Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milletlerarası Müzeler Konseyi Türkiye Milli Komitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Üniversitemiz ve Meram Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Batı Dünyasında Lystra İmgesi” sergisi sanatseverlerle buluştu.
Tantavi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen sergi açılışında konuşan Lystra Kazı Başkanı Üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu kazı çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini belirtti. Lystra’nın oldukça ünlü bir kent olduğunu kaydeden Doç. Dr. Mimiroğlu, “100’e yakın Lystra’yı konu alan tablolar, sanat eserleri var. Bu sanat eserlerinde Avrupalı sanatçılar hayallerindeki Lystra’yı resmetmiş. Bugün bu ufak sergiyle aslında bu sanatçıların bakış açılarını, ne hayal ettiklerini göstermeyi ve tanıtmayı hedefledik” diye konuştu.
“Özellikle Lystra’daki Kazının Sesleri Dünyanın Her Tarafından Gelecek”
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, “Konya’ya gelen milyonlarca turist var. Burası Mevlana şehri. Yerel yönetimler olarak amacımız hem geçmişe ışık tutmak hem de Konya’ya gelen misafir sayısını artırmak. Özellikle Lystra’daki kazının sesleri dünyanın her tarafından gelecek. Zaten bildikleri bölgenin ortaya çıkarıldığını duyan bütün Hristiyan inancına sahip insanlar veya tarih meraklıları eminim ki koşarak turlar halinde buraya gelecek” dedi.
“Turizm Açısından, Dinler Açısından Konya’mıza Büyük Bir Enerji Sağlayacak”
Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya’nın barındırdığı tarihi eserler açısından ciddi bir ziyaretgah şehri olduğunu söyleyerek, “Eğer bu eseri ortaya çıkarır ve yine mücessem bir hale getirirsek Hıristiyanlık tarihi açısından da önemli ziyaret mekânlarından birisi olacak. Bu açıdan da çok önemli. Çünkü birçok yerde yapılan kazılarda bile bu kadar ismi İncil’de geçen, Hz. İsa’dan sonra Hıristiyanlığın en önemli figürü olan Pavlus’un ziyaret ettiği mekan başka yerde yok. Bu açıdan çok önemli. Konya’mıza büyük bir enerji sağlayacak; turizm açısından, dinler açısından. Bu işte emeği geçen başta İlker hocam, Meram Belediye Başkanım, Büyükşehir Belediye Başkanım, her problemimizde hamilik ve abilik yapan Sayın Valimize teşekkür ediyorum” değerlendirmesini yaptı.
“10 Bin Yıldır Şehir Hayatını Sürdürebilmiş Ender Yerleşim Yerlerinden Birisi”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Çatalhöyük’ten referansla Konya’nın yaklaşık 10 bin yıldır şehir hayatını sürdürebilmiş dünya üzerindeki ender yerleşim yerlerinden birisi olduğunu anımsattı.
Altay konuşmasına şöyle devam etti: “O gün başlayan yaşam, Anadolu’nun kalbinde bu şehri her dönemin en güzel hatırlarının olduğu, her dönemin en güzel zenginliklerinin yaşandığı bir şehir haline getirmiş. Çatalhöyük’te yapmış olduğumuz karşılama merkezi oradaki ziyaretçi sayısına çok büyük bir katkı sağladı. Darülmülk Projesi kapsamında özellikle dış sur içerisinde 13. yüzyılın Konya’sını ortaya çıkarmak adına çok yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Larende’de sur kalıntılarıyla ilgili çok yoğun bir çalışma yürütüyoruz.”
“Konya Hristiyanlık Dönemine Ait Çok Önemli Alanlara da Sahip Bir Şehir”
Konya’nın geçmişinin sadece bu iki dönemden ibaret olmadığını, özellikle Hristiyanlık dönemine ait çok önemli alanlara da sahip bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Altay, “Karatay Belediyemizle Savatra’da yine benzer bir kazı çalışması yürütüyoruz. Lystra’da da Meram Belediyemiz ve Necmettin Erbakan Üniversitemizle birlikte bu çalışma, ilk duyduğumuz andan itibaren bize heyecan veriyor. Çünkü dünyanın birçok müzesinde Lystra’yla ilgili çok önemli sanatçıların eserlerinin olması, buranın önemini bir kez daha öne çıkarıyor. Belki fiziki olarak çok büyük bir kazı alanı değil ama ağırlık olarak, bilinirlik olarak çok önemli bir kazı alanı. İki yıldır çıkan eserler de bize ümit veriyor. İnşallah kazı tamamlandığında çok önemli yapıların ortaya çıkacağını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Konya’nın Turizm Pastasından Aldığı Payın Arttığına Hep Birlikte Şahit Olacağız”
Bir taraftan da önemini ortaya çıkarmak adına hem kazı çalışmalarının hem de Lystra’nın dünyadaki resimlerinden oluşan böyle bir serginin hazırlanmasının kıymetli olduğunu belirten Altay, “Konya olarak tarihimize sahip çıkıyoruz ve bunun turizm alanında şehrimizin gelişmesine katkı sunmasını amaçlıyoruz. Hz. Mevlana ve Selçuklu başkentine 3 milyondan fazla ziyaretçi geliyor. Bu ziyaretçilerin şehrimizde konaklamalı hale gelmeleri için geçmişten itibaren belediyelerimiz çok önemli yatırımlar yapıyor. İnşallah 2029’da hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde Konya’nın destinasyon sayısının çok arttığına, turizm pastasından aldığı payın arttığına ve Konya’nın ekonomisine çok ciddi bir katkı sağladığına hep birlikte şahit olacağız” cümlelerine yer verdi.
Konya’daki birlikte çalışma kültürüne dikkat çeken Altay, “Necmettin Erbakan Üniversitemiz, Meram Belediyemiz, Konya Büyükşehir Belediyemiz, Sayın Valimizin himayesinde kamu kurumlarıyla bu süreci yürütüyoruz. İnşallah bu kazı döneminin de başarılı geçmesini temenni ediyorum. Tüm kazı ekibine teşekkür ediyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Vali Akın’dan Paydaşlara Teşekkür
Konya Valisi İbrahim Akın da Konya’nın yüzyıllar boyunca farklı inançlara, kültürlere ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığına değinerek, “Konya’mızda yankılanan Hz. Mevlana’nın çağrısı nasıl tüm insanlığı kucaklıyorsa sanat da tıpkı o çağrı gibi dili ve inancı aşan evrensel bir buluşma zemini sunmaktadır. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz sergimiz de işte bu ruhun bir yansımasıdır. Bu vesileyle Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Konya Büyükşehir Belediyemize, Meram Belediyemize, Necmettin Erbakan Üniversitemize böylesi kıymetli bir sergiyi şehrimize kazandırdıkları için en kalbi şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.