Adını, Türkiye’nin önde gelen bilim insanı ve siyasetçisi Prof. Dr. Necmettin Erbakan’dan alarak, onun vizyonuna ve ideallerine uygun bir şekilde, bilimsel mükemmeliyet ve topluma hizmeti esas alan bir eğitim anlayışıyla yoluna devam eden Üniversitemiz 2025 YKS tercih sürecinde yeni öğrencilerini bekliyor. Geçmişin köklü mirasından ilham alarak, geleceğin parlak ufuklarına yelken açan Üniversitemiz, öğrenci odaklı eğitim anlayışı, modern kampüs olanakları ve güçlü akademik kadrosuyla, öğrencilerimize dünya standartlarında bir eğitim sunmayı amaçlıyor. Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu tercih dönemi öncesinde üniversite adaylarına üniversiteleri hakkında merak edilenleri Konya Yenigün Gazetesine anlattı.
Sayın Rektörüm, 2025 YKS tercih süreci öncesinde Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak yürüttüğünüz tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Öğrencilere hangi kanallardan ulaşmayı tercih ediyorsunuz?
Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyor, gücüne inanıyoruz. Bu doğrultuda, üniversitemizde hazırlanan fakülte tanıtım videolarını sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz. Tercih döneminden önce Konya’da ve diğer şehirlerde düzenlenen kariyer fuarlarına katılarak üniversitemizi tanıtıyoruz. Ayrıca, çeşitli liselerle ikili iş birlikleri kurarak tanıtım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Tercih döneminde ve sonrasında, öğrenci adaylarının sorularını telefon ve e-posta aracılığıyla yanıtlıyoruz.
Türkiye’de sosyal medyasını aktif biçimde kullanan ve doğrudan yanıt veren nadir rektörlerden biriyim. Mesajlara bizzat kendim cevap veriyorum. Öğrencilerimiz sosyal medya haricinde üniversitemiz web ana sayfasında bulunan ‘Rektöre Yaz’ kısmından bana ulaşma imkanına sahipler. Bütün problemlerini doğrudan benimle paylaşabildikleri bir öğrenci ağı oluşturduk. Öğrencilerimiz herhangi bir sorun yaşadığında başka kimseye ulaşamasa bile rektörüne mutlaka ulaşır.
Üniversiteniz, geniş akademik bir yapıya sahip. Necmettin Erbakan Üniversitesini diğer üniversitelerden ayıran başlıca özellikler nelerdir?
Ahmet Keleşoğlu, Ereğli, Köyceğiz, Sağlık, Seydişehir ve 15 Temmuz yerleşkelerinde faaliyet gösteren Üniversitemiz, toplam 20 fakülte, 4 enstitü, Yabancı Diller Yüksekokulu, Türk Müziği Devlet Konservatuvarı ve 7 meslek yüksekokulu ile geniş bir akademik yapılanmaya sahip. Üniversitemizde 2 bin 600 akademik, 4 bin 200 idari personel görev yaparken, öğrenci sayımız 40 bini aşıyor. Üniversitemizdeki akademik atama yükseltme kriterlerini, başarıyı artırmak amacıyla Türkiye standartlarının üzerinde tutuyoruz. Göreve geldiğimiz dönemde atama kriterlerini yükseltme konusunda bir gayretimiz oldu. O dönemde arkadaşlarımıza, önümüzde 2 yol var. Necmettin Erbakan Üniversitesi ya Anadolu’da kendi kendine yeten orta halli bir üniversite olacak ya da Türkiye’de bilinen, tanınan, standardı ve marka değeri yüksek bir üniversite haline gelecekti. Ben ikincisini tercih edeceğim. Benim bir hedefim, derdim var. Ben dava adamı Necmettin Erbakan’a aşık bir adamım. Göreve ilk geldiğimde Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin adına yaraşır bir üniversite olacağını ifade ettim. Bu iddia ile yola çıktık. Ben kriterleri yükselteceğim. Ayak uyduranlar bizimle devam edecek, uyduramayanlar da kendilerine başka alanda zemin bulacaklar demiştim. İşin sonucunda gördük ki ayak uyduramayan neredeyse yok. Siz hedef koyarsanız, Anadolu’nun bağrındaki bu insanlarda kapasite var zaten. Hedeflerimizle, davalarımızla üniversitemize özgüven geldi. Türkiye’de ve dünyada ilkleri gerçekleştiriyoruz. Artık taklit edilen, rehberlik yapan, danışılan ve öncülük talep edilen bir üniversite haline geldik. Kalite artmaya başladı. Artık öyle 4-5 yılda akademik kriterler değişmiyor. Mutat halde 2 yılda bir değişiyor. Bunu tüm akademisyenlerimiz biliyor ve hazırlıklarını ona göre yapıyor. Biz başarı endeksli, adalet merkezli hareket eden bir üniversiteyiz. Böyle bir yapı kurduk. Bunu kurarsanız, insanlar mutlu olur, kendi geleceklerini güvende hissederler ve üretirler. Üniversitemiz şu an bir fabrika gibi Q1, Q2 dergileri dediğimiz akademik anlamda makalelerin zirvesi niteliğindeki ürünler veriyor. Bunların hepsi Necmettin Erbakan Üniversitesi hocalarından çıkıyor. Bu hocalar daha önceden de vardı. Motivasyon, güven, özveri, adalet, hedefler koyma ve birlikte hareket etme başarıları getirdi. Öte yandan kalite ve akreditasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Üniversitemiz, atama kriterleri itibarıyla çok iyi bir noktada. Türkiye’deki 208 üniversite içerisinde, atama kriterleri itibarıyla zorluk derecesinde dördüncü sıradayız. İlk üçteki üniversiteler de köklü ve marka değerine ulaşmış olan üniversiteler. Biz kriterleri yükselterek, akademisyenlerimizin içindeki cevheri ortaya çıkardık. Bunun olumlu sonuçlarını da alıyoruz ve daha iyi noktalara geleceğiz.
2025–2026 akademik yılı için hangi yeni bölümler açıldı? Kontenjan sayılarında önemli değişiklikler oldu mu?
Seydişehir Meslek Yüksekokulunda; Yenilenebilir Enerji Teknikerliği Programı, Seydişehir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda; Dijital Sağlık Sistemleri Teknikerliği Programı ve Tele-Sağlık Teknikerliği Programı, Konya Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulunda; Hidrolik ve Pinomatik Teknikerliği Programı, Büyük Veri Analistliği Programı ve Yapay Zeka Operatörlüğü Programı yeni açılan programlarımız ve bu yeni programlarımızın hepsine 30 kontenjan ayırıldı. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan CNC operatörlüğü bölümünü Türkiye’de ilk kez açan üniversite olmuştu. Sonra birçok üniversite CNC operatörlüğü bölümü açtı. Daha sonra Konya’daki hidrolik sektöründen de bu alanda bölüm açılması için tarafımıza yoğun bir istek iletildi. CNC operatörlüğü bölümünden sonra hidrolik bölümünü de Türkiye’de ilk kez biz açtık ve bu alanda da öncü üniversite olduk. Buradaki öğrencilerimiz, fabrikalarda aranan eleman haline geldiler ve işsizlik sorunları yok.
Necmettin Erbakan Üniversitesi, özellikle mühendislik, sağlık bilimleri ve sosyal bilimlerde öne çıkıyor. Öğrencilerinize nasıl bir eğitim ortamı sunuyorsunuz?
Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2010 yılında Konya’da kurulmuş, genç ve dinamik yapısıyla Türkiye’nin saygın yükseköğretim kurumlarından biri haline gelmiştir. Üniversitemiz, adını, Türkiye’nin önde gelen bilim insanı ve siyasetçisi Prof. Dr. Necmettin Erbakan’dan alarak, onun vizyonuna ve ideallerine uygun bir şekilde, bilimsel mükemmeliyet ve topluma hizmeti esas alan bir eğitim anlayışıyla yoluna devam etmektedir. Geniş akademik yelpazesi, güçlü araştırma altyapısı ve donanımlı kadrosuyla üniversitemiz, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde zengin programlar sunarak, öğrencilerimizin bilimsel, mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Üniversitemiz, sadece ulusal değil, aynı zamanda uluslararası düzeyde de tanınan bir eğitim ve araştırma merkezi olma yolunda ilerlemektedir. Üniversitemiz, öğrenci odaklı eğitim anlayışı, modern kampüs olanakları ve güçlü akademik kadrosuyla, öğrencilerimize dünya standartlarında bir eğitim sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, gelişmiş bir kütüphane sistemine sahip olan Üniversitemizin, bünyesinde 152 bin 300 basılı kaynağın yanı sıra, 5 milyon 350 bin e-kitap ve 9 milyon 800 bin e-dergi bulunuyor. Yaklaşık 200 veri tabanı üyeliği sayesinde akademisyen ve öğrencilerimiz, bilimsel çalışmalarını güçlü altyapıyla sürdürebiliyor.
Uygulamalı laboratuvarlar, tıp ve sağlık hizmetleri uygulamaları, araştırma merkezleri gibi altyapılar hakkında bilgi verebilir misiniz? Öğrenciler bu imkanlardan ne ölçüde faydalanabiliyor?
Araştırma merkezlerimiz ve laboratuvarlarımız hem temel bilimlerde hem de uygulamalı bilimlerde yenilikçi projelere ev sahipliği yaparak, bilgi üretimine ve toplumsal gelişime katkı sağlamaktadır. Üniversitemizde, öğrencilerimize ve personelimize modern ve kapsamlı sağlık hizmetleri sunmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde yer alan Tıp Fakültesi Hastanesi, ileri tanı ve tedavi imkanlarıyla donatılmış olup, uzman doktor kadrosu ve modern sağlık teknolojileriyle hizmet vermektedir. Ayrıca, Diş Hekimliği Fakültemiz, ağız ve diş sağlığı alanında en son teknikleri kullanarak öğrenci ve personelimize kaliteli hizmet sağlamaktadır. Bünyesinde barındırdığı bin 350 yataklı köklü tıp fakültesi hastanesi ile yılda 1 milyon 300 bin poliklinik başvurusuna ve 120 bin ameliyat kapasitesine sahip Üniversitemiz, Anadolu’nun en büyük sağlık üslerinden biri olarak hizmet veriyor. Üniversitemiz, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde ise yılda 320 bin hastaya yaklaşık 700 bin tedavi gerçekleştiriyor. Öğrencilerimiz, üniversitemizin sağlık merkezlerinden kolayca faydalanıp, genel muayene, acil müdahale, laboratuvar hizmetleri ve psikolojik danışmanlık gibi birçok alanda destek alabiliyorlar. Sağlık ve iyi yaşamı ön planda tutan üniversitemiz, öğrencilerimizin sağlıklı ve güvenli bir eğitim hayatı geçirmesi için tüm olanakları sunmaktadır. BİTAM gibi büyük laboratuvarları olan, Travma Uygulama ve Araştırma Merkezi, Psikolojik Danışma Merkezi, Aile ve Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi gibi alanlarında son derece önemli araştırma ve uygulama merkezlerimiz var. Bu araştırma ve uygulama merkezlerimizde hem lisans hem de lisansüstü öğrencilerimize eğitimlerini teorik alandan pratik alana taşıyabilecekleri imkanlar sağlıyoruz.
Mezunlarınızın iş bulma oranı ve sektörle entegrasyon süreci hakkında elinizdeki veriler nedir? Kariyer merkezinizin sunduğu destekler nelerdir?
Yönetim olarak, Necmettin Erbakan Üniversitesi diplomasının cari hayattaki karşılığı ile ilgileniyoruz. Paydaşlarımızın aidiyet duygusu, Necmettin Erbakan Üniversitesi diplomasının itibarı, bu iki tanımlama adeta faaliyetlerimizin özetini oluşturuyor. Üniversitemiz mezunlarının; ülkemizin işinin ehli, mesleğinin erbabı, her alanda aranan, parmakla gösterilen, gıpta edilen, örnek gençler olmasını arzu ediyoruz. Konya Organize Sanayi Bölgesi (KOS) ile imzaladığımız protokol kapsamında kurulan Konya Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulumuzda; Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Programı, Döküm Programı, Kaynak Teknolojisi Programı, Büyük Veri Analistliği Programı, Yapay Zeka Operatörlüğü Programı ve Türkiye’de ilk olan CNC Programlama ve Operatörlüğü Programı ile Hidrolik ve Pnömatik Teknikerliği Programı bulunuyor. Sanayinin ihtiyacına yönelik seçilen ve müfredatları üniversite-sanayi iş birliği işe hazırlanan yedi program mevcut. Bu sayının sanayinin ihtiyacı göz ününde bulundurularak ilerleyen yıllarda artırılmasını planlıyoruz. Öğrencilerimiz üniversite sıralarından daha çok sanayi içerisinde yetişiyor. Konya sanayisinin ara eleman sorunu Üniversitemiz sayesinde çözülüyor. Ayrıca, Üniversite olarak “sanayiden uzak mühendisler yetişiyor” algısını yıkmak amacıyla aday mühendislik uygulamasını hayata geçirdik. Tıp alanında uygulanan intörn uygulamasını, mühendislik alanında da uyguluyoruz. Son sınıftaki başarılı öğrencileri aday mühendis olarak firmalarla eşleştiriyoruz. Öğrencilerimiz bir yıl boyunca fakültelerine gelmeden sanayide eşleştiği firmanın bir mühendisiymiş gibi çalışıyor, tecrübe ediniyor. ’Eli tornavida tutan mühendisler’ yetişiyor. Bu şekilde öğrencilerimiz tecrübe kazanarak hayatı daha doğru bir şekilde hazırlanmış oluyor. Yaptığımız araştırmalara göre de firmalarda aday mühendis olarak çalışan öğrencilerimizin yüzde 70'i aynı firmada istihdam ediliyor. Kariyer Merkezi Koordinatörlüğümüz ise, birçok alanda öğrencilerimize ve aday öğrencilere yardımcı oluyor. Bunlar; mesleki ve kariyer danışmanlığı hizmeti vermek, öğrencilere yönelik kariyer planlama ve geliştirmeye ilişkin çalışmalar yapmak, staj ve iş konusunda şirketler ile iş birliği ve anlaşmalar yapmak, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) ile iş birliği içerisinde faaliyetler yürütmek, lisansüstü eğitim ve yurt dışı staj imkânlarını öğrencilere duyurmak, üniversitenin mezunlarının iş hayatındaki kariyer gelişimlerini izlemek ve mezun bilgilerinin yer aldığı bir veri tabanı oluşturulmasına destek olmak gibi birbirinden önemli faaliyetler.
Necmettin Erbakan Üniversitesinin uluslararasılaşma stratejisi nedir? Erasmus+ ve diğer değişim programlarında kaç öğrenciye ulaştınız? Uluslararası öğrenci sayınız ne durumda?
Üniversite olarak, küresel düzeyde tanınan ve yenilikçi bir eğitim kurumu olmayı hedefliyoruz. Bu amaçla, uluslararası iş birliklerini artırmak, öğrenci ve akademik personel hareketliliğini teşvik etmek ve dünya standartlarında eğitim programları sunmak için kapsamlı bir uluslararasılaşma stratejisi geliştirdik. Dünya genelindeki üniversitelerle iş birliklerini genişleterek ortak araştırma projeleri ve değişim programları düzenlemeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, Erasmus, Mevlana ve Farabi gibi programlarla daha fazla öğrenci ve akademisyene yurt dışı deneyimi sunmayı hedefliyoruz. Üniversitemizde şimdiye kadar Erasmus+ KA103, KA131 ve KA171 Projeleri ile 681 öğrenci ve 269 personel hareketliliği sağlandı. Bunun yanında, İngilizce eğitim programları ve uluslararası öğrenciler için özel destek hizmetleriyle kampüsümüzü daha çok kültürlü bir ortama dönüştürmek önceliklerimiz arasında. Üniversitemizin uluslararasılaşma vizyonu doğrultusunda 5 kıta, 102 ülkeden 2 bin 150 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz.
Öğrenci kulüpleri, kültürel-sosyal etkinlikler ve spor faaliyetleri konusunda üniversitenizde nasıl bir ortam var? Öğrenciler bu alanda kendilerini nasıl geliştirebiliyor?
Öğrencilerimizin, düşünme ve üretebilme yeteneklerinden yola çıkarak kendi kapasitelerini ortaya koyabilecekleri imkân ve fırsatlar sunuyoruz. 267 öğrenci topluluğumuz ile yılda ortalama bin 300’e yakın kültürel ve sportif etkinlik düzenleyerek kampüs yaşamını hareketlendiriyoruz. Bu bir üniversite için büyük rakam. Öğrenci toplulukları herhangi bir faaliyet göstermezse kapatılıyor. Topluluklarımız çok hareketli. Her yıl UNI101FEST ile bütün toplulukların kendisini tanıtma ve yeni gelen öğrencilerden üye bulma konusunda yarış içerisinde olduğu bir festival yapıyoruz. Eğitim-öğretim bir bütündür. Öğrencilerimizin sosyal etkinliklerini ve sosyal özgüvenlerini artırıcı çok sayıda faaliyet yapıyoruz. Öte yandan, kar yağışının yoğun yaşandığı dönemlerde Kayak Festivali, her yıl düzenli olarak Şivlilik ve Hoş Geldin Pilavı Festivali etkinliklerimiz var.
Konya, öğrenci şehri olarak biliniyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencileri için şehirdeki sosyal, kültürel ve yaşam olanakları nelerdir?
Barınma ve ulaşım problemi olmayan bir üniversiteyiz. Öğrencilerimizi en fazla etkileyen noktalar bunlar. Üniversitemizin her bir noktasına ve şehir merkezine çok rahatlıkla ulaşılabiliyor. Köyceğiz Kampüsümüzde bin 560’ar kişilik kız ve erkek yurtlarımız mevcut. Yeni yurtlar da yapılacak. Evlerde kalmak isteyen öğrencilerimiz için de Meram’da bol miktarda apart var. Ayrıca özel yurtlar da bulunuyor. Şehir olarak Konya’ya da ulaşım çok kolay. Anadolu’nun merkezinde yer alan Konya, şehirlerarası ulaşımda hızlı, rahat ve ekonomik imkânlara sahiptir. Eskişehir, Ankara ve İstanbul'la arasında gerçekleşen Yüksek Hızlı Tren seferleri size güvenlikli bir yolculuk ve zaman tasarrufu sağlar. Ülkemizin ve dünyanın pek çok merkezine uçak seferleri düzenleyen havaalanının yanı sıra tüm şehirlere ve Konya’nın bütün ilçelerine otobüsle kolaylıkla erişebilirsiniz. Göreve geldiğim dönemde 3 çeşit olan yemeği 4’e çıkardık. Yemediğim yemeği öğrencime ve personelime yedirmem. Her gün mutlaka pişirilen yemek bana da gelir ve tadına bakarım. Üniversitemizde, lezzetli ve hesaplı yemek olanaklarıyla günlük 5 bin öğrencimize dört çeşit yemek sunuyoruz. Yemekhanelerin yanı sıra toplam 25 kantin ile de öğrencilerin beslenme ihtiyacına cevap veriyoruz. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültemizin bin 500 yataklı bir hastanesi var. Öğrencilerimiz sağlık ihtiyaçlarını hastanemizden karşılayabilirler. Konya güvenli bir şehir. Üniversitenin güvenliğinden önce, şehrin güvenli olması gerekir. Konya, Türkiye’nin en güvenli şehirlerinden birisi. Üniversitemizde de bu güvenliği daha da artırmak amacıyla turnikeler bulunuyor. Neredeyse kartsız hiçbir yere giriş çıkış mümkün değil. Güvenlik görevlilerimiz bu konuda çok hassas. Kampüslerimiz güvenlik kameraları ile 7/24 kontrol altında tutuluyor. Hamdolsun bu zamana kadar huzur içerisinde eğitim-öğretim hayatı geçirdik. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğimizi düşünüyorum.
Son olarak, tercih yapacak gençlere ve ailelerine vereceğiniz en önemli öneriler nelerdir? Onlara ne mesaj vermek istersiniz?
Öğrencilere tercihlerini isabetli yapmaları noktasında dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Mesleği icra ederken keyif alacakları, mutlu olacakları meslekleri seçmelerini öneriyorum. Sürecin hem üniversiteler açısından hem de öğrenciler ve aileleri açısından hayırlı sonuçlanmasını diliyorum. Üniversitemizi tercih edecek öğrencilere de şimdiden kapılarımızın sonuna kadar açık olduğunu ifade etmek istiyorum.
Konya Yenigün Gazetesi ve Muhammed Esad Çağla'ya teşekkür ederiz.