Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi
02.06.2017

11. Uluslararası MEB Robot Yarışmasına NESA Takımı İle Katıldık

 

Konya’da düzenlenen Mevlana temalı 11. Uluslararası MEB Robot Yarışmasının açılış töreni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezinde düzenlenen 11. Uluslararası MEB Robot Yarışmasının açılışı Milli Eğitim Bakanı Yılmaz ve protokol mensuplarının kurdele kesimiyle başladı.

Açılışın ardından, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay konuşmasında; “Bakanımızın da sık sık ifade ettiği gibi memleket meselesi olarak gördüğümüz mesleki ve teknik eğitim önem arz etmektedir. Biz biliyoruz ki kalkınmanın temelinde eğitim vardır. Eğitimde de asıl olan nitelikli eğitimdir. Biz bu kapsamda mesleki ve teknik eğitimin niteliğinin artması için var gücümüzle çalışıyoruz. Toplumda mesleki ve teknik eğitim alanında farkındalık oluşturulması, endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve deneyimlerin paylaşılması amacındayız” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu ise, “Ülkemizin 2023 yılı için iddialı hedefleri bulunuyor. Bu hedeflerimize ulaşabilmek için en önemli sermayemiz olan insan kaynağımızı doğru bir şekilde yönlendirmemiz gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda bizlerin yapması gereken gençlerimizi küçük yaşlardan itibaren özgüven sahibi, üretken ve girişimci bireyler olarak yetiştirmek ve onları yaşadıkları topluma ve tüm dünyaya yararlı bireyler olmalarını sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Konya’nın bir eğitim şehri, üniversiteler şehri, bir sanayi şehri olduğunu belirtip; “Bu yarışmanın teknoloji çağını yakalama çabasında olduğumuz süreçte Konya’mıza, ülkemize, vizyonuna katkı yapacağını düşünüyorum. 90’lı yıllarda büyük darbe yemiş olan mesleki ve teknik eğitim sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde artık hak ettiği konuma gelmiştir” dedi.

Konya Valisi Yakup Canbolat ise yaptığı konuşmada, “Bilim ve teknolojinin hayatın her alanında etkin bir şekilde kendini hissettirdiği günümüz dünyasında, kendilerini geleceğe güvenle taşıyan milletler, bilgiyi üreten, geliştiren ve yönetenlerdir” ifadelerini kullandı.

Teknolojide En Büyük Gelişim Robot Alanında Gerçekleşmektedir

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, kurulan stantları gezerek, sergilenen buluşlarla ilgili bilgi aldı. Bakan Yılmaz, programda yaptığı konuşmada, ülkelerin geleceğinin bilime, teknolojiye ve bilim insanlarına verdikleri önemle şekilleneceğini belirterek; “İnsan kaynağının en iyi şekilde değerlendirilmesi, bilim insanlarının yetiştirilmesi, bu alana ilgi duyan öğrencilerin desteklenmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımına yönelik yarışmaların, bu tür etkinliklerin düzenlenmesi bilgi yolunda ülkemizin hedefe ulaşmasını sağlayacaktır. Biliriz ki marifet iltifata tabidir. Gayret gösteren, bir eser ortaya koyan kişilerin fark edilmesi, yapılanların boşa gitmediğini göstermek açısından da önemlidir. Bu bilinçle merkezi hükümetin bütçesinden en çok payı eğitime ayırdık. 2002 yılında eğitime ayrılan kaynak 11 milyar lira, bu da o yılki bütçenin yüzde 10’una tekabül ediyordu. Bu yıl ise eğitime ayırdığımız kaynak 122 milyar ve bu yılki bütçenin de yaklaşık yüzde 20’sine tekabül ediyor” dedi

Robot temasının da yavaş yavaş hayatımıza girdiğini söyleyen Bakan Yılmaz, “Robot teması hayatımızın birçok alanında yer bulan önemli bir konudur. Teknolojide en büyük gelişim robot alanında gerçekleşmektedir. Bu alanda dün hayal edilen şeyler bugün birer birer gerçekleşiyor. Bu alandaki gelişmelere bir sınır koyabilmek de mümkün değildir. Önce hayal, sonra buluş. Bugün burada gerçekleştirilen bu etkinlikten de görüleceği üzere gerek ülkemize, gerekse dünyada güzel bir gelecek için hayal kuran birçok gencimiz var. Hayal etmeyi hiçbir zaman bırakmayacağız. Hayal edeceğiz ki hayalimiz bir gün gerçek olsun ve hayat bulsun. Kazandırılan şeylerin en önemlisi belki bu milletin özgüveninin yeniden kazandırılmış olmasıdır. Yetiştirdiğimiz mühendisler Atak helikopterini yaptı. Altay tankını yaptı. Göktürk 2 uydusunu yaptı. İnsansız hava aracı Anka’yı üretti. Milli piyade tüfeğini üretti. Hürkuş eğitim uçağını üretti ve birçoğu da ihraç ediliyor” şeklinde konuştu.

Etkinlik, konuşmaların ardından robot yarışlarıyla devam etti.

NESA 11. Uluslararası MEB Robot Yarışmasına Katıldı

Üniversitemiz Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin kurduğu NESA takımı Mevlana temalı 11. Uluslararası MEB Robot Yarışmasına katıldı.

Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği öğrencileri Abdülkadir Vural, Nuri Çerez ve Abdülrahim Çerez NESA takımı olarak Endüstriyel Robotik Kol kategorisinde yarıştı.

Yarışmayı başarılı bir şekilde tamamladıklarını söyleyen Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Abdülkadir Vural, “Ürünümüzün elektrik, elektronik, yazılım, tasarımı bize ait. Teknik özellikler olarak, 75 santim uzunluğa ve 500 gram ağırlığı taşıma kapasitesine sahip. Saniyede 20 santim hareket kabiliyeti var. Okulumuzda montaj için yararlanabileceğimiz bütün imkanlar var ve ürünümüzün montajını okulda yaptık.” dedi.

Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arıkan ise hedeflerinin proje tabanlı öğrenmeyi öğrencilere öğretmek olduğunu belirterek, “Bu tür yarışmalar hedefimizi yerine getirmek için vesile oluyor. Bu tip projelere önem veriyoruz. Geçen sene elektromobil yarışmasına katılmıştık, bu sene inşallah tekrar katılacağız. Seydişehir yerleşkemizde öğrencilerimiz için projelerini yürütebilecekleri, kendi ürünlerinin parçalarını üretebilecekleri bir tasarım ve analiz laboratuvarı oluşturacağız. Bunun altyapısı tamamlanmak üzere. Bu sayede öğrencilerimizin ürünlerini daha seri üretebilmelerini sağlayacağız. Fakültemizde okuyan bir öğrenci projesiyle geldiğinde maddi ve manevi olarak destek bulamadığı olmamıştır ve bundan sonra da olmayacaktır. Elimizden gelen imkanları öğrencilerimize sağlıyoruz. Bunları Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker hocamız sayesinde gerçekleştiriyoruz. Özgüveni yüksek, nitelikli, kişilikli, vatanına hizmet edecek nesiller, mühendisler yetiştirmek istiyoruz ve bu uğurda çalışıyoruz.” diye konuştu.

Öğrencilerin ürettiği 5 Eksenli Endüstriyel Robotik Kol, uç tarafta bulunan bir kıskaç sayesinde nesneleri bir yerden alıp başka bir yere uzaktan kumanda kontrolünde yerleştirilebiliyor.