Makine Mühendisliği Bölümü
02.06.2021

Sıkça Sorulan Sorular

--SIKÇA SORULAN SORULAR---
 
  • Hangi tür stajlarımız vardır ve hangi dönemde yapılır?
2. Sınıftan 3. Sınıfa geçerken yaz döneminde Üretim Stajı (20 İş Günü), 3. Sınıftan 4. Sınıfa geçerken yaz döneminde İmalat Stajı (20 İş Günü) yapılmaktadır. (Resmi tatil, bayram tatili vs. firmada çalışılmayan gün sayısı 20 iş günü içerisine dahil edilemez.)
 
  • Staj dosyalarını nasıl ulaştırırım?
Pandemi döneminde staj evraklarımız elden veya kargo yolu ile fakültemiz öğrenci işlerine ulaştırılmalıdır.
 
  • Staj değerlendirmeleri nasıl yapılmaktadır?
Yaz döneminde yaptığınız Üretim veya İmalat stajları için bir staj dosyası hazırlamalısınız. Yaz dönemi bitiminde yeni başlayan dönemde ders seçimleri sırasında yaptığınız staj ile ilgili dersi seçmelisiniz. Dönem içerisinde yapacağımız duyurulara göre stajlarınız sorumlu hocalarımız tarafından değerlendirilerek, dönem sonu sadece tek bir not yani final notu olarak değerlendirilir.
 
  • Staj başvuruları gönderilen kişilere ne zaman dönüş yapılacak?
Önümüzdeki günlerde veya diğer sorularda da göreceğiniz üzere belirleyeceğimiz son tarih (evrakların fakültemize ulaşması) sonrası stajlara başlayacak öğrencilerimizi ilan edeceğiz.
 
  • Stajlarda ücret alınır mı?
Stajlar için fakültemiz tarafından herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır. Ancak bazı işletmelerin çalışma politikalarına bağlı olarak ücretlendirme yoluna gidebilmektedir.
 
  • Stajlar hangi firmalarda yapılabilir?
Pandemi dönemi nedeniyle en az 1 Makine Mühendisi bulunan firmalarda dahil olmak üzere Makine Müh. alanımız ve anabilim dallarımız ile uyumlu faaliyet gösteren firmalarda yapılabilir.
 
  • İki stajı aynı anda yapabiliyor muyuz? 
Pandemi dönemi nedeniyle 3. Sınıfta bulunan öğrencilerimiz bu yaz hem üretim hem de organizasyon stajlarını yapabilecektir.
 
  • 2 stajımı pandemi dolayısıyla aynı yerde yapmak zorunda kalıyorum intech mühendislik diye geçiyor orada yapmam uygun mu?
Mümkün olduğunca aselsan, tai, tei vs. gibi ileri düzey de veya yüksek ölçekte faaliyet gösteren fimalarda yapılabilir. Bu durumun aksine küçük ve orta ölçekli faaliyet gösteren firmalarda iki staj yapılamamaktadır.
 
  • 3.sınıf öğrencileri bu sene üretim ve organizasyon stajlarının ikisini de yapabilirler mi?
Evet pandemi dönemi sebebiyle yapılabilir.
 
  • Üretim ve Organizasyon stajını yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Fakültemiz Makine Müh. web sayfamızda duyurularda yer alan staj ile ilgili linke tıklandığında staj formaları içerisinde üretim veya organizasyon stajı yapılırken veya dosyalarınızı oluştururken dikkat edilecek hususlar yer almaktadır.
 
  • Üretim ve Organizasyon stajını yapacağımız firmanın hangi bölümlerinde çalışmaya özen göstermeli, ne tür projeler yapmalıyız?
Stajınızı gerçekleştireceğiniz işletmeden işletmeye, teknolojik alt yapıları veya üretim/imalat kapasitesi ve birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Önemli olan stajınızı, bulunduğunuz işletme koşul ve şartlarına bağlı olarak, en güzel ve verimli bir şekilde tamamlamanızdır.
 
  • Son derslerden önce teslim edilmesi gereken staj formları fakültemize nasıl ulaştırılacaktır?
Staj formlarımız pandemi dolayısıyla kargo yolu ile veya mümkünse elden ulaştırılmalıdır.
 
  • Son derslerden önce staj yeri bulamayıp formları gönderemeyenler için bir kolaylık sağlanacak mı?
Evet. Yine pandemi dönemi ile ilgili olarak, fakülte web sayfamızda ilan edilen final tarihlerimiz son gününe kadar fakültemize ulaştırabilirsiniz.
 
  • Staj başlama tarihleri sabit mi yoksa istediğimiz bir tarihi staj başlangıcı tarihi olarak seçebilir miyiz?
Yaz dönemi içerisinde finallerin bitiminde tam 20 iş günü (fabrikada geçirilecek gün) olacak şekilde yeni dönem ders başlangıcına kadar olan aralıkta istenilen tarihlerde yapılabilir. 
 
  • Türkiye Genelinde, genel olarak yaz okulları 26 Temmuz civarı başlıyor ve uzaktan eğitim olarak devam edecek. Geçen sene olduğu gibi bu sene de pandemi süreci devam ettiği için Stajımızı yaz okulumuz ile aynı tarihler içerisinde yapabilir miyiz?
Mümkün olduğunca finallerimiz bitiminde yaz okulu dersleriniz başlayıncaya kadar veya yaz okulunuz tamamlandığında yeni dönem ders başlangıcına kadar stajlarınızı yapmalısınız.
 
  • Stajlarda sigorta işlemleri, SGK nasıl başlatılacak?
Staj başvuru evraklarınızda yer alan SGK var yok seçeneğine bağlı olarak özellikle yok olarak işaretleme yaptıysanız, üniversitemiz tarafından staj süresince sigorta işlemleri yapılmaktadır. Öğrenci işlerimiz tarafından formlarda belirttiğiniz staj başlangıç ve bitiş tarihlerine göre sgk işlemleri başlatılacaktır.
 
  • Şu an aktif olarak çalışıyorum ve sigortam firma tarafından karşılanıyor staj zamanı sigortamı iptal ettirmek zorunda mıyım?
Staj evraklarında yer alan SGK var bölümünü işaretleyerek, iptal edilmemelidir.
 
  • 3.sınıf öğrencisiyim bu yaz birinci stajımı yaparken veya bittikten sonra ikinci staj evraklarımı göndermem mümkün mudur?
Pandemi dönemi nedeniyle gönderebilirsiniz.
 
  • Yaz okulu ilgili sorularınız?
Yaz okulu ile ilgili üniversitemiz yönetimi kararları açıklandığında gerekli paylaşımlar yapılacaktır.