Üniversitemizin Akademisyen ve Öğrencileriyle Desteklediği (DEYE) Projesi’nin Kapanışı Yapıldı

09.06.2014

Üniversitemiz  ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteğiyle YÖRET Vakfı (Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Rehber Yetiştirme Vakfı) ve Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi Uygulama Araştırma Merkezi’nin (BEAUM) ortaklaşa yürüttüğü ve Avrupa Birliği’nin desteklediği ‘Barışçıl Okuldan Toplumsal Barışa Demokratik Yurttaş Eğitimi (DEYE) Projesi’nin Konya Ticaret Odasında gerçekleşen kapanış toplantısına; Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, MEB şube müdürleri, Üniversitemiz Basın Müşaviri Mehmet Lütfi Özcan, Psikolojik Danışmanlar, Proje Koordinatörlük Danışmanları ve Projede gönüllü yer alan öğretmenler ile Üniversitemiz Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü 3. sınıf öğrencileri katıldı.

Proje; İstanbul, Samsun ve Konya olmak üzere toplam 36 okulda uygulandı. Konya’da ise Selçuklu, Meram ve Karatay’da 9 okulda gerçekleştirildi. Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurten Sargın’ın koordinatörlüğünde, Üniversitemiz gönüllü PDR 3. sınıf öğrencileri ile okullardaki Rehber öğretmenleri tarafından yürütüldü. Proje kapsamında ‘demokratik vatandaş, çocuk hakları, barış,  empati kurma, kimlik, çatışma çözme, kaynaştırma-ısınma oyunları,   çatışmaları dönüştürme, dışavurumcu sanat, algılama, güven oluşturma, sosyal sorumluluk projesi, kazan kazan çözümü, ilişkileri anlama, deneyim adresi…’  konuları ve uygulama çalışmaları gerçekleştirildi.

Projenin Amacı: Evrensel temel değerler doğrultusunda, sürdürülebilir demokratik toplum oluşturmaları için okul öncesinde ve ilköğretimde demokratik okul kültürünü güçlendirmek.

Projenin tanıtımı, amacı ve proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Proje Genel Koordinatörü Didem Coşkun Ergin şunları söyledi: “Demokratik okul kültürünü güçlendirmek ve toplumsal sorumluluk oluşturmak adına Milli Eğitim Bakanlığı idarecileri, PDR uzmanları, öğretmenler, üniversite öğrencileri, okul öncesi ile ilkokul öğrencileri ve ailelerle birlikte yürütülen adeta çağlayan etkisi oluşturacak bir proje. Amacımız, öğretmenlerden öğrencilere ve velilere kadar katılımı sağlanan mini bir demokrasi modeli oluşturmak; bireyi merkeze alarak bireysel farklılıklara, insan haklarına, çocuk haklarına saygılı bireyler yetiştirmek. Ne kadar erken başlarsak etkisi o kadar kalıcı olur düşüncesiyle okul öncesi ve ilkokullarda bu projeyi uyguladık ve bu proje küçük bir başlangıç. Proje kapsamında seçilen PDR öğretmenlerine bilgi verildi ve bu öğretmenlerimiz okuldaki diğer öğretmenlere, öğrencilere ve velilere bilgi vererek şelale etkisi oluşturduk. Biz göle küçük bir taş attık ve genişleyen halkalarını izledik.”

Projenin Süresi: 18 ay

Projenin Hedefleri İlkokullardaki yenilikçi, barış ve sanat tabanlı eğitimler yoluyla, demokrasi modeli oluşturmak ve İnsan Hakları Eğitimine katkıda bulunmak. Demokratik okul kültürünü güçlendirmek amacıyla MEB’de çalışan idareci, PDR uzmanı (Rehber öğretmen) ve öğretmenlerle birlikte, öğrenciler ve ailelerinin DV/İHE farkındalığını arttırmak, Kilit konumundaki okul paydaşlarının (psik.danışmanlar, veliler ve öğretmenler) katılım konusundaki yeterliliklerini arttırmak.

Konya Milli Eğitim Müdürü Müdürü Mukadder Gürsoy: “ Konya’nın da içinde yer aldığı bir çalışmayı birlikte yürütmeye karar verdik. Eğitimin her türlüsünü yapıyoruz ama aynı mekânı paylaşma konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu proje; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde yönetici, rehber öğretmen öğrenci ve aileleri hedef alan bir çalışma. Bu çalışmanın diğer okullarda da yapılmasını istiyoruz. Neyin yanlış neyin doğru olduğunu biliyoruz ama davranışa dönüştürme noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Aynı toplumda yaşamanın getirdiği kardeşliği ve birlikteliği anlayabilir ve davranışa dönüştürebilirsek birlikte huzurla yaşayabiliriz. Bu proje ile küçük yaştaki çocuklarımızdan başlayarak hep birlikte toplum olmayı öğreneceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz: “ Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının güzel bir ürünü olan projenin kapanış programındayız. Projeye katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra da benzer projelerde işbirliği yapma konusunda elimizden gelen desteği vereceğimizi belirtmek istiyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Rehber Öğretmen ve Psikolojik Danışman Osman Durusu; Proje kapsamında nasıl eğitim aldıklarını okullarda neler uyguladıklarını görsel bir sunumla izleyicilere anlattı.

Toplantı sonunda Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, yerel koordinatör Doç. Dr. Nurten Sargın’a plaket takdim etti. Diğer katılımcılara da katılım belgelerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

Konya’da Projeye destek veren ve projenin uygulandığı okullar:

Büyük Sinan Mehmet Fatma Dalan İlkokulu

Halil Bahceci İlkokulu

Konevi İşitme Engelliler İlkokulu

Büyük Bayram Ortaokulu

İhsan Özkaşıkcı İlkokulu

Fazilet Kuyucu İlkokulu

Feritpaşa İlkokulu

Sefaköy İlkokulu

Öğretmen Fatma Menekşe Özel Eğitim Uygulama Merkezi

Paylaş