Resim Bölümü

Bölüm Hakkında

 

 “Sanat toplumun var olmasını sağlayan kültürel formların beslendiği kaynaktır”

Günümüze kadar birçok farklı şekilde tanımlanan sanat kavramı en genel ifadeyle, duygu ve düşüncelerin yeti aracılığıyla estetik mahiyette tasarımlanma sürecinden geçirilerek ifade edilmesi ve insanla nesnel gerçekler arasında kurulan estetik ilişki olarak tanımlanır.

20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren modernizmin yerini post-modernizme bıraktığı görülür. Bu süreç; kültürün, sanatın, sanat eserinin ve sanatçının sorgulandığı bir süreci beraberinde getirmiştir. Modernizmin gözbebeği olan temsili sanatın ortadan kalktığı, gündelik yaşamda kullanılan her türlü nesnenin sanatın malzemesi olabileceği görüşü ortaya çıkmıştır. Bu süreçte teknolojide yaşanan akıl almaz devinim ve değişiklilerle birbirine benzeyen, seri üretim mantığıyla şekillenen sanatsal formlar ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak hangi disiplinlerden etkileneceği, motivasyonların ne şekilde ve boyutta olacağını kestirmek sanatın en önemli sorunsalını oluşturmaktadır.

Fakültemizin bu noktada kuruluş amacı, akademik ve bilimsel mahiyette geleceğe dair yetiştirmeyi planladığı öğrencilere, çağdaş sanat eğitiminin hem teorik hem de pratik alt yapısını eksiksiz bir şekilde vermektir. Bu doğrultuda, kültürel dokuların sanatın ayrılmaz bir parçası olduğunu, sanat eğitimi alan gençlerin gelecekte ortaya çıkartacakları sanatsal ürünlerde bu dokuların var olduğu eserler ortaya koyan bireyler olmaları noktasında hassasiyet göstermektir. Bu sayede günümüz sanatının, geçmişinden ve geleneklerinden bağımsız düşünülemeyeceğinin sanat eğitimi alan bireyler tarafından idrak edilmesi sağlanacak, Bu eksende evrensel kriterler de göz önüne alınarak yürütülen bir sanat eğitimi ile sanatın kendi dinamiklerine hizmet ettiği kadar geleceğe dair bir sanatsal yatırım olmayı da amaç edinmektedir.

Özgün ve Estetik mahiyette sanatın dili evrenseldir. Bu bakımdan sanatın bir icra uygulama kolu olan resim sanatını da evrensel bir dil olarak nitelendirmek mümkün olacaktır.

Sanat eğitimiyle, gerek teorik gerekse pratik bilgilerle donatılan bireyler sadece sanatsal çalışmalara değil, aynı zamanda sosyal ve toplumsal sorunlara değinerek sanatın toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunun bilincine varmaları sağlanır.

“Sanatçı toplumunun aynasıdır”

Sanat ile toplum arasında sıkı bir ilişki vardır. Sanatı besleyen kültürel dokular bir toplumun öz değerleridir. Sanatçı toplumdan bağımsız eser üretemez. İçinde yaşadığımız ve tarihi geçmişi, geleneklerden beslenen yapısıyla medeniyetlerin beşiği olan KONYA bu manada sanatçılara sonsuz zenginlikler sunmaktadır. Her üretilen eserin duygu ve düşünce temelinde toplumsal izlere rastlanır. Sanat eserleri, geçmişe tanıklık eden, geleceğe ışık tutan toplumun sosyo-kültürel yapısının analiz edilmesinde somut bir belge ya da bellek olarak değer gören unsurlardır. Sanat sanat için olduğu kadar toplumsal bir olgu olduğu unutulmamalıdır.

“Toplumun uzun ömürlü olması ve toplumsal yapının güçlü olması, o toplumun sanatla olan bağlarının güçlü olmasına bağlıdır”

 

Misyon:

Bölümümüz, Türk Sanatının yalnızca batıdan beslenen değil, dünya kültürleri ve sanatına dair özgün, var olan kültürel dokularından beslenen geleneksel eksenden kopmadan bilimin ve teknolojinin olanaklarından faydalanarak gelecekçi Çağdaş Türk Sanatının oluşmasında sorumluluk alan bireylerin yetiştirilmesi noktasında üzerine düşenleri yapmak maksadıyla faaliyetlerine başlamıştır. Değişen ve gelişen dünya konjonktürü resim bölümü mezunlarına birçok alanda istihdam olanakları sunmaktadır. Mezun olana kadar öğrencilerimizin teorik ve pratik açıdan her türlü donanımı edinmelerine katkı sağlayarak, edindikleri bilgi ve birikimlerini çalışma alanlarında en etkin şekilde kullanabilmelerinde öğrencilerimize yardımcı olmak onlara vizyon ve yeni ufuklar kazandırmak asli görevimizdir. 

Hedef: Bölümümüzde verilen sanat eğitimiyle, birçok açıdan sanat alt yapısıyla donatılan bireylerin hayatlarının her alanında bu donatıları kullanabilme becerisine sahip, karşılaştığı problemlere çözüm üretebilen, özgün ve yaratıcı düşünebilen, üstün estetik düzeye ulaşmış eğitim bilimleri tabiriyle “kendini gerçekleştirmiş” bireylerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Geleceğe dair Ülkemiz ve Milletimiz Kültür, Sanat ve Estetik bazda ihtiyaç duyduğu nitelikli, rekabetçi bireyler yetiştirmek ve yaşama kazandırmak hedefimizdir.

Amaç: Bilim ve teknolojinin ekseninde şekillenen kültürel süreçte bireylerin, geleneksel sanat eğitiminden tamamen kopmadan gelecekçi sanat eğitimine doğru yol alarak, çağının gerektirdiği her türlü davranışı sergileyebilecek kültürel değerlerinin farkında olan, farklı kültürlerden beslenen, geleneksel dokuları çağdaş formlarda yansıtan ve yaşatan, toplumun var olmasını sağlayan dinamiklerin başında kültür ve sanatın olduğunun bilincinde olan ve bunu yaşatmayı görev olarak idrak eden, bu süreçte sorumluluk alan bireylerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Günümüzde sanat eğitimi, kültür, bilim ve teknoloji üçlemesinden bağımsız olarak düşünülemez. Sanatın birçok farklı disiplinle sıkı bir ilişki içerisinde olduğu düşünüldüğünde, sanatın sosyo-kültürel, ekonomik ve teknolojik süreçlerin oluşumunda ayrıcalıklı/özel bir konumu olacaktır. Sanatçılar, toplumda farkındalık yaratan bireylerdir. Fakültemiz, bu farkındalığı yaratabilecek sanatçıların yetiştirilmesi noktasında her türlü fiziki alt yapıyı hazırlama gayreti içerisindedir. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü olarak; öğrencilerimizin, bölümümüzün sağlamış olduğu sanat eğitimi ile Konya’nın yanı sıra ülkemizin ve dünyanın kültürel formlarından faydalanarak, bilimin ve teknolojinin sağlamış olduğu imkanların etkili bir şekilde kullanılması, geleneksel sanat formları ile çağdaş sanat formlarını harmanlayarak özgün ve yaratıcı tasarımları ortaya koyabilmelerine yönelik her türlü imkanı sağlamak amacı ve gayretindedir.