Yaşlı ve Engelliler Eğitimi Bakım UAM

Hakkımızda

HAKKIMIZDA

İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte tüm dünyada yaşlı nüfusta artış oldu. Türkiye'nin nüfusu da hızla yaşlanıyor. Türkiye İstatistik Kurumunun 2016 yılında yayınlamış olduğu verilere göre 65 yaş üzeri nüfus 6 milyon 495 bin 239 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %8.2 oldu, 2050'de bu oranın %17.6'ya ulaşacağı tahmin ediliyor. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte yaşlılıkta görülen hastalık sıklığı da artmaktadır. Alzheimer Hastalığı da yaşlılıkta görülen hastalıkların başında olup klinik belirtileri 65 yaşından sonra başlar ve sıklığı her 5 yılda bir 2 katına çıkar. Yakalanma oranı 65 yaş üzerindeki kişilerde %6-10 iken, 85 yaş üzerindeki kişilerde %30-50'ye yükselir.  Ülkemizde yapılan bir çalışmada Türkiye'de demans ve Alzheimer sıklığının batı dünyasındakine benzer oranlara sahip olduğu belirtilmiş. Ülkemizde   650.000 Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor.   

 

Alzheimer hastalığının en belirgin özelliği bellek bozukluğudur. Aynı soruyu tekrar tekrar sorma, aynı olayı tekrar tekrar anlatma, isimleri hatırlayamama, kişisel eşyaları yanlış yerlere koyarak kaybetme, kelime bulamama, yön tayin edememe, yolda kaybolma, gidecek yeri bulamama gibi durumlarla sıklıkla karşılaşılır. Hastalığın ilerlemesiyle kendi evinin yolunu bulamaz duruma gelir. Kişileri tanımakta da zorluk yaşar. Bildik, aşina olduğu kişilerin kim olduğunu hatırlayamaz. Alzheimer hastalığının psikolojik belirtileri duygulanım bozuklukları, hezeyanlar, halusinasyonlar, kişilik değişiklikleri ve davranış bozuklukları şeklinde ortaya çıkar. Para ve eşyalarının çalındığı şeklindeki paranoyak tipteki hezeyanlar bütün dünyada en sık rastlananıdır. Aldatılma, kötülük görme, evin kendi evinin olmadığı, çevresindeki yakınlarının gerçek olmadığı, onların yerine başkalarının konulduğu şeklindeki hezeyanlar diğer sık rastlanan hezeyanlardır.

Hastalığın ilerlemesini ve hastalığa ilişkin belirtileri geciktirebilen ve semptomatik yarar sağlayan ilaç tedavileri vardır ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Öte yandan ilaç dışı davranış-uğraşı tedavileri demanslı hastanın tedavisinde önemli yer tutar. Her iki tip tedavinin ortak amacı demans nedeniyle bozulma sürecinde veya riskinde olan iş yapabilme gücü yani günlük yaşam aktivitelerinin idamesi ve iyileştirilmesi, sağlığın ve yaşam kalitesinin düzeltilmesi, bakım verenin yükünün azaltılması ve demanslı hastanın yaşamının rahat ve güvenli kılınmasıdır. Özellikle agresif ve ajite davranışların tedavisinde ilaç dışı girişim birinci basamak tedavi  olarak kullanılmalıdır.

Ülkemizde Alzheimer hastalarına bakım verenlerin durumuna bakıldığında; bakanların %70'i kadın  olup bunların %45'i kızıdır. Alzheimer hastalarına bakım verenlerin %90'ı daha önce hiç hasta bakmamış, 7 gün bakım verenlerin oranı %85, 6 saatten fazla doğrudan ilgilenenlerin oranı %45, hasta yakınlarının %85'inin hastalık ile ilgili hiç bilgisi yok, %43'ü 5 yıldan daha uzun süredir bakım vermekte, %65'inin ikinci bir yardımcısı yok, bakım verenlerin bakım aktivitelerini yürütürken aileden destek alamadığı bakım işinin çoğunlukla bir kişiye yüklendiği, psikolojik, ekonomik ve aile içi ilişkilerde güçlük yaşadığı, ekonomik durumlarının ve günlük yaşam aktivitelerinin olumsuz etkilendiği , bakım verenlerin %68'inin bakım yükü altında ezildiği, %27'sinin depresif belirtilerinin ciddi ve tedavi gerektirir düzeye ulaştığı tespit edilmiştir.

Üniversiteler kaliteli eğitim vererek topluma donanımlı bireyler yetiştirmekle mükellef olmasının yanında toplumda mevcut olan sorunları gidermeye yönelik projeler hazırlayarak ilgili kurumlarla işbirliği yaparak öncü olma misyonunu gerçekleştirirler.

 Üniversitemiz de Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek  Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şubesi, Karatay Belediyesi ile  07/04/2016 tarihinde 2016/07-28 sayılı iş birliği protokolünü yapmıştır. 10/10/2016 tarihinde merkezimizin açılışı yapılmış, bu işbirliği protokolü de 2/11/2016 tarihinde kaymakamlık makamının onayı ile yürürlüğe girmiştir.  Ocak 2017 tarihinden itibaren Necmettin Erbakan Üniversitesi Yaşlı ve Engelliler Eğitim Bakım Uygulama Araştırma Merkezi olarak projesi yaşlı ve özellikle Alzheimer hastalarına göre Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şubesinin önerileri doğrultusunda tasarlanmış, yapımı Karatay Belediyesince gerçekleştirilen, tefrişi Konyalı hayırseverler tarafından yapılan 2.580,00 m2 lik taşınmaz üzerinde 3083,00 m2lik binada Karatay İlçesi Fevzi Çakmak Mahallesi Cevher Dudayev Caddesi 1040 sok. No:4 adresinde   hizmet  vermeye başlamıştır.

 

 

 

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ YAŞLI ve ENGELLİLER EĞİTİM BAKIM UYGULAMA   ARAŞTIRMA MERKEZİ AÇILIŞI

 

 

 

 

Bina iki katlı olup birinci katta her biri gündüz yaşam evi olarak oluşturulan birbirinin benzeri üç ünite ve merkezinde bir çekirdekten oluşmaktadır. Binaya ulaşım engelli kullanıcıların girişine izin verilecek şekilde rampalarla sağlanmıştır. Yaşam evi ev ortamı sağlanması gerçeğinden yola çıkılarak her daire 12 kişi olarak tasarlanmıştır. Kullanıcılara kendini evinde hissettiren aktivitelere olduğu kadar ıstırahat etmeye de imkan sağlayan grup halinde vakit geçirmeye ayrılmış alanları bulunan mekanlar oluşturulmuştur. Bir odası da fizyoterapi  rehabilitasyon odası olarak faaliyet göstermektedir. İkinci katta da 85 m2 büyüklüğünde toplantı salonu ile birlikte ortak alanlar bulunmaktadır.

 

 

 

 

Konferans salonu

Uğraşı Odaları

 

 

Uğraşı Odaları