Tıp Fakültesi
22.06.2022

Yeni Sendrom: “Post Covid”


Koronavirüs pandemisinin ardından insanlarda Kovid-19 kaynaklı bazı hastalıklar meydana geldiğini ifade eden Doç. Dr. İbrahim Erayman, Post Kovid adını verdikleri bu sendrom döneminde belirli şikayetlerle gelen hastaları takip ettiklerini ifade etti.

Koronavirüs pandemi süreci bitti bitmesine ama şimdide hastalığın insanların üzerinde bıraktığı hasarlar gündeme gelmeye başladı. Hastalığın bitmesinin ardından 'Post Kovid' sendromu, yorgunluk, halsizlik nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, eklem ağrısı, egzersiz kapasitesi düşüklüğü, kas ağrısı, baş ağrısı çarpıntı, kalp kası iltihabı, saç dökülmesi, koku tat bozuklukları, uyku problemleri, konsantrasyon bozukluğu, ruh halinde değişiklikler, aşırı unutkanlık, beyin sisi, depresyon ve anksiyete gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Post Kovid ile ilgili tıbbi literatür de çok fazla çalışma olmadığı için uzmanlar bu yeni durumun üzerinde titizlikle araştırmalar yapıyor.

Hastalıktan  Şehrimiz Temizlendi
Konya’da hastanelerin koronavirüs konusunda rahatladığını ifade eden Üniversitemiz Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Erayman, “Çok şükür hastalıktan şehrimiz temizlendi” dedi. Yatan hasta olmadığını söyleyen fakat halkın aşılarını olmaya devam etmesi gerektiğini de vurgulayan Erayman, “Halkımız aşı konusunda eski hassasiyetlerini göstermeli. Çünkü bakıyoruz diğer ülkelerde hastalık belli bir süre sonra tekrar baş gösterdi. Bunun önüne geçebilmek adına aşılarımızı ihmal etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.



Büyük Bir Savaş Verdik
Pandemi sürecinin ülke olarak neredeyse tamamen sonuna gelindiğini belirten Erayman, “Çok sıkıntılı süreçlerden geçtik. Büyük bir savaş verdik. Fakat geldiğimiz noktayı görünce de mutlu oluyoruz. Artık günlük değil de haftalık vaka sayılarını takip ediyoruz. Umarım pandemi hayatımızdan yakın bir zamanda tamamen çıkar. Fakat tabi pandeminin arkasında bıraktığı hasarlar ister istemez var. Şimdi artık uzmanlar olarak bizlerde bu dönemde koronavirüs atlatan insanlara odaklandık. Post Kovid diye tarif ettiğimiz ve bizim de üzerinde inceleme ve takiplerde bulunduğumuz bir sendrom mevcut. Zaten Dünya Sağlık Örgütü de koronavirüs sonrası hasta grubuna odaklanmaya başladı. 6 Ekim 2021'den beri bu bir sendrom ve tıpkı Covid-19 gibi tanı kriterleri var” dedi.

25’e Yakın Semptomu Var
Post Kovid sendromun 25’e yakın semptomu olduğunu belirten Erayman, “Yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, eklem ağrısı, kapasitesi düşüklüğü, kas ağrısı, baş ağrısı, çarpıntı, kalp kası iltihabı, saç dökülmesi, uyku problemleri, konsantrasyon bozukluğu, ruh halinde değişiklikler, aşırı unutkanlık, beyin sisi, depresyon ve anksiyete gibi çok fazla belirti var. Biz bu belirtilerle gelen hastalarımızı tabi ki takip ediyoruz. Farklı branşlardaki hekim arkadaşlarımızla diyalog halindeyiz” şeklinde konuştu.

Konya’nın Sesi Gazetesi ve Gülşen Çopur’a teşekkür ederiz.