Uluslararası Rumi Medeniyetler UAM
10.12.2021

Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar’dan, “İrfan Yolunda Hazreti Mevlâna” Konferansı


Hazreti Mevlâna’nın 748. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Konya Valiliğinin Koordinasyonunda Üniversitemiz Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Uluslararası Mevlana Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlenen, “İrfan Yolunda Hazreti Mevlâna” konulu konferansa iktisatçı, araştırmacı, yazar Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar konuşmacı alarak katıldı.



Üniversitemiz Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Üniversitemiz Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hayri Erten, merkez olarak üç konferans ve bir panelle bu yılki İrfan Vakti etkinliklerine katkı sunduklarını, Hz. Mevlana’nın öğretilerini gençlere aktarmak için bu tür faaliyetlere devam edeceklerini söyledi.

Hz. Mevlana’nın Kur’an ile hiçbir probleminin olmadığını kaydeden Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, Mevlana’nın Konya’ya geliş sebebini açıkladı.



Prof. Dr. Sayar, “Hz. Mevlana, Konya’da bir şeyin olduğunu biliyor. Bilebildiğimiz kadarıyla Konya’nın böyle bir cazibe alanı var, muhkemat üzerine değil de müteşabihat üzerine. Bunu çoğu Konyalı bilmez. Muhyiddin İbnü'l-Arabî, Endülüs’ten Konya’ya gelerek Sadreddin Konevi’yi irşad etmiştir. Hz. Mevlana da Şems hazretleriyle mülaki oluyor. Somuncu Baba namıyla maruf Hamüdiddin Aksarayî, Bursa’dan kalkıp Konya’ya geliyor, Şeyh Bedrettin ile halvet oluyorlar ve Hacı Bayram-ı Veli’yi irşad ediyorlar. İşte Konya’nın özelliği bu, mühim bir hadisedir bu”  şeklinde konuştu.



Konferansa Konya Valisi Vahdettin Özkan’ın yanı sıra, Vali Yardımcıları Mehmet Aydın ve Faruk Bekarlar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Şakir Uslu, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Hazreti Mevlâna'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ve Neslipir Çelebi Sayar, protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.