Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı

Hakkımızda

       1. Tarihçe

 Bölgenin sağlık güvencesi Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimler Bölümü Anesteziyoloji ve ReanimasyonAnabilim Dalıbölgenin en büyük, en donanımlı, en tecrübeli Anesteziyoloji bölümlerinden birisidir.

 Anabilim Dalımız 1982 yılında Prof.Dr.Şeref OTELCİOĞLU önderliğinde kurulmuş,Halen Prof.Dr.Sema TUNCER UZUN Başkanlığında hizmet vermektedir. Geçen 33 yıl içerisinde 90 uzman hekim yetiştirmiştir.Anesteziyoloji ve ReanimasyonAnabilim Dalı Ameliyathane, Ağrı Bilim Dalı, Reanimasyon Yoğun Bakım Bilim Dalı ve diğer ilgili sahalarda en son teknolojiye sahip cihazlar ve uzman personelle modern tıbbın tüm imkanlarını kullanmaktadır.

      2. Yer ve Kapasite

Ameliyathanemizde bulunan 23 operasyon odası bulunmaktadır. Organ nakli (Böbrek, Karaciğer), kalp cerrahisi, beyin cerrahisi gibi özellikli operasyonlar dahil olmak üzere tüm bölgeden sevk edilen her türlü hastanın operasyon işlemleri için gerekli anestezi uygulamaları yapılabilmektedir. Bu anestezi uygulamaları arasında bölgesel sinir blokları, epidural- spinal sinir blokları ve tüm çağdaş genel anestezi yöntemleri mevcuttur. Ameliyathanemizde ayrıca ameliyat öncesi uygulanan çocuklar için sedasyon(sakinleştirme) odası, ameliyat sonrası bakım ünitesi bulunmaktadır.

       3. Anabilim Dalı Çalışma Konuları

Cerrahi bölümler tarafından ameliyat olması kararlaştırılan hastalar ilk olarak Anabilim Dalımız bünyesinde hizmet veren Poliklinik kompleksine yönlendirilmektedirler. Burada ameliyat için gerekli laboratuar sonuçları amacıyla kan alınması işlemi, EKG raporu, röntgen çekim işlemleri aynı merkezde yapılmaktadır. Tüm laboratuar ve röntgen sonuçları ile polikliniğimizde muayene olan hastaların gerektiğinde poliklinik kompleksi içinde hizmet veren kardiyoloji ve dahiliye hekimleri tarafından konsültasyon işlemleri yapılmaktadır. Böylece tüm ameliyat öncesi hazırlık işlemleri polikliniğimiz bünyesinde kısa sürede tamamlanmakta, hastalar her işlem için ayrı bir bölüme gönderilmemektedir.

Endoskopik işlemler, radyoterapi uygulama işlemleri, MR görüntüleme gibi ameliyathane dışındaki hastaları rahatsız edici, ağrılı, sakinleştirme ve anestezi uygulaması gereken tüm teşhis ve tedavi işlemleri Anabilim Dalımız tarafından oluşturulan uzman personel ve modern cihazlar eşliğinde konforlu bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Teknolojik ve modern cihazları, alanında uzman kadrosu ile Tıp Fakültesi bünyesinde bulunan Anesteziyoloji ve ReanimasyonAnabilim Dalı  bölgenin sağlık güvencesi olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

      4. Anabilim Dalı Alt Birimleri

AĞRI BİLİM DALI (ALGOLOJİ)

1997 yılında hizmete giren Algoloji (Ağrı) Kliniği 2004 yılında Bilim Dalı haline gelmiştir. Algoloji Bilim Dalı 2 Profesör, 1 araştırma görevlisi ve 3 hemşire ile poliklinik ve yataklı servis hizmetlerine devam etmektedir.

       Ağrı Bilim Dalında ağrılı hastalıkların tanı ve tedavisi için güncel teknikler kullanılmakta ve hastalıkların tedavisi etkin şekilde yapılmaktadır. Akut ağrı ve kronik ağrı sendromları (kanser-kanser dışı) ağrı uzmanları tarafından ayrıntılı biçimde değerlendirilmekte bu sorunların çözümünde farmakolojik ve girişimsel yöntemleri kullanılmaktadır. Girişimsel yöntemler içinde de santral, periferik ve otonomik sinir blokları gibi anesteziyolojik yöntemler ve sadece gelişmiş ağrı merkezlerinde uygulanabilen diğer özel teknikler (transforaminal, epiduralsteroid, faset bloğu, intradiakal girişimler, epidural-spinal port pompa sistemleri, nöroliz, radyofrekans, ablatif teknikler ve spinalkordstimulasyon) uygulanmaktadır. Bu girişimler steril ameliyathane şartlarında, ağrı uzmanı(Algoloji) öğretim üyelerimiz Prof.Dr.Sema TUNCER UZUN ve Prof. Dr. Ruhiye REİSLİ  tarafından yapılmaktadır. Bölgemizin bu tür spesifik girişimsel ağrı tedavilerinin uygulandığı tek merkezi olan ağrı kliniğimizde yılda yaklaşık 5000 hasta  görülmektedir.

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ

Anesteziyoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Alper YOSUNKAYA başkanlığında hizmet vermektedir. Yoğun Bakım Ünitesi yaklaşık olarak 20 sene önce Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak kurulmuştur. Toplam 14 yataklıdır. Bunlardan 4 ü izole, 1 oda 2 yataklı, 1 oda 3 yataklı olarak planlanmıştır. Yoğun bakım ünitemiz tüm kritik yetişkin hastaların yüksek standartlarda  tedavisinin yapıldığı 7 gün 24 saat aralıksız hizmet veren bir ünitedir. Yoğun Bakım Ünitemiz iyi eğitimli ve yüksek deneyimli bir ekip ile hizmet vermektedir. Bu ekip 2 öğretim görevlisi, 2 kendi branşında uzman yoğun bakım asistanı, 3 anesteziyoloji ve reanimasyon asistanı ve 23 hemşireden oluşmaktadır. Ayrıca 1 fizyoterapist konsültan olarak hizmet vermektedir.  Bu profesyonel ekibin amacı bir an önce kritik hastaların iyileşmesini sağlamaktır.

Yoğun Bakım Ünitesinde takip edilen hastaların genel durumları , eğer yoğun bakımda takip edilmezler ise yaşamları heran sonlanabilecek olan oldukça ciddi hastalardır. Bu nedenle  bu hastalar yoğun bakım ünitesine kabul edilerek yoğun bakım hekimi tarafından gerekli tanısal işlemler yapılır ve  tedavisi planlanır. Yoğun bakım ünitemizde takip ettiğimiz hastalar sepsis, sok, çoklu organ yetmezliği, genel vücut travması, travmatik beyin hasarı, karaciğer yetmezliği,  böbrek yetmezliği, ciddi pnömoni, solunum yetmezliği, pulmoneremboli, koma,  ilaç intoksikasyonu,  kardiyak ve solunumsal arrest olup yaşama döndürülen hastalar ve postoperatif dönemde  yoğun bakım ihtiyacı olan kritik hastalardır.

HİZMETLERİMİZ

Ameliyat öncesi tıbbi değerlendirme

  • Ameliyata hazırlık için anesteziyoloji polikliniğimize başvuran hastalarınlaboratuar hizmetleri ve gerektiğinde kardiyoloji, dahiliye, göğüs hastalıkları gibi konsültasyon işlemleri aynı poliklinik kompleksi içinde uygulanabilmektedir.

Bütün cerrahi branşlarda anestezi uygulaması yanında bölümümüzdeki bazı uygulamalar

  • Böbrek ve karaciğer nakli için anestezi
  • Laparoskopik ve endoskopik girişimler için anestezi
  • Ultrason eşliğinde sinir blokları bölgesel anestezi,
  • Kombine spinal-epidural anestezi
  • Günübirlik anestezi
  • Ameliyathane dışında; radyolojide bilgisayarlı tomografisi, manyetik rezonans görüntüleme, anjiografi, embolizasyon, koroner yoğun bakımda kardiyoversiyon ve gastroenteroloji endoskopik girişimler için sedasyon
  • Anestezi sonrası yoğun bakım
  • Çocuklar için premedikasyon (sakinleştirme) odası

Yoğun bakım

Yoğun Bakım ünitemizde, her yaştaki kritik hastalara hizmet verilmektedir. Her hasta için gerekli yapay solunum cihazı ve uygun monitörler ile kontinürenalreplasman tedavisi (hemodiyaliz-hemofiltrasyon) gibi ileri düzey tedavi uygulamaları sağlanmaktadır.

Algoloji (Ağrı) Ünitesi

Algoloji Ünitemizde, akut postoperatifağrı  ve kronik ağrı  tanı ve tedavi uygulamaları yapılmaktadır

Akut postoperatif ağrı tedavisi

  • Hasta kontrollü analjezi uygulamaları
  • Santral / periferik sinir blokları ve kateter uygulamaları

Kronik ağrı tedavisi (ilaç ve girişimsel ağrı yöntemleri)

  • Kanser ağrıları
  • Baş ve boyun ağrıları
  • Kas ve bağ dokusu ağrıları
  • Nöropatik ağrılar (postherpetik nevralji, Zona)
  • Eklem ağrıları (diz, kalça, omuz)
  • Nevraljiler (Trigeminal nevralji)

Ağrı ünitemizde yapılan bazı uygulamalar

  • Tetik nokta/eklem içi/ tendon kılıfı/ ligament enjeksiyonu
  • Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu,
  • Sinir blokları
  • Stellatganglion gibi sempatik sinir blokları
  • Radyofrekanstermakoagülasyon (RFT)