Turizm Fakültesi
01.08.2016

Fakültemiz Ev Sahipliğinde 8. Uluslararası İnanç Turizmi ve Hac Konferansı Düzenlendi

 

Fakültemiz ev sahipliğinde Leeds Beckett Üniversitesi, Dublin Teknoloji Enstitüsü, Uluslararası Tarım ve Biyobilim Merkezinin ortaklaşa düzenlediği “8. Uluslararası İnanç Turizmi ve Hac Konferansı” düzenlendi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Selim Yücel Güleç,  Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Yasin Bilim, yerli ve yabancı pek çok akademisyen ve diğer konuklar katıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Selim Yücel Güleç, programda yaptığı konuşmasında Konya’nın 2016 İslam Turizm Başkenti olmasına dikkat çekti ve bunun Konya için bir onur olduğunu söyledi. Konya’nın bu çerçevede 200’den fazla organizasyona ev sahipliği yapmasının planlandığını kaydeden Güleç, bunlardan yarısının başarıyla tamamlandığının altını çizdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise, farklı ülkelerden yabancı konukları konferans vesilesiyle Konya’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Üniversite olarak Hz. Mevlana’nın felsefesine uygun şekilde öğrencilere çeşitli değerleri vermeyi amaçladıklarını kaydeden Şeker, barış, kardeşlik, saygı gibi insani değerlere vurgu yaptı gerekliliklerinin altını çizdi. Konya’nın 2016 İslam Turizm Başkenti seçilmesine de dikkat çeken Şeker, pek çok önemli toplantının Konya’da yapılıyor olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Misafirleri yeniden Konya’da görmek istediklerini de söyleyen Şeker, konferansın başarıyla tamamlanmasını temenni etti.

Konferansın Esas Amacı Farklı Kültürleri Bir Araya Getirmek

8.’si düzenlenen Uluslararası İnanç Turizmi ve Hac Konferansının 2003 yılından bu yana yapıldığını kaydeden Leeds Beckett Üniversitesinden Razaq Raj, konferansın farklı dini inançlara dair düşünceleri, farklı kültürlere sahip kişilerin deneyimlerini paylaşmaları üzerine kurulu olduğunu kaydetti. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen isimlerin bu konferansla bir araya gelme imkânı bulduklarını belirten Raj sözlerini şöyle sürdürdü: “Konferansla insanları bir araya getirmek ana amacımızdı. Konya da bu anlamda önemli bir şehir. Hz. Mevlana’nın Konya’nın turizm kapasitesine büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Bu vesileyle burada  olmaktan memnunum.” Ayrıca Raj, Konferansın gelecek yıl İtalya'da düzenleneceğini de belirtti.

Dünya Turizminde İnanç Turizminin Önemli Bir Yeri Var

Dalien Timothy ise konferans vesilesiyle Konya’da olmaktan mutlu olduklarını, davet edilmiş olmalarının kendilerini onore ettiğini söyledi. Hem seyahat, hem eğitim, hem de inanç turizminde yeni bilgilerin bir araya getirilmesi anlamında konferansın önemli olduğunun altını çizen Dalien Timothy, Üniversitemizin ve diğer organizatörlerin iyi bir iş çıkardıklarını ifade etti.

İnanç Turizminin dünya turizminde önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Timothy; “Dini sebeplerle seyahat eden kişi sayısı günümüzde çok fazla. Bunun ekonomik ve sosyal etkileri de var. Konya da kendini inanç turizmi açısından geliştirmiş ve dünyanın çok farklı yerlerinden turistleri bünyesine çekebilen bir şehir.” dedi.