Mühendislik Fakültesi
07.03.2019

Fakültemizde "Konya’daki Afet Riskleri ve Afet Bilinci" konferans düzenlenmiştir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Güvenlik Sağlık ve Çevre Araştırma Merkezi ve Konya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)  ile birlikte 06.03.2019 Çarşamba günü saat 14.00’de, Fakültemiz A Blok Konferans Salonu’nda “ Konya’daki Afet Riskleri ve Afet Bilinci” isimli Konferans ve Sergisi düzenlenmiştir. AFAD ekibinin, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi avlusunda kurdukları tatbikat çadırı ile afet anında müdahale yöntemleri ve teknik teçhizat kullanım tanıtımını uygulamalı olarak sergilenmesinden sonra Konferans Etkinliğine başlanılmıştır. Üniversitemiz bünyesinde kurulan Güvenlik Sağlık ve Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çiğdem ÇİFTÇİ konferans açılış konuşmasında, dünyadaki yaşamın daha sürdürülebilir, yaşanabilir ve emniyetli olması,  toplumun barınma, çalışma, dinlenme ve ulaşım ihtiyaçlarının karşılandığı tüm yerleşim alanlarında sürdürülebilir çevre konforuyla beraber, güvenli ve sağlıklı bir yaşam ortamının temininin zorunlu olduğunu, Araştırma Merkezleri’nde öncelikle Konya Bölgesi özelinde güvenli ve sağlıklı yaşam alanları, sağlıklı toplum, sağlıklı çevre alanlarına yönelik çalışmalara odaklandıklarını belirtti. Konferansın ”Konya İlinin Afetselliği” isimli ilk tebliğini sunan Necmettin Erbakan Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan ÖZDEMİR, Konya’daki afet risklerini insan hataları, teknoloji ve doğal yapıdan kaynaklandığını belirterek, bölgeden örneklerle riskli alanlarda afetlerin oluşum sebepleri ve can ve mal kaybının önlenmesine yönelik yerleşme ilkelerine yönelik değerlendirmelerde bulunmuştur,  AFAD Konya İl Müdürü Yıldız TOSUN “Türkiye’deki Bütünleşik Afet Yönetim Sistemi” isimli tebliğinde ülkemizdeki AFAD’ın yapılanması ve AFAD birimlerinin mekânsal örgütlenmesi hakkında bilgi vermiştir.  AFAD İl Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Fethi ÇORUK “Ülkemizdeki Afet Müdahale Planını” isimli tebliğinde ülkemizdeki deprem takip sistemleri, deprem sonrası toplanma alanları ve depreme müdahale yöntemlerini  değerlendirmiştir. Son olarak, AFAD Eğitim Şube Müdürü Süleyman USLU “Temel Afet Bilinci Eğitimi” konulu tebliğinde birey olarak depreme nasıl hazırlanmamız gerektiğini, deprem öncesi, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgiler vermiştir.