Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
15.10.2019

Geleneksel Öğrenci Buluşması

TANIŞMA: Geleneksel Öğrenci Buluşması (16.10.2019)

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü birinci sınıf öğrencilerine yönelik olarak tüm bölüm öğrencilerinin ve mezun öğrencilerin de içerisinde yer aldığı kapsamlı bir tanışma ve kaynaşma etkinliği olarak düzenlediğimiz, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Geleneksel Öğrenci Buluşması, öğrenciler tarafından yoğun ilgi ve beğeniyle karşılandı. Bölüm başkanımız Prof. Dr. Abdurrahman Özkan’ın konuşması ile başlayan program, Ana Bilim Dalı Başkanı hocalarımızın konuşmaları ile devam etmiştir. Bölümümüz bünyesinde bulunan topluluklarımızın ve dergilerimizin tanıtımları yapılmıştır. Programa müzik dinletisi ile son verilirken, toplu bölüm fotoğrafı çekilmiştir.

 

 

 

Mezun Öğrencilerimizin Konuşmaları

 

Sena OKUTAN

 

 

Bayat atı birle sözüg başladım

Törütgen igidgen keçürgen idim

 

Üküş ögdi birle tümen miŋ senâ,

Uğan bir bayatka aŋar yok fenâ

 

Yaratan, yetiştiren ve esirgeyen Tanrının adı ile söze başladım. Kadir ve bir olan Tanrıya çok hamd ve binlerce sena olsun; onun için fânilik yoktur.

Saygıdeğer bölüm başkanım, değerli hocalarım, kıymetli arkadaşlar sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Sizler karşısında haddimi aşarsam ve sürç-i lisan edersem şimdiden affola.

Bendeniz Sena Okutan. Bölümümüze 2015-2016 eğitim öğretim yılında başaladım, 2018-2019 eğitim öğretim yılında mezun oldum. Şu anda da bölümümüzün Türk dili alanında yüksek lisans öğrencisiyim.

Değerli arkadaşlarım

Eminim sizler de üniversiteye başladıktan sonra ‘‘Burayı isteyerek mi seçtin?’’ ‘‘Tuttu diye mi buradasın?’’ ‘’Buradan çıkınca ne olacaksın?’’ ‘‘Formasyon veriyorlar mı?’’ ‘‘Oranın da ataması yok diyorlar’’ vb. birçok soru ve söyleme muhatap oldunuz.

Öncelikle şunu kabul edelim ki üniversiteler iş bulmaz. Üniversitenin amacı düşünebilen ve vizyon sahibi bireyler yetiştirmektir.

Türk dili ve edebiyatı bölümü ise öğretmen yetiştirmekle beraber aslî amacı Türkolog yetiştirmektir.

...

Ben bölümümüzün büyülü olduğuna inanmaktayım. Şunun garantisini verebilirim ki şu an bile ‘‘ Ya hu benim burada ne işim var?’’ diye sorgulayan arkadaşlarım Türk dili ve edebiyatı bölümü öğrenciliğinin mutlaka bir safhasında ‘‘iyi ki’’ diyecek.

İş güç kaygısını bir kenara bırakarak baktığımız zaman Türk dili ve edebiyatı bölümü öğrencilerine kimlik ve karakter kazandıran bir bölümdür. Zamanla alnınızda ‘‘edebiyat öğrencisidir.’’ Yazdığından şüphelenmeye başlayacaksınız. Çünkü hani o ortamlarda kafa ve kapı açan tipler var ya işte onlar biziz.

Çok değil vizeler bitip de ne olduğunu nereye geldiğimizi anladığımız vakit varoluşsal sancılar çekmeye başlıyoruz. Ama şunu da söylemeliyim ki doğrusu insan zevk alıyor bundan. Edebiyat öğrencileri bu safhada diğer öğrenci türlerinden farklıdır. Çünkü bakabilecekleri birçok pencere vardır. Bu hususta hocalarımızı çok iyi dinlemeliyiz, talepkâr olmalıyız, önerilen kitapları mutlaka okumalıyız ve tabii ki bunun yanı sıra da çok çok okumalıyız.

Vizeler falan demişken bölümde en son takacağınız şey harf notunuz olsun. Alttan almaktan korkmayın hem dersleri hem de insanları. Bölümümüzün bir özelliği de budur işte nefsimizi terbiye eder.

Ezber yapmamanızı derslerinizle hemhâl olmanızı öneririm. Aslında her şeyden önce bilmek arzusunu hissetmeliyiz. Doğayı hissetmeliyiz. Gezmeliyiz, görmeliyiz, sevmeliyiz. Pek tabii yaşamak acısını da çekmeliyiz.

Türk dili ve edebiyatı öğrencisi olmanın getirdiği birtakım sorumluluklar vardır. Türk dili ve edebiyatı öğrencisi Hüseyin Nihal Atsız’ın sözleriyle milli çıkarları şahısların üzerinde tutan, milli mukaddesata ve geçmişe saygı gösteren, görev ahlakı yüksek; Cemil Meriç’in deyimiyle bir vatanın üzerinde yaşamak ile onun üzerinde düşünmenin aynı şeyler olduğuna inanan, hayatını Türk irfanına adayan fikir işçisi olmaya aday bireyler olmalıdır.

İzninizle son olarak yeni gelen arkadaşlarımın rahat bir öğrenim hayatı geçirmeleri için birkaç tüyo vermek istiyorum.

Evvela hocalarımızın dedikleri gerçekten çıkıyor. İyi bir talebe olmayı bilelim.

Türk dilinin tarihi devirlerini sayabilelim.

Divânü Lugâti’t-Türk nasıl yazılır bilelim.

Yata yata büyüyen tek şey bostandır farkında olalım.

Öğrenci dediğin sorusundan belli olur. Kaliteli soru soralım.

Leylaklarla erguvanları ayırabilelim.

Paradigma ne demek öğrenelim.

Şair okulu kavramındaki o okul o okul değil idrak edelim.

Her güzel estetik midir? Her estetik güzel midir? Sorgulayalım.

Ne yaparsak yapalım aşk ile yapalım.

Divan edebiyatında sosyal hayat vardır idrak edelim.

Halk edebiyatına çok çalışalım ama Allah kerimdir.

Unutmayalım ki

‘‘Cihân ârâ cihân içindedir ârâyı bilmezler

O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler’’

Türk dili ve edebiyatı bölümü birinci sınıf öğrencisi arkadaşlarım hoş geldiniz.

Nereden geldik, niçin geldik, neredeyiz, nereye gideceğiz? Bilelim.

Akıbetimiz hayrolsun.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

 

 

 

Emine KAMACI

 

 

 

Değerli hocalarım, sevgili arkadaşlar ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı ailesine katılan yeni arkadaşlarım; hepinizi en içten selamlarımla karşılıyor ve hepinize hoş geldiniz diyorum.

Ben 2017 / 3. dönem mezunu Emine Kamacı. Bölümümüzü bitirmekle beraber, üniversitemiz bünyesinde Türk Halk Edebiyatı’ndan yüksek lisans yapmaya devam ediyorum

Bölümüz ile ilgili sizlere birkaç cümle söylemek isterim:

Her şeyden önce biz burada Türk Dili ve Edebiyatı bölümü olarak bölüm başkanımızla, hocalarımızla, mezun olan ve henüz okuyan öğrencilerimizle çok büyük bir aileyiz.

Kıymetli hocalarımız biz öğrencilerine her zaman önder, yol gösterici olmuşlardır.

Maddi ve manevi her sıkıntımızı rahatlıkla, saygı çerçevesinde paylaşabilmiş ve pek çok öneriler alıp hayatımıza yön verebilmiştir.

Bölümümüz dergi çalışmalarıyla, sosyal etkinliklerle oldukça çeşitli ve etkindir. Yoğun çalışmalar yapmıştır.

Sizlerden de bu lisans döneminde elinizden geldiğince böyle programlara katılmayı, güzel ortamlarda bulunup oranın havasını teneffüs etmenizi öneririm. Üniversite hayatı yalnızca ders saatlerinden ibaret değil, ders dışında da devam etmektedir.

Çok sıkmada önemli bir konuya daha değinmek isterim; bugün TDE mezunları olarak başta Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olmak üzere; Kültür Bakanlığı, çeşitli radyo ve televizyon kurumları, dergi, gazete ve yayınevleri gibi çeşitli birimlerde istihdam edebiliyoruz.

Bu çetrefilli ve bir o kadar güzel olan yolda hepinize kolaylıklar diliyorum.

Başarı ve umut hep sizinle olsun!