Selçuklu Kültür ve Medeniyeti UAM
03.03.2022

Dr. Öğr. Üyesi Şimşir: “Sahip Ata Fahrettin Ali Türbesi, Anadolu’daki En Zengin Çini Süslemelere Sahip”


Üniversitemiz Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Sahip Ata Konferansları’nın bu ayki konuğu Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şimşir, “Konya Sahip Ata Manzumesi Çinileri” konusunu ele aldı.

Sahip Ata Vakıf Müzesi’nde gerçekleştirilen programda, çini sanatının tarihçesini anlatan Üniversitemiz Türk İslam Sanatları ve Arkeoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şimşir, Konya’da 1220, 1270’li yıllar arasında ciddi anlamda çinili eserler üretildiğini, çinide çeşitli teknikler kullanıldığını ve Anadolu Selçuklu döneminde en yaygın çini çeşidinin mozaik olduğunu aktardı.



Sahip Ata Manzumesindeki taç kapıda yer alan çinilerden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Şimşir, “Buradaki çini aksamda, özellikle minare kaidesindeki sırlı tuğlalarla yapılmış olan minare gövdesindeki uygulamalar var, şerefe altında uygulamalar var. Bunun dışında da günümüze ulaşmamış, kuşatma kemer köşeliğinde küre şeklinde bir çininin olabileceğini düşünüyorum. Minare kaidesinde zengi düğümlü bölümlerde günümüze kadar ulaşmış olan bakiyeler de bulunuyor. Yapının mimarı Kelük bin Abdullah’tır. Minarenin gövdesinde tuğla hamuru kabartma olarak yapılmış, çökertme olan kısımlara ise firuze renginde, patlıcan moru veya siyah renklerde de çini parçaları ortalarına konulmuş” ifadelerini kullandı.



Sahip Ata Hankahı’nda taç kapı kısmının sade tutulduğunu, tüm coşku, süsleme ve estetiğin türbeye bırakıldığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şimşir, Anadolu’daki türbeler içerisinde en zengin çini süslemeye sahip olan türbenin, Sahip Ata Fahrettin Ali Türbesi olduğunu belirtti.

Vakıflar Konya Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı ise, konferansın sonunda yaptığı konuşmada, Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şimşir’in çok değerli bilgiler verdiğini ifade ederek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmanın ardından Vakıflar Konya Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı’nın, Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Şimşir’e plaket takdimiyle program sona erdi.