Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Derya Karataş Yeni, Pakistan’da “Kaynak Kişi” Olarak Uluslararası Bilimsel Etkinliklere Katıldı

13.03.2024
Veteriner Fakültesi

Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Derya Karataş Yeni, Pakistan’da dünyaca ünlü üniversite ve enstitülerden bilim insanlarının yer aldığı, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Punjab Üniversitesinin düzenlediği uluslararası bilimsel programlara davetli konuşmacı olarak katıldı.



Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Derya Karataş Yeni, ilk olarak Pakistan’ın başkenti İslamabad’da İİT Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi (COMSTECH) tarafından düzenlenen ve kendisinin ‘kaynak kişi’ olarak davet edildiği “Zoonotik Hastalıklar ve DNA Aşılarında Güncel Ar-Ge Çalışmalar” konulu konferansa katıldı.



Programda katılımcılara; insan sağlığını tehdit eden önemli zoonotik hastalıklar, aşılar ve yerel, ulusal ve küresel düzeylerde; insanlar, hayvanlar ve çevre bakımından ideal sağlık elde etmek için farklı disiplinlerin iş birlikçi çalışması anlamına gelen ‘tek sağlık’ kavramı hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Derya Karataş Yeni’ye “Kaynak Bilim İnsanı” ödülü takdim edildi.

Etkinlik sonrasında Türkiye'nin Pakistan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı ile görüşen Doç. Dr. Yeni, konuyla ilgili bilgi paylaşımında bulundu.



Pakistan’ın Lahor şehrinde Punjab Üniversitesi Moleküler Biyoloji Mükemmeliyet Merkezi’nin (CEMB) gerçekleştirdiği “Aşı Araştırmalarında Eğilimler, Beklentiler ve Fırsatlar” başlıklı uluslararası konferansta Doç. Dr. Derya Karataş Yeni, Oxford Üniversitesi, Pirbright Enstitüsü gibi dünyaca ünlü kurumlardan davet edilen 12 bilim insanı arasında yer aldı. Punjab Üniversitesinde düzenlenen etkinlikte “Zoonozlar ve Aşılar” hakkında sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Yeni’ye davetli konuşmacı olması sebebiyle ödül takdim edildi.



Pakistan’da katıldığı programlar ile ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Derya Karataş Yeni, “57 İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletin bilimsel ve teknolojik iş birliğine yönelik çalışmalarını yürüten COMSTECH’in halka açık olarak düzenlediği konferansa kaynak bilim insanı olarak davet almaktan memnuniyet ve gurur duydum. Farklı ülkelerden birçok bilim insanının fiziki ve online olarak katılımıyla gerçekleşen toplantılarda ‘Zoonotik Hastalıklar ve DNA Aşıları’ ile ilgili mühim bilgiler paylaşılırken programlarda çok önemli çıktılar elde edildi. Programlarda kurulan temaslar bundan sonra yapılacak iş birlikleri için önemli bir başlangıç olabilir. Ayrıca, İslamabad Büyükelçimiz Prof. Dr. Mehmet Paçacı ile oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik” dedi.

 
Paylaş