Department of Management and Organization
07.01.2024

İŞYERİ EĞİTİMİ PROTOKOLÜ

 
 İŞYERİ EĞİTİMİ PROTOKOLÜ
Taraflar
 
MADDE 1:
Bu protokol, ……………………………………………………… ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Meslek Yüksekokulu arasında ……./…../20... tarihinde imzalanmıştır.
Amaç
MADDE 2:
Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin öğrenim gördüğü alanlar ile ilgili teknolojik açıdan beceri ve deneyim kazanmasına katkı sağlamak amacıyla kamu ve özel sektör kurum, kuruluş ve işletmelerinde planlı faaliyetlerde bulunmasına olanak sağlamak.
Kapsam
MADDE 3:
Bu protokol, Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Meslek Yüksekokulunda yürütülen önlisans programlarına kayıtlı öğrencilerin; bir dönemlik öğrenimlerini belirli sürelerde kamu ve özel sektör kurumlarında mesleki uygulama imkanı bularak, işyeri eğitimi yönergesi kapsamında daha iyi yetiştirilmeleri için gerekli kuralları ve esasları içerir.
Süre
MADDE 4:
İşyeri eğitiminin süresi bir eğitim-öğretim yarıyılı olmak üzere 16 haftadır. Öğrenciler işyeri eğitimlerini, son sınıfın akademik takvimde belirtilen Eğitim-Öğretimin başlangıç ve bitiş tarihleri ile sınırlandırılacak şekilde BAHAR (4.) yarıyılında gerçekleştirir.
Yürürlük
MADDE 5:
Bu protokolün hükümleri, protokolün imzalandığı tarihten itibaren ve aksi belirtilmediği müddetçe süresiz geçerlidir.
Taraflar, takip eden öğretim dönemi için, en az 2 ay önceden gerekçeleri ile birlikte yazılı bilgi vermek suretiyle işyeri eğitimine kontenjan ayırmayı veya programın uygulanmasını sona erdirebilir.
İşyeri eğitim kontenjanın belirlenmesi ve kullanılması
MADDE 6: Kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve işletmeler, bu protokolün imzalanması sırasında İşyeri Eğitimi kapsamında, her yıl kaç öğrenci için kontenjan tahsis
edeceklerini bildirirler. Bu kontenjan bir yıl içinde iki dönemde (Güz-Bahar) farklı öğrencilerin faydalanması için kullanılabilir.
Programın koordinatörleri ve programın yürütülmesi
MADDE 7:
Bu programdan sorumlu olacak kişi, kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve işletmelerdeki en az mühendis unvanındaki “İşyeri Eğitimi Yetkilisi”, Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Meslek Yüksekokulunda ise; “Yüksekokul-Sanayi Koordinatörü” sıfatı ile ilgili öğretim elemanıdır. İki kuruluş arasındaki İşyeri Eğitimi ile ilgili tüm ilişkiler bu kişiler aracılığı ile yürütülür. Ancak; Protokol, “İşyeri Yöneticisi” ile “Yüksekokul Müdürü” tarafından onaylanacaktır.
İşyeri Eğitimi uygulamaları bu protokol hükümleri dâhilinde hazırlanan ve Yüksekokul-Sanayi Koordinatörü, Öğrenci ve İşyeri Eğitimi Yetkilisi tarafından imzalanan İŞYERİ EĞİTİMİ SÖZLEŞMESİ hükümleri çerçevesinde yürütülür ve sözleşme bu protokolün ayrılmaz bir ekidir.
İşyerinin işyeri eğitimi ile ilgili sorumlulukları şunlardır:
a) Kendi çalışanlarına sağladığı konaklama beslenme ve sosyal imkânlardan öğrencilerin de yararlanması için gerekli koşulları sağlamak,
b) Öğrencilerin işyeri eğitimini, bu Yönerge esaslarına ve işyeri kurallarına göre yapabilmeleri için bir işyeri eğitimi yetkilisini görevlendirmek,
c) ‘’İşyeri Eğitimi Yetkilisi’’ tarafından değerlendirilip imzalanan İşyeri Raporunu onaylamak,
d) Öğrencilerin İşyeri Eğitimi kapsamındaki tüm etkinliklerinin planlanması ve denetiminin, yalnızca gündüz mesai saatleri içinde olmasını sağlamak.
e) Kamu ve özel sektöre ait kurum, kuruluş ve işletmeler; bünyelerinde İşyeri Eğitimi yapan öğrencileri kontrol amacıyla gelen izleyici öğretim elemanına gerekli kolaylığı sağlamak.
İşyeri Eğitimi Yapan Öğrencilerin Görev ve Sorumlulukları
MADDE 8:
Öğrencilerin görev ve sorumlulukları şunlardır;
a) Öğrenciler işyeri eğitimlerini, işyeri eğitimi sözleşmesi imzalanan kurumda yapmak zorundadır.
b) İşyeri eğitimi süresince öğrenciler işyeri eğitimi haftalık çalışma planını uygulamakla yükümlüdür.
c) Öğrenciler işyeri eğitimi yapacakları işyerinin kurallarına, mevzuatına ve Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine uymak zorundadır.
d) Öğrenciler işyeri eğitimi süresince işyeri eğitimi yetkilisinin gözetiminde bulunurlar ve bu süreçte işyeri eğitimi yetkilisi tarafından verilecek çalışmaları yapmakla yükümlüdür.
e) Öğrenciler günlük çalışma kayıtlarını içeren haftalık çalışma raporunu, sonraki haftanın ilk mesai günü bitimine kadar, ‘’işyeri eğitimi yetkilisi’’ ne vermek zorundadır.
f) Öğrenciler işyeri eğitimine %80 oranında devam etmek zorundadır. Öğrenci işyerinden izinsiz ayrılamaz. Hastalık, birinci derece yakınlarının vefatı veya benzeri acil durumlar dışında izin kullanamaz. İzinli olarak ayrılması gereken durumlarda ‘’işyeri eğitimi yetkilisi’’ tarafından onaylı izin formu düzenlenir ve işyeri eğitimi dosyasında sunulur.
g) Öğrenciler işyeri eğitim yerinde kullandıkları malzeme, cihaz ve teçhizatı gereği gibi kullanmakla yükümlüdürler. Dikkatsizlik ve sorumsuz davranışlar sonucu meydana gelebilecek maddi zararlardan öğrenciler sorumlu olup kendi kusurları nedeni ile oluşacak zararlarda ‘’işyeri eğitim yetkilisi’’ ve işyeri yöneticisinin belirleyeceği yaptırımlara uymak zorundadır.
h) İşyeri eğitimi yerindeki gece vardiyası çalışmalarına öğrenciler katılamaz. Gece vardiyası çalışmalarına katılan öğrencilerin yasal sorumlulukları işyerine aittir.
i) Öğrenciler işyerindeki sendikal etkinliklere katılamaz. Bu görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyerek aykırı tutum ve davranış içinde olan öğrenciler işyeri eğitiminden başarısız sayılır.
İşyeri Eğitimi Yapan Öğrencilerin Hakları
MADDE 9:
a) Ulaşım ve işçilere sağlanan diğer sosyal hizmetlerden paralı veya parasız olarak yararlandırılması beklenir. Ancak kanuni bir hakka veya toplu sözleşmeye dayanarak yapılmakta olan yardımlardan öğrenciler istifade edemezler.
b) Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Meslek Yüksekokulu, işyeri eğitimi yapan öğrencilerin zorunlu işyeri eğitimi süresince sigorta primlerini 3308 sayılı kanun gereği iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalar ve primlerini öder.
Gizli Bilgi, Ticari Sırlar Ve Patent Haklarının Korunması
MADDE 10:
Taraflar, işyeri eğitimi çalışmaları sırasında ve bu uygulamanın sona ermesinden sonra 5 yıl süreyle yapılan tüm çalışmalarla ilgili tüm ticari sırları ve gizli belgeleri koruyacaklarını kabul ve beyan ederler.
Söz konusu koruma kapsamında, işyeri eğitimi programı sırasında çalışma, araştırma-geliştirme ve endüstriyel uygulamalar süresinde herhangi bir aşamada yer almış olan öğrenciler, Denetçi Öğretim Elemanı, Yüksekokul-Sanayi koordinatörü,
a) Bu çalışmalar kapsamında hiçbir bilgiyi ifşa etmeyeceğini,
b) İşyeri eğitimi sürecinde, kendisi tarafından düşünülmüş olsun olmasın, kurum veya işyeri için ticari sır niteliği taşıyan hiçbir bilgiyi üçüncü şahıslara beyan edemeyeceğini,
c) İşyeri eğitimi sırasında kendisi tarafından kullanılan, üretilen, kontrol edilen tüm not, kayıt (bant, disk, disket vb.) ve belgeleri kuruma teslim etmeyi,
d) İşyeri eğitimi sonrasında veya bitiminden önce eğitimden ayrılmaları durumda da geçerli olmak üzere, kurum veya işyeri ile rekabet içinde olan kuruluşlarla aynı konularda araştırma - geliştirme ve her türlü haksız rekabet ortamı yaratacak çalışmalarda bulunmamayı, kabul ve beyan ederler.
Gizli Bilgi, Ticari Sırlar Ve Patent Haklarının Korunması Konusunda Yüksekokul Müdürünün Sorumluluğu
MADDE 11:
Necmettin Erbakan Üniversitesi Seydişehir Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü 10. Maddenin uygulanabilirliğinin sağlanması için gerekli bildirimleri bu kişilere iletmek ve onlarla bu protokolün bir parçasını oluşturacak gizlilik anlaşmalarının yapılmasını sağlamakla yükümlüdür.
 
 
……………………………………FİRMASI YILDA ………… KONTENJANLA Necmettin 
 
Erbakan Üniversitesi Seydişehir Meslek Yüksekokulu
 
(YÖNETİM ORGANİZASYON  BÖLÜMÜ) İLE BİRLİKTE İŞ BU PROTOKOL
HÜKÜMLERİ ÇERÇEVESİNDE İŞYERİ EĞİTİMİ ÇALIŞMALARINDA İŞBİRLİĞİNİ KABUL VE TAAHHÜT EDER.
 
 
Necmettin Erbakan Üniversitesi                                                            Kurum Yöneticisi     
                                
Seydişehir Meslek Yüksekokulu                                                                       İmza
MÜDÜRÜ         
                                                                                                                            
İmza