Makine Mühendisliği Bölümü
01.01.2015

Eti Alüminyum A.Ş.'ye Bilimsel ve Teknik İşbirliği Ziyareti

Üniversitemiz Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanları ve Öğretim Üyeleri ile Seydişehir Meslek Yüksekokulu Müdürünün katılımıyla 22.11.2013 Cuma günü Cengiz Holding’e ait olan ETİ Aluminyum A.Ş.’ye bilimsel ve teknik işbirliği ziyareti gerçekleştirilmiştir. Ziyaret sırasında Türkiye’nin tek Aluminyum üretim fabrikası olan ve ülkemizin alüminyum ihtiyacının ’ini karşılayan fabrika ile ilgili Genel Müdür Mehmet Arkan ve teknik personelden detaylı teknik bilgi alınmış ve yürütülebilecek ortak çalışmalar ile ilgili görüş alışverişinde bulunulmuştur.

 

Aluminyumun stratejik önemini vurgulayan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Cengiz, özelleştirme kapsamında alınan fabrikanın tüm proseslerinde yenileme çalışmalarının sürdüğünü, çevre yatırımları için önemli bir bütçe ayrıldığını ve ülkemiz havacılık sektöründe ihtiyaç duyulacak alüminyumu üretme vizyonlarının olduğunu vurgulamıştır. Bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ekrem Cengiz, fabrikanın üniversite için önemli bir çalışma alanı olabileceği üzerinde durmuştur. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali TOR bu ziyaretin Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında yapılacak çalışmalar için güzel bir başlangıç olacağını belirtmiş, fabrikanın atığı olarak ortaya çıkan kırmızı çamurun, yeniden değerlendirilmesi kapsamında su arıtımında adsorban olarak kullanılması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını ifade etmiştir. Ayrıca, kırmızı çamurun bünyesindeki değerli metallerin geri kazanımı ile ilgili çalışmaların laboratuvar ölçeğinde kaldığını, bu çalışmaların gerçek ölçeğe taşınmasının gerekli ve önemli olduğunu belirtmiştir.

Seydişehir Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Türker, iyi niyet ziyareti ile başlayan görüşmelerin ileride bilimsel ve teknik işbirliği ile devam ettirilmesi gerektiğini belirtmiştir.

Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerafettin Erel, ETİ Aluminyum A.Ş.’nin ürettiği aluminyumun havacılık sektöründe de önemli bir malzeme olduğunu, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yerli uçak üretimine geçileceği düşünüldüğünde alüminyumun stratejik öneminin daha da artacağını vurgulamıştır.