Tıbbi Araştırmalarda Uygulamalı İstatistiksel Yöntemler Kursu

23.05.2014

Doktorların, araştırmaları için uygun istatistiksel analiz yöntemini seçme ve analiz sonuçlarını doğru bir şekilde yorumlayabilme becerisi kazanmaları amacıyla Tıp Fakültesi Dekanlık toplantı salonunda “ Tıbbi Araştırmalarda Uygulamalı İstatistiksel Yöntemler Kursu” düzenlendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü öğretim üyeleri tarafından verilen kurs programında  kursiyerlere: Tanımlayıcı İstatistikler, Veri Görselleştirme, Örnekleme Kavramı, Varyans Analizi, Regresyon Analizi gibi konularda İstatistiksel Paket Programları desteğinde uygulamalı eğitim verildi.  20-21-22-23 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen kurs programında; belirtilen istatistiksel yöntemler dışında kursiyerlerin çalışma alanlarına ilişkin istatistiksel ihtiyaçları için özel birebir 2 saatlik çalışma programları da uygulandı.

Oldukça verimli geçen kursta katılımcılara aşağıda ki başlıklarla İstatistiksel Paket Programları desteğinde uygulamalı eğitim verildi.

• Temel Kavramlar, Veri Tipleri, Tanımlayıcı İstatistikler, Veri Görselleştirme
  • Örnekleme Kavramı, Örneklem Hacminin Belirlenmesi, Deney Düzenleri
  • Tanı Testleri, Odds Oranı ve ROC Eğrileri
  • p Değeri, 1. Tip Hata, 2. Tip Hata, Testin Gücü ve İstatistiksel Testlere Genel Bakış
  • İstatistiksel Çıkarsama ve Hipotez Testleri (Tek Örneklem t Testi, Eşleştirilmiş Örneklem t Testi, Bağımsız İki Örneklem t Testi, Wilcoxon Sıra Sayıları Testi, Mann Whitney U Testi)
  • Varyans Analizi ve Çoklu Karşılaştırma Testleri (LSD, Tukey HSD, Duncan, Scheffe, Dunnett, Tamhane’s T2)
  • Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi
  • Kruskal Wallis, Friedman Testi ve Eşanlı Güven Aralıklarıyla Farklı Grupların Belirlenmesi
  • İlişki Katsayıları (Pearson, Spearman, Phi, Cramer-V, Kappa, vb.)
  • Regresyon Analizi ve Model Seçimi
  • Logistic Regresyon ve Cox Regresyon Analizi