Üniversitemiz ve Müzik Araştırmaları Derneğinin (MÜZADER) ortaklaşa düzenlediği “IV. Uluslararası Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresi”, Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.
Törene; Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer, MÜZADER Yönetim Kurulu Başkanı Barış İpekçiler, Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD Başkanı Prof. Dr. Attila Özdek, MÜZADER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Öznur Öztosun Çaydere, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Programda ilk olarak kürsüye gelen MÜZADER Yönetim Kurulu Başkanı Barış İpekçiler, her kongrede ilk kongre heyecanını yaşadığını aktararak, “Müzik Araştırmaları Derneği, müziğin yalnızca bir sanat değil aynı zamanda bir bilim, bir eğitim ve iletişim dili olduğunun bilinciyle çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçılar, akademisyenler, eğitimciler ve müzikseverler için bir buluşma zemini oluşturmayı amaçlayan derneğimiz, müziğin evrensel değerlerini, çağdaş yaklaşımlarla geleceğe taşımayı hedefliyor. Türk müziğinden dünya müziklerine, modern teknolojilerden tarihsel araştırmalara kadar uzanan geniş bir yelpazede üretmeye ve paylaşmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Kongrenin oluşum sürecine dair bilgiler veren MÜZADER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Öznur Öztosun Çaydere, “2017 yılında, öğretim üyeleriyle birlikte öğrencilerimizi yetiştirmek, ülkemizde bu alana katkı sunmak gibi birçok önemli hedefle ilk kongremizi gerçekleştirdik ve bugünlere ulaştık. Kongremize katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD Başkanı Prof. Dr. Attila Özdek ise, “IV. Uluslararası Müzik Araştırmaları Öğrenci Kongresi’nin ev sahipliğini üstlenmekten, müzik akademisinin seçkin isimlerini burada ağırlamaktan ve müzikle ilgili akademik yolculuğun başındaki sevgili müzik araştırmacısı lisans ve lisansüstü öğrencilerimizle birlikte olmaktan son derece onur ve kıvanç duyuyoruz. Program boyunca seçkin müzik araştırmaları ilgililerle buluşacak. Bu vesileyle kongrede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmasına Atatürk’ün, “Bir ulusun yeni değişikliğine ölçü, musikide değişikliği alabilmesi, kavrayabilmesidir.” sözünü hatırlatarak başlayan Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mürsel Biçer, “Bu sözden, müzik araştırmalarının ne kadar değerli olduğunu anlıyoruz. Müzik bir dildir, bir milletin kültürüdür. Burada yapılan çalışmalar hem öğrencilerimizin niteliğini arttıracak hem onlara akademik bir kültür kazandıracak hem de gelecekte bizim yerlerimizde onların olmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Kongrenin düzenlenmesinde katkı sunanlara teşekkür eden Dekan Biçer, programın verimli geçmesini temenni etti.
Açılış programının ardından, biri uluslararası olmak üzere üç davetli konuşmacı sunumlarını gerçekleştirdi ve oturumlara geçildi.
Kongreye farklı üniversitelerden 170 bildiri sunmak üzere 300’e yakın araştırmacı katıldı. Kongre kapsamında; bir panel, iki atölye ve birisi açılış diğeri de gala konseri olmak üzere 2 konser gerçekleştirildi.