılda verilecek bilgilerin neredeyse bir iki saatte özetlendiğini belirtti. Lokman Kuzu da; Üniversitemiz için katkıda bulunmaya her zaman hazır olduklarını ifade etti.

Konferans Rektör Şeker’in, Lokman Kuzu’ya günün anısına plaket takdimiyle son buldu.

 

Lokman Kuzu Kimdir?

1997 yılında ODTÜ Elektrik-Elektronik mühendisliğinden mezun oldu. ABD Syracuse Üniversitesinde 2003 yılında yüksek lisansını, 2006 yılında ise doktora çalışmasını tamamladı. 1997-2000 yılları arasında özel bir firmada mühendis olarak 2000-2006  yılları arasında ABD nin Syracuse Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak 2006-2014 yılları arasında da Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.' de Kıdemli Uzman olarak çalışmıştır.Halen Tübitak Uzay Enstitüsü Müdürü olarak çalışmaktadır.

 

havacılık ve uzay bilimleri topluluğu 

Temel amacı sivil havacılığı ve uzay bilimlerini üyelerimize ve bu alana ilgi duyan öğrencilere tanıtmak ve sevdirmektir.

Topluluğun diğer amaçları ise;

1-model uçak yapımıyla ilgili kurs açılması

2-müzelere gezi ve uzay günleri,havacılık fuarlarına katılım hava alanlarınınn tanıtımı seminer yarışma ve konferans vb. faaliyetler düzenlemek

3-havacılık ve uzay bilimleri topluluğunun üyelerini ve bu alana ilgi duyan öğrencileri yapacağımız çalışmalarla kaynaştırmak dostluk ve kardeşlik duygularını geliştirerek havacılıkta olmazsa olmaz olan 'güven unsurunu sağlamak'

4-model uçak yamaç paraşütü planör gibi aktivite grupları kurmak

5-diğer kulüplerle eşgüdüm halinde hareket ederek geniş kitlelere ulaşmayı sağlamak ve festival şenlik gibi organizasyonlar düzenlemek

Paylaş