Turizm Fakültesi
14.05.2013

Uluslararası İnanç Turizmi ve Hoşgörü Konferansı Sonuç Bildirgesi

Üniversitemiz ve Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle organize edilen "Uluslararası İnanç Turizmi ve Hoşgörü Konferansı" 9-12 Mayıs 2013 tarihleri arasında Konya’da gerçekleştirildi.

Konya Dedeman Oteldeki konferansın açılış programına Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Üniversite Rektörleri, Konya Protokolü, yabancı ülkelerden gelen misafirler, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

İnanç Turizmi ve Hoşgörü Konferansı Türkiye'de çağrılı ilk uluslararası toplantı olma özelliğine sahiptir. Üç gün süren konferansta aynı anda dört farklı salonda 17 farklı ülkeden 60’ı İngilizce ve 64’ü Türkçe olmak üzere 124 bildiri sunuldu. Ayrıca konusu ile ilgili yayınları bulunan ve akademik çevrelerce dünyaca tanınan yedi bilim insanı Davetli Konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa ilişkin değerlendirmeler şu şekilde sıralanabilir:

-Açılış panelinde ve diğer özel oturumlarda sunulan bildirilerin çeşitliliği, inanç turizmine ilişkin çalışmaların disiplinlerarası bir anlayışla ele alınmasının gerekli olduğunu ortaya koymuştur.

-Konferans temasının ve zamanlamasının son dönemde, Batıda yükselen İslamofobi ile oluşan algının düzeltilmesine katkı sağlayacağı vurgulanmıştır. Ayrıca İslam medeniyetinin çok kültürlü yaşama ilişkin zengin bir tecrübesinin olduğu vurgulanmıştır.

-Konferans oturumlarında Dünya’daki, Anadolu’daki ve Konya’daki mevcut inanç turizm potansiyelinin etkin olarak değerlendirilmesi ve bu potansiyelin sürdürülebilirlik kapsamında yatırımlara açılması, kültür ve inanç turizm değerlerinin ön plana çıkarılması ve değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

-Çok farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu'nun inanç turizmi açısından zenginliğine dikkat çekilmiş ve bu potansiyelin ekonomik olarak değerlendirilmesi sırasında sosyal ve kültürel dokuya uygun bir şekilde projelendirilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır. Bu çerçevede dini mekânların, otantik kültürel varlıkların korunmasının turizm potansiyeli açısından önemine değinilmiştir.

-Konferansta sunulan bildiriler arasından seçilen iki çalışmaya ‘En İyi Bildiri’ ödülü verilmesinin ve sunulan bildirilerden uluslararası üne sahip iki dergide Özel Sayı olarak yayınlanmasının konferansın başarısı açısından önemli olduğu belirtilmiştir.

-Konferansa katılan tüm bilim insanlarının böyle bir konferansın ilk defa Konya’da gerçekleştirilmesinin çok önemli olduğunu ve ilerleyen yıllarda da dönüşümlü ve periyodik bir şekilde düzenlenmesinin gerekliliğini vurgulamışlardır.

-Konferans katılımcıları yeni kurulan bir üniversite olarak Necmettin Erbakan Üniversitesinin böylesi geniş çaplı uluslararası bir toplantıya ev sahipliği yapmasının takdire şayan olduğunu belirtmişlerdir.

Ayrıca Konferans Düzenleme Kurulu,

-Ortadoğu'daki siyasi gelişmeler, artan tansiyon ve çatışmalarla tahrip olan veya olma riski altında bulunan İslam dünyasının dini ve kültürel varlıklarının korunmasının konumuz olan inanç turizminin de ötesinde bir öneme sahip olduğu ve insanlığın ortak mirası olan bu değerlerin korunmasının tarihi bir sorumluluk olduğu vurgulanmış,

-Bu çerçevede özellikle Afganistan'dan Bosna'ya kadar İslam dünyasındaki tarihsel-kültürel varlıklara mekan oluşturan Belh, Şam, Mekke, Halep, Saraybosna ve Bağdat gibi şehirlerin gerek modernleşme sürecinde gerekse çatışmalar nedeniyle tahrip edilmesinin önlenmesinin tüm insanlığın ortak sorumluluğunda olduğunu ve UNESCO gibi uluslararası kuruluşların bu konuda azami gayret göstermeleri gerektiğinin önemi vurgulanmış,

-Son olarak, Uluslararası İnanç Turizmi ve Hoşgörü Konferansının gerçekleştirilmesine destek veren tüm kurum ve kuruluşlara takdir ve teşekkür etmektedirler.