Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü

Kariyer İmkanları

     

Otomotiv Programı'ndan mezun olacakların nerelerde istihdam edilebilecekleri ve piyasanın bu mezunlara olan talebi

 
Otomotiv Teknolojisi Programı mezunları, Otomotiv Teknikeri unvan ve sorumluluğu ile kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte özel sektör işletmelerinde istihdam edilmektedirler. Bunların yanı sıra Otomotiv Teknikerleri; kendi işletmelerini kurup, işletmelerinde mesleki faaliyetlerini sürdürmek suretiyle istihdam kaynaklarını geliştirebilmektedirler. Mezunlarımız, otomotiv ana sanayi ve yan sanayi fabrikalarının Küçük ve Orta büyüklükteki İşletmelerinin hemen hemen tüm kademelerinde, tekniker karşılığı sayılabilecek unvan ve sorumluluklarda görev alarak, istihdam edilebilmektedirler. 
Otomotiv ana sanayi grubu içerisinde değerlendirilen başlıca ürünler binek otomobil, otobüs, midibüs, minibüs, kamyon, kamyonet ve traktörlerdir. Otomotiv yan sanayi grubu içerisinde ise başlıca üretim kalemleri; Komple motor ve motor parçaları, İç ve Dış Lastikler, Aktarma organları, Fren sistemleri ve parçaları, Hidrolik ve Pnömatik aksamlar, Süspansiyon parçaları, Emniyet aksamları, Kauçuk ve lastik parçalar, Şasi aksam ve parçaları, Dövme ve döküm parçalar, Elektrik ekipmanları ve aydınlatma sistemleri, Akümülatörler, Oto camları, Bujiler, Karoseri aksamı olarak sıralanabilir. 
Otomotiv sektörü hem beyaz, hem de mavi yakalılara yönelik sunduğu yüksek istihdam olanaklarından ötürü diğer sektörlerden farklılaşmaktadır. Bu yönüyle işsizlik oranını azaltıcı ve gelir dağılımını düzeltici bir etkiye de sahiptir. 
Otomotiv Teknikerlerinin genellikle üretim ve montaj hatlarında, sayıca yoğun olarak bulundukları ve üretim çalışmalarında etkin rol oynadıkları, mühendis, planlamacı ve yöneticilerle işçiler arasında iletişim ve irtibat sağladıkları, kalite çemberlerinde ekip lideri olarak görev aldıkları, eğitim çalışmalarında ise alt kademelerdeki personelin işbaşı eğitimlerinde eğitmen olarak sorumluluk aldıkları görülmektedir. 
Otomotiv Teknikerleri, sektörde üretim kadar önem arz eden satış sonrası hizmet birimleri olarak adlandırdığımız yetkili ve özel servisler, satış noktaları ve eğitim merkezlerinde aldıkları sorumluluk ile üretim sisteminin seri üretimden yalın üretime geçmesi ve müşteri odaklı kalite, satış prensiplerinin hayat bulması sonucunu artırmıştır. Mezunlarımız bu birimlerde; grup liderliği, servis yöneticiliği, satış grup liderliği, garanti ve yedek parça yöneticiliği, servis atölye yöneticiliğinden, personel eğitimlerine kadar birçok alanda sorumluluk ve görev almaktadırlar. 
Otomotiv Teknikerleri, T.C. Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, Bölge Liman Müdürlüklerinden aldıkları Gemi Adamı Cüzdanı ile Türkiye karasuları dışına çıkan Türk gemilerinde sorumluluk ve görev alarak çalışabilmektedirler. 
Güncel teknolojiye adaptasyonu sağlanmış ve piyasanın ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip Otomotiv Teknikerlerine olan piyasa talebi oldukça yüksektir. 
Otomotiv Teknikerleri, özel sektör kuruluşlarında çoğunlukla; otomotiv ana sanayi ve yan sanayi kuruluşlarında, otomotiv yetkili ve özel servislerinde, motosiklet ve marin motorların üretim veya bakım-onarım işlerinde, otomotiv ekipman/tezgah/cihaz kullanım alanlarında, otomotiv sektörü imalat endüstrisinde, ölçme ve kontrol cihazlarının kullanım alanlarında ve LPG/LNG yakıt dönüşüm işletmelerinde operatör veya formen olarak istihdam edilmektedirler. 
Otomotiv Teknikerleri, teknik resim okuma-çizme gerektiren proje ve tasarım işlerinde teknik eleman; otomotiv alanında taşıt ve yedek parça satış işletmelerinde müşteri temsilcisi ve satış elemanı; oto eksper işlemlerinde hasar danışmanı; araç muayene istasyonlarında, Ür-Ge (Ürün Geliştirme) ve Ar-Ge (Araştırma Geliştirme)  ofislerinde, iş makinaları/tarım makinaları üzerine üretim ve satış sonrası bakım-onarım hizmeti veren işletmelerde, teknik eleman veya formen olarak istihdam edilmektedirler. 
Kendi işyerlerini kuran Otomotiv Teknikerleri ise çoğunlukla, taşıt tadilat projelendirme işlerinde teknik çizim, motor veya aktarma sistemi alanlarında çeşitli endüstriyel ürünlerin bakım-onarımı, oto boya ve kaporta işleri, oto elektrik ve elektronik onarım işleri, otogaz dönüşüm sistemlerinin oluşturulması işleri, taşıt mekaniği sistemlerinin bakım-onarımı, oto ekspertiz hizmetleri, sürücü kursları gibi alanlarda da mesleklerini icra etmektedirler. 
Mezun olan öğrencilerimiz Otomotiv Sektörünün farklı alanlarında çalışabilecek bilgi, birikim ve beceriye sahip üretken ve yenilikçi bireyler olarak sektörde yerlerini alacaklardır.
 
Otomotiv Teknolojisi programını tamamlayan öğrencilerimiz, 4 yıllık Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; ÖSYS kılavuzunda belirtilen programlara kontenjan dâhilinde dikey geçiş yapabilirler.
 
Otomotiv Teknolojisi Programı Mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı (DGS) İle Tercih Yapabileceği Lisans Programları 
  • Endüstri Mühendisliği,
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği,
  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği,
  • Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği,
  • Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği,
  • Enerji Yönetimi
  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği
  • Makine Mühendisliği,
  • Otomotiv Mühendisliği,
  • Uçak Gövde-Motor,
  • Uçak Gövde-Motor Bakım.