Geleneksel Sanatlar UAM
07.11.2021

I. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız Sempozyumu Gerçekleşti





   
           "I. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız” konulu Sempozyum, Çalıştay ve Sergi programı Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Cem ZORLU'nun katılımıyla gerçekleşti. 
Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından organize edilen, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, Karatay Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen I. Uluslararası Geleneğimiz, Geleceğimiz ve Ustalarımız” konulu Sempozyum 2 -5 Kasım 2021 tarihleri arasında Karatay Termal Tatil Köyü İsmil ve İsfahan Salonlarında gerçekleştirildi.
2 Kasım 2021 Salı Saat: 15.00 de protokol konuşmaları ile başlayan açılış töreninde öncelikle Sempozyum Düzenleme kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Fut BAYSAL Sempozyum programı ve Merkezimiz hakkında misafirlerimize bilgi verdi. Toplam 8 oturumda 34 bildirinin sunulduğunu ve aynı zamanda uygulamalı çalışmaların da yapıldığını ifade eden Baysal geleneği ve geleceği aynı ortamda buluşturabilmenin, Usta ve Çırağın, hoca ile talebenin, akademi ve atölyenin eski tabirle mektepliyle alaylının bir arada toplayabilmenin heyecanını yaşadıklarını belirtti.
Baysal konuşmasında  Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezinin faaliyetlerinden merkez bünyesinde icra edilen kurslar ve sanatsal etkinliklerden kısaca bahsetti.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dicle AYDIN ise konuşmasında; “sempozyum programının ana teması olan “gelenekler geçmişle bağımızı kuran geleceğe rehber olan değerlerdir. Geleneği devralmak kıymetini bilmek ustalarla eğitimle,  bilimle geleceğe aktarmak en önemli görev ve sorumluluklarımız arasındadır. Bu sempozyum söz konusu sorumluluklarımıza karşı olan farkındalığımızın bir göstergesidir” dedi.
Üniversitesimiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin OKUMUŞLAR, "Sanatın her bir alanı aslında bizim yeme içme kadar ihtiyacımızdır. Sanatın hitap ettiği duyu organlarımızın da ihtiyaçlarının karşılamamız gerekir. Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren sanattan istifade edebilmeleri için sanat eğitimi vermemiz gerekiyor. İnşallah bu tür çalışmalar toplumumuzun her kesiminde sanat anlayışının gelişmesine katkı sağlayacaktır." dedi.

Karatay Belediye Başkan Vekili Şaban ÖNAL, konuşmasında "İnanıyorum ki bu organizasyon sayesinde akademisyenlerimiz, hocalarımız, ustalarımız ve üstadlarımız 3 gün boyunca ruhumuza önemli dokunuşlarda bulunacaklardır. Karatay Belediyesi olarak; fiziki ve altyapı yatırımlarımızın yanında  ilmi, sanatsal ve kültürel yatırımlarla da insanımız için gayret gösteriyoruz. Çünkü biliyoruz ki imar edilen şehirler, ihya edilen ihya edilen insanların varlığıyla mana kazanır.  Bu kapsamda bugüne kadar pek çok eserin ve projenin ortaya çıkmasına katkı sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz. Hat Tezhip, Minyatür, Ebru, Ahşap Oymacılığı, Nakış, Saman, Cilt Sanatı ile Geleneksel Türk İslam Sanatlarının daha birçok alanını kapsayan konuların etraflıca ele alındığı sempozyum, çalıştay ve sergimizi bu manada önemsiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle programımızı şereflendiren tüm hocalarımıza, ustalarımıza, sanatçılarımıza ve konuklarımıza Karatay Belediye Başkanımız Sayın Hasan Kılca adına teşekkür ediyor; programımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.  

Rektörümüz Prof. Dr. Cem ZORLU ise, "Akademisyenlerin topluma dokunabileceği her alanı değerlendirmeye çalışıyoruz. Yeni bir medeniyet kurgusu ortaya koymak istiyorsak bunun yolu bilgiden geçer. Bilgiyi üretmeye başlayan ülke medeni ülkedir, medeniyet kurmayı başlatmış demektir. O zaman üniversitelerin bu konuda çok büyük sorumlulukları vardır. Elhamdülillah, geçmişe nazaran üniversitemiz artık dünyada ses getiren projelere imza atmaya başladılar. Biz de Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak tüm akademisyen ve birimlerimize, 'Durmak yok, koşmaya devam' diyoruz. Tüm birimlerimiz gayretle çalışıp üretmeye devam ediyor. Geleneğimiz, Geleceğimiz, Ustalarımız Sempozyumumuz çok değerli bir sempozyum ve aslında içerisinde çok nefis bir cümle barındırıyor. Geleneğimiz ve ustalarımız  geleceğimizdir. Sempozyumumuzun önem arz eden bir başka noktası; Mimar -Nakkaş M. Semih İrteş ve sağlık sorunlarından dolayı bugün aramızda bulunamayan Hattat Hüseyin Kutlu üstadlarımıza vereceğimiz, bizim için aslında iftihar olan fahri doktora ünvanı takdimidir. Bu takdim bizler için gururu vericidir" dedi.
 
Açılış konuşmaların ardından Mimar -Nakkaş M. Semih İrteş'e Üniversite senatomuz tarafından verilen fahri doktora unvanı takdim törenine gerçekleştirilmiştir. Törende Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu Mimar -Nakkaş M. Semih İrteş'e cübbesini giydirerek fahri doktora belgesini tevdi etmiş etmiştir.
Fahri Doktora Diploması takdiminin ardından Mimar -Nakkaş M. Semih İrteş ve Öğretim Üyesi Dr. Savaş Çevik'in yer aldığı "Geleneğimiz ve Geleceğimiz" adlı panele geçilmiş, panelin ardından katılımcılara yemek ikramı ile açılış programı sona ermiştir.
Sempozyumun birinci günü saat 10.00 da başlayan sunumlar ve sanatsal uygulamalar yoğun ilgi görmüştür. Karatay Belediye Başkanımız Hasan KILCA’da sempozyuma katılarak bazı katılımcılara sertifikalarını vermiş, sergi ve canlı performans çalışmalarını izlemiştir.  
İki salonda eş zamanlı sürdürülen çalışmalarda ustalarımız ve hocalarımız kendilerine özgü pratik bilgileri genç öğrenci arkadaşlarımızla paylaşmışlardır. Tezhip sanatçısı Nilüfer Kurfeyz ve Selim Sağlam çalışmalarından örnekler göstermişlerdir.
Sempozyumun ikinci gününde ise oturumlarla birlikte uygulama çalışmaları devam etmiş, oturumlar sonunda Geleneksel Sanatların duayen ismi Günseli KATO bir konuşma yaparak Gelenek ve Gelecek arasında bir köprünün olmasını ama bunun tekrar eden şeyler olmamasını, yeni şeyler üretmenin gerekli olduğunu ifade etmiştir.
Sempozyumun üçüncü gününde ise misafirlerimize Konya Mevlana Müzesi, Sille, Meram ve Kelebekler Vadisi gezdirilmiştir.