Mevlana Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Toplantısı Yapıldı

13.06.2014

Mevlana Kalkınma Ajansının Dedeman Otelde düzenlenen 2013 Kalkınma Kurulu Toplantısına; Vali Muammer Erol, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, MEVKA Kurulu Başkanı ve üyeler, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, basın mensupları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

MEVKA değerlendirme kurulunda; Kalkınma Kurulu Başkanı Tahir Şahin, Başkan Vekili Ali İhsan Orhan, Katip Üyeler İsmail Turan ve Mehmet Ali Çelik yer aldı.

Toplantı çerçevesinde değerlendirilen ana başlıklar: 2013 yılı faaliyet raporlarının görüşülmesi, iç denetim raporunun görüşülmesi, MEVKA tarafından hazırlanan ve büyüyen şirketler sunumu, MEVKA tarafından hazırlanan TR–52 bölgesi inovasyon ve Ar-Ge stratejisi sunumu, yönetim kuruluna tavsiyelerde bulunulması ve son olarak katılımcıların görüş ve temennilerinin alınması.

Toplantının amacı ise; Ar-Ge ve inovasyon destek kurumlarının arttırılması, bölgede teknik ve idari alt yapının iyileştirilmesi, beşeri sermaye kapasitesinin arttırılması, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün geliştirilmesi ve işbirliğinin arttırılması ile Kobi’lerin inovasyon kapasite gücünün arttırılması hedeflenmektedir.

Toplantıda konuşan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman şunları söyledi: “ Bölgesel açıdan önem arz eden iki önemli konu var; şirket büyümeleri ve büyümelerinin bölgesel gelişme kapasitesi ile Ar-Ge ve yenilik. Ar- Ge ve inovasyon çalışmaları diğer bölgelerde olduğu gibi esnek bir yapıya sahip. Bölgenin rekabetçi gücünü arttırması bakımından büyük önem arz ediyor. Toplantının hayırlara vesile olmasını diler, saygılar sunarım.” Konuşmasının devamında Ahmet Akman, toplantının amacı ve toplantıda ele alınacak konular hakkında kısaca bilgi verdi.

Vali Muammer Erol: “Bu ajansın, kalkınmasına ve gelişmesine yön verecek şey istişaredir. İstişareye önem verdiğimiz için bu kuruldan çıkacak katkı ve katılımlara da ciddi bir önem veriyoruz. Hizmetlerin; yerinde, doğru yetkililerle yapılması ve hizmete ihtiyaç duyulan yakın yerlerde yapılması gibi bir hedefi var. Yönetim kurulu ve halk olarak kendilerinden beklenen görevleri ne kadar ifa ettiklerini sorgulayabiliyoruz. Ajansların işleyişiyle ilgili olarak mevzuatın önümüze koyduğu usuller, insanımıza biraz zor gelebilir ama buna alışmak zorundayız.” dedi.

Planlama, ajans ve izleme- değerlendirme faaliyetleri hakkında bilgi vererek Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının önemine değinen ETÜT Planlama Başkanı Nurten Elvan: “ 2013 yılı bölge planı hazırladığımız için zamanımızın çoğu plan hazırlamakla geçti. Sanayiden turizme kadar 12 çalışma grubu oluştu ve 49 toplantı gerçekleştirildi. Derinlemesine mülakatlar yaptık. Bölgemiz için önemli olan ‘Su’ hakkında Su Çalıştayı yaptık.” açıklamalarında bulundu.

Sunumlarda; Konya ve Karaman’da Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarının geliştirilmesi, ticaret unvanlı iş yeri sayısı, ihracat ve ithalat, imalat sektörü girişim sayıları, yabancı şirketlerin kurulmasının neden önemli olduğu, mühendis ve teknisyen sayısının ulusal ve uluslararası rekabet için arttırılması, Konya ve Karaman’da nitelikli insan gücünün arttırılması için yaratıcı zekaya sahip insanların teşvik edilmesi ve beyin göçünün engellenmesi konuları ele alındı.

Toplantı; katılımcıların, sorularının cevaplandırılması görüş ve önerilerde bulunması ile sona erdi. Toplantının ardından birlikte öğle yemeği yendi.

 

Paylaş