Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Hakkımızda

1. Tarihçe
Anabilim dalımız 1985 yılında kurulmuştur. Günümüzde F blok 1.katta yer almaktadır. İlk anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Ergun Onur olup daha sonra sırasıyla Prof. Dr. Cemalettin Akyürek, Prof. Dr. Mehmet Çolakoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Görkemli bu görevi yapmışlardır. 6 Eylül 2022 tarihinden itibaren de bu görevi Prof. Dr. Ali Acar yürütmektedir.
 
            2. Yer ve Kapasite
Bölümümüz öğretim üyesi polikliniği, doğumhane, yataklı servis ve perinatoloji ünitesi, jinekolojik onkoloji cerrahisi polikliniği, gebe polikliniği ve jinekoloji polikliniği olarak hizmet vermektedir. D Blokta gebe, jinekoloji ve jinekolojik onkoloji cerrahisi polikliniği, K Blokta da Yardımcı Üreme Teknikleri merkezimiz yer almaktadır.
 
Öğretim üyeleri polikliniğinde 2 adet ultrasonografi cihazı, 4 adet muayene odası, 1 adet jinekolojik onkoloji muayene odası bulunmaktadır. Öğretim üyeleri polikliniğinde jinekoloji, normal gebe takibi, riskli gebe takibi, jinekolojik onkoloji hastası takibi, infertil hasta takipleri ve bunlara yönelik işlemler (Amniosentez, CVS, İUİ, Kolposkopik Biyopsi vs.) işlemler gerçekleştirilmektedir.
 
Doğumhanemiz 18 yatak kapasiteli olup, içerisinde 2 ultrasonografi cihazı, 4 adet NST cihazı, 1 adet doğum salonu, 2 adet doğum masası yer almaktadır. Doğumhanemizde 3 adet araştırma görevlisi sabit olarak yer almakta, 24 saat hizmet verme esasına göre çalışmaktadır.
 
Yataklı servisimiz 56 yatak kapasitelidir. Yataklı servisimizde 2 adet araştırma görevlisi sabit olarak yer almakta, 24 saat hizmet verme esasına göre çalışmaktadırlar. Yataklı servisimizde 1 adet pansuman odası bulunmaktadır. Gene yataklı servisimiz içinde 1 adet 25 kişi kapasiteli, bilgisayar ve projeksiyon ünitesi bulunan seminer odası yer almaktadır. Hafta içi her cuma 16:00-17.00 arası haftalık istatistik sunumu, vaka tartışmaları, makale sunumu ve eğitim faaliyetleri yapılmaktadır.
 
Perinatoloji ünitesinde 2 adet ultrasonografi cihazı, 2 adet muayene masası, 1 adet doğum masası, 1 adet NST cihazı ve 1 adet yatak bulunmaktadır. Burada hafta içi her gün 08.00-17.00 saatleri arasında her türlü riskli gebelik hasta tanı, takip ve tedavisi perinatoloji uzmanı öğretim üyeleri gözetiminde yapılmakta, yan dal araştırma görevlilerine eğitim verilmektedir. Perinatoloji ünitesinde Amniosentez, CVS, Kordosentez, İntrauterin Kan Transfüzyonu, Multiple Gebelik Selektif Fetosid İşlemi, Amnioinfüzyon, Amniodrenaj, Fetustan torasentez, asit boşlatımı işlemleri ile, intra uterin veziko-amniotik şant uygulamaları gibi spesifik işlemler gerçekleştirilmektedir. 
 
D Blok kadın hastalıkları ve doğum polikliniğinde 08.00-17.00 saatleri arasında poliklinik hizmetleri verilmektedir. Burada 3 adet ultrasonografi cihazı, 4 adet muayene salonu, 1 adet NST cihazı bulunmaktadır. Bir tanesi gebe polikliniğinde, bir tanesi jinekoloji polikliniğinde, bir tanesi de ultrason muayenesinde olmak üzere toplam 3 araştırma görevlisi doktor hizmet vermektedir.
Jinekolojik onkoloji cerrahisi polikliniğinde onkoloji tanılı ve takipli hastaların jinekolojik maligniteler açısından tanı ve takipleri yapılmakta, cerrahi tedavi süreçleri planlanmaktadır. Ayrıca kolposkopi cihazı bulunmakta, gerekli hastalara kolposkopik biyopsi, endoservikal küretaj, endometrial küretaj, vajinal smear alınması işlemleri yapılmaktadır.
 
Eski hastane K Blok Yardımcı Üreme Teknikleri merkezinde IVF sertifikalı öğretim üyeleri ile Embriyolog öğretim üyelerince her türlü infertilite tanı, takip ve tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir. Ünitemizde ayda ortalama 40 hastaya İUİ, 50 hastaya IVF-ICSI işlemi yapılmaktadır. Ünitede 1 adet ultrasonografi cihazı, 2 adet yatak bulunmaktadır.
 
            3. Anabilim Dalı Çalışma Konuları
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nde genel kadın sağlığı, menopoz-osteoporoz, doğum öncesi nitelikli gebelik izlemi, riskli gebeliklerin takibi, tüp bebek ve diğer yardımcı üreme teknikleri ile kadın kanserleri gibi birçok alanda Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri başta olmak üzere uzman ve konularında deneyimli doktorlar tarafından hizmet verilmektedir. Bölümümüzde poliklinik, doğumhane ve kadın hastalıkları servisleri olmak üzere 2 katta hizmet verilmektedir. Bu yapılanmaya ek olarak, hastane genel ameliyathanesinde ve acil serviste de birimlerimiz mevcuttur.


Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nde hizmetler, çeşitli alt birimlerle iş birliği içinde çalışan, konularında uzman hekimler tarafından yürütülmektedir. Anne ve bebek sağlığı, yüksek riskli gebelikler ile ilgilenen Perinatoloji Ünitesi’nde hem normal hem de problemli gebeliklere yönelik görüntüleme, girişimsel işlemler, izlem ve tedavi çalışmaları yürütülmektedir.

Kadın kanserleri ile ilgilenen Jinekolojik Onkoloji Ünitesi’nde, kanser taraması, kanser erken teşhis ve tedavisinin yürütüldüğü kolposkopi odası, laparoskopik işlemler için ameliyathaneler bulunmaktadır.

Üreme sorunları ve kısırlık problemleri konularında uzman doktor ve eğitimli personeli bünyesinde barındıran Tüp Bebek Ünitesi'nde rutin tüp bebek uygulamaları dışında embriyo dondurma ve çözme, aşılama gibi işlemler de gerçekleştirilmektedir.
 
Kadın Hastalıkları Muayenesi
Gebelik dışında poliklinik muayene randevusuna gelirken aşağıdaki basit önerilerin bilinmesinde fayda vardır.

Kadın hastalıkları muayenesi randevusuna gelirken bilmeniz gerekenler
Kadın hastaların muayenesi için hastaların randevu verilen saatte gelmeleri önemlidir. Muayene öncesinde vajinal duş yapılması, vajinal krem-fitil gibi ilaçların kullanılması ve cinsel ilişkide bulunulması yapılacak muayene, tetkik ve sonuçlarını etkileyebileceği için önerilmemektedir. Muayene esnasında mesanenin (idrar torbası) boş olması daha rahat muayene olmanızı sağlar. Bunun dışında, ultrasonografi ve muayene esnasında zorluk çıkarabileceği için, sıkı kıyafetlerin giyilmesini önermemekteyiz.

Aynı zamanda, sizde bulunan daha önce yapılmış tüm film ve tetkiklerinizi dosyanızla beraber doktorunuza göstermek için yanınızda getirmeyi unutmayınız.

Muayene randevusu verilen tarih ve saatte Öğretim Üyeleri Poliklinik Salonu veya Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne gelerek ilgili sekreterlere randevunuz ve doktorunuz hakkında bilgi verdikten sonra bekleme salonuna geçiniz. Muayene sıranız geldiğinde çağrı yapılacaktır.
Gebe Muayenesi
Gebelik, başından sonuna kadar her döneminde farklı incelemelerin yapıldığı, anne sağlığı yanında bebeğin de sağlığının izlendiği çok önemli bir dönemdir. Tüm kadınların, gebe kalmadan önce en az bir kez kontrole gelmeleri önerilir. Bunun dışında gebe olduğunu anlayan anne adaylarının mümkün olan en kısa zamanda gebelik takiplerine başlamak için polikliniğimize başvurmaları gereklidir. Gebeler, doğum polikliniğimizde ilgili doktor tarafından belirlenen zamanlarda muayene, ayrıntılı ultrasonografi, ikili test, ense saydamlığı ölçümü, üçlü test, amniosentez, doppler ultrasonografi ve NST gibi çeşitli tetkikler için çağrılmaktadır. Ayrıca gebelere, özel olarak eğitilmiş hemşireler tarafından, belirli gün ve saatlerde olmak üzere doktor kontrolünde eğitim verilmektedir.

Gebe muayenesi öncesi bilmeniz gerekenler
Muayene için gelirken, sizde bulunan daha önce yapılmış tüm tetkiklerinizi unutmayınız. Muayene randevusu verilen tarih ve saatte Öğretim Üyeleri Poliklinik Salonu veya Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne gelerek ilgili sekreterlere randevunuz ve doktorunuz hakkında bilgi verdikten sonra bekleme salonuna geçiniz. Muayene sıranız geldiğinde çağrı yapılacaktır.

Doğum Sonrası Kontrol Muayenesi
Gerek normal yol ile, gerekse sezaryen ile yapılan doğumlardan 6 hafta sonraki kontrol için randevu almanız uygun olur. Bu randevuda doğum sonrasında görülebilen birtakım sorunların tanı ve tedavisi için önem arz etmektedir. Bebeklerin doğum sonrası kontrolleri ve testleri, F blok -1kattaki Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde görevli çocuk doktorları tarafından taburculukta belirtilmektedir.
 
Ultrasonografi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nde gerek çeşitli kadın hastalıklarının incelenmesinde, gerekse gebe hastaların takibinde ve kısırlık tedavisi sürecinde normal muayenenin bir parçası olarak ultrasonografik değerlendirmeler yapılmaktadır.

Kliniğimizde, hastaların ultrasonografi ile değerlendirilmesi iki farklı yöntemle yapılmaktadır. Transabdominal ultrasonografi görüntülemenin karın cildi üzerinden yapıldığı ultrasonografidir. Transvajinal ultrasonografi ise vajina içerisinden özel bir prob ile yapılan ultrasonografidir.
Ultrasonografi tetkikine gelirken bilmeniz gerekenler
Ultrasonografi sıklıkla poliklinik muayenesi ile birlikte yapıldığından muayene için yukarda belirtilen hazırlıklar dışında özel bir hazırlık yapmanız, doktorunuz aksini belirtmediği sürece, gerekli değildir. Adet görüyor olmanız her iki ultrasonografi için bir engel teşkil etmez.

Transabdominal ultrasonografi: Vajinal yolla sonografi uygulanamayacak hastalarda inceleme karından yapılacağı için mesanenin dolu olması önemlidir. Bunun için hastaların su içerek idrara sıkışması istenebilir.

Transvajinal ultrasonografi: Bu yöntem ile daha yüksek görüntü kalitesi sayesinde bir çok hastalığın teşhisi açısından transabdominal ultrasonografiye göre daha çok tercih edilir. Transabdominal ultrasonografinin aksine mesanenin boş olması gereklidir.
 
Gebelerin Ultrasonografik İncelemeleri
Gebelik süresince hem normal gebeliklerin hem de problemli gebeliklerin takibinde ultrasonografi birçok sorunun erken teşhisine olanak sağlamış en önemli testlerden birisidir. Gebelerde ultrasonografi anne karnındaki bebeğin muayenesi olarak düşünülebilir. Bu açıdan her 3 aylık dönemde en az birer kez olmak üzere ultrasonografik değerlendirme yapılması önerilmektedir. Erken gebelik döneminde yapılan ilk ultrasonografi özellikle önemlidir, çünkü bu sayede bebeğin gebelik haftası tam olarak saptanır ve sonraki izlemler buna göre değerlendirilir, ayrıca erken gebeliğin normal yerleşimli mi, yoksa bir dış gebelik mi olduğu da ultrasonografi ile kolaylıkla anlaşılabilir. Bu inceleme sırasında bebeğin çeşitli vücut ölçümleri yapılmakta, tahmini ağırlığı hesaplanmakta, sıvı miktarı ölçülmekte ve elde edilen bulguların gebelik haftası ile uyumlu olup olmadığı saptanmaktadır. Gerekli olduğu durumlarda deneyimli hekimler tarafından ileri ultrasonografik tekniklerle ayrıntılı inceleme ve takip yapılmaktadır.

Gebelerin ultrasonografiye gelirken bilmesi gerekenler
Gebelerde ultrasonografi için aç gelmek gerekli değildir. Daha önce yapılan ultrasonografi ve tetkik sonuçları, gebe takip formu ve dosyanız yanınızda bulunmalıdır.
 
Doğum
Bölümümüzde görevli hekimler ve hemşireler ile her an hizmet vermekte olan doğumhanemiz A Blok 2. katta bulunmaktadır. Gebelerin su gelmesi, ağrıların veya kasılmaların başlaması, bebek hareketlerinin azalması, her türlü kanama gibi acil durumlarda zaman gözetmeksizin doğumhane servisine başvurmaları gerekmektedir. Gebe hastalarımızın poliklinik izlemleri esnasında servisimize başvurmaları gereken durumlar bu konuda eğitimli özel hemşire tarafından ve doktorlar tarafından detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. İsteğe göre ağrısız doğum (spinal veya epidural anestezi) yapılmaktadır, ayrıca sezaryen ile yaptırılan doğumlarda da bu tür anestezi yöntemleri kullanılarak, hastanın genel anestezi almadan operasyonu sağlanabilmektedir.

Doğum için başvuruya gelirken bilinmesi gerekenler
Doğum servisine başvurmanız gereken yukarıda sayılan acil durumlarda olası acil müdahaleler gerekebileceğinden, anne adaylarının su içmemeleri ve yemek yememeleri gerekmektedir. Doğumhaneye başvurduktan sonra muayene ve gerekli tetkikleri yapan doktorunuz size bu konuda bilgi verecektir. Gebelik esnasında yapılan testleri ve bölümümüz dışında yapılan tetkikleri hastaların yanında getirmesi önemlidir.
 
Ünitelerimiz
Bölümümüzde üç ünite hizmet vermektedir. Bu ünitelerde yüksek riskli gebelikler, kısırlık ve kadın kanserleri konusunda daha ileri tetkik ve tedavi gerektiren hastalara yönelik çalışmalar, öğretim üyelerimizin özel çalışma alanları kapsamında yapılmaktadır.
 

Down Sendromu Tarama Testleri

Down sendromu (Mongolizm), toplumda yaklaşık olarak 600-700 doğumda bir gözlenen, zeka geriliği ve çeşitli anomaliler ile birlikte olabilen önemli bir kromozom hastalığıdır. Bu nedenle tüm gebeler Down sendromu açısından taranmalıdır. Bu tarama iki şekilde yapılmaktadır:
• 11-14. gebelik haftaları arasında ikili test ve ultrasonografik fetal ense saydamlığı testi
• 16-18. gebelik haftaları arasında üçlü test
Size uygun olan testleri takibinizi sürdüren doktorunuz bildirecektir. İkili test sonucunda yüksek risk saptanırsa daha ileri tetkik olarak koryon villus biyopsisi yapılması önerilirken üçlü testte yüksek risk saptanırsa daha ileri tetkik olarak amniosentez yapılması önerilir.
İkili test ve sonografik ense saydamlığı testi için bilinmesi gerekenler
Aynı gün kan verilecek ve ultrasonda fetusun ense saydamlığı ölçülecektir. Kan vermek için aç gelmenize gerek yoktur.
Üçlü test için başvuruya gelirken bilinmesi gerekenler
Üçlü test için sadece kan vermek yeterlidir. Aç olmanız gerekmez. Üçlü test için geldiğinizde son adet tarihinizden, yani gebeliğin tam olarak süresinden, emin olmanız gerekmektedir. Böyle bir şüpheniz olduğunda ek olarak ultrasonografi de gerekebileceğinden bunu doktorunuza mutlaka bildiriniz.

Şeker Yükleme Testleri

24-28. gebelik haftaları arasında, gebelik diyabeti (şeker hastalığı) için 50 gram şeker yükleme testi yapılmaktadır. Bu testin zamanını poliklinik izlemi sırasında doktorunuz belirtecektir. 50 gram şeker testi anormal olan hastalar ile aşağıdaki risk faktörlerine sahip hastalarda 100 gram şeker yükleme testi yapılır. Gebelik diyabeti için risk faktörleri şunlardır:
  • Aşırı kilolu hasta
  • Ailede şeker hastalığı bulunması
  • 30 yaşın üzerinde olma
  • Daha önceki gebelikte şeker hastalığı olması
  • Daha önce büyük bebek doğurmuş olma hikayesi
  • Kötü gebelik sonuçlarının varlığı
  • Çoğul gebelik
Bu risk faktörleri varlığında 24-28. gebelik haftaları beklenmeden ilk başvuru anında 100 gramlık şeker yükleme testi yapılır. Normal çıkması halinde bu test 24-28. haftalar arasında tekrarlanır.
Şeker yükleme testi için gelirken bilinmesi gerekenler
Şeker yükleme testlerinde hastadan yoğun şeker içeren bir su içmesi istenir. Bu nedenle bu suyun içilmesini kolaylaştırmak için yanınızda bir adet limon getirmeniz tavsiye edilir.
50 gram şeker yükleme testi: Hastanın aç olması gerekli değildir. Sadece hafif bir kahvaltı yeterlidir. Şekerli su içildikten 1 saat sonra hastadan kan alınır.
100 gram şeker yükleme testi: Hastanın kahvaltı yapmadan aç gelmesi gereklidir. İlk önce açlık kan şekerine bakılır, şekerli su içildikten sonra birer saatlik aralar ile 3 defa daha kan alınır.

Amniosentez

Amniosentez çeşitli kalıtsal hastalıkların erken tanısı ve tarama testleri anormal gelen hastalarda Down sendromunun erken teşhisi için en sık olarak 16-18. gebelik haftalarında yapılır. Gebelik izleminiz esnasında amniosentezin gerekli olup olmadığı konusunda doktorunuz sizi kontrolleriniz esnasında bilgilendirecektir. İşlem sırasında oldukça ince bir iğne ile gebenin karnından girilerek bebeğe ve plasenta’ya dokunulmadan az miktarda sıvı alınır ve bu sıvıda bebeğin kromozomlarına bakılır. Eşinizin ve kendinizin kan grubunu da bilmelisiniz, doktorunuz size soracaktır.
Amniyosentez için başvururken bilinmesi gerekenler
Amniyosentez için gelirken aç olmanız gerekmez, hafif bir kahvaltı yapmanız yeterlidir. Amniosentez için gelirken önceki tetkik ve sonuçlarınız ile birlikte Öğretim Üyeleri Polikliniği veya Perinatoloji Ünitesi’ne başvurmanız yeterlidir.

Kordosentez

Kordosentez özellikle yüksek riskli gebeliklerde, bebeğin göbek kordonundan kan alınması, bebeğe kan verilmesi gibi işlemlerdir. Böyle bir işlem ancak üniversitemiz gibi gerekli donanım ve konuda uzman deneyimli hekimlerin bulunduğu yerlerde yapılır. Bu tür yüksek riskli gebelikleri olan hastalar konu ile ilgili Perinatoloji Ünitesi telefonlarından gün içinde bilgi alabilirler.
Kordosentez için başvururken bilinmesi gerekenler
Kordosentez için başvuru öncesinde amniosentezde olduğu gibi anne-baba kan grubunun bilinmesi önemlidir. Ek olarak hastanın önceki tetkiklerini ve sonuçlarını yanında getirmesi gereklidir. Hafif bir kahvaltı yeterlidir, aç gelmeye gerek yoktur. Kordosentez için Öğretim Üyeleri Polikliniği veya Perinatoloji Ünitesi’ne başvurmanız yeterlidir. Bekleme salonunda beklerken sıranız geldiğinde size bilgi verilecektir.

Koryon Villus Biyopsisi (CVS)

Amniosentez ile teşhis edilebilen benzer durumların tanısı için yapılır; fakat daha erken haftalarda yapılması nedeniyle bu yönde avantaj sağlayabilir. Bu test en sık olarak 11-14. gebelik haftaları arasında yapılmaktadır. Amniosentez işleminde olduğu gibi ince bir iğne ile gebenin karnından girilerek plasentadan örnekleme yapılır. Yine amniosentez ve kordosentezde olduğu gibi aç gelmenize gerek yoktur ve hafif bir kahvaltı önerilir. Eşinizin ve kendinizin kan grubunun bilinmesi gereklidir. Koryon Villus Biyopsisi için Öğretim Üyeleri Polikliniği veya Perinatoloji Ünitesi’ne başvurmanız yeterlidir. Bekleme salonunda beklerken sıranız geldiğinde size bilgi verilecektir.
            Ayrıca ameliyathanede anestezi altında TTS lazer (ikizden ikize transfüzyon sendromu) ve fetal şant uygulamaları (mesane, akciğer) perinatoloji ünitesi tarafından yapılmaktadır.

Pap Smear Test (Servikal Yayma)

Pap smear test, rahim ağzından dökülen hücrelerin özel bir fırça yardımıyla toplandıktan sonra mikroskop altında incelenmesidir. Bu test, toplumumuzda en sık görülen kadın kanseri olan serviks (rahim ağzı) kanserinin taranması ve erken teşhisini sağlar. Pap smear test ilk olarak, cinsel ilişki başladıktan 3 yıl sonra ve 30 yaşını geçmemek şartıyla yapılmalıdır. Belli aralıklarla testin tekrarlanması gerekmektedir. Uygun şekilde yapıldığında rahim ağzı kanserlerine bağlı ölümlerin önlenmesinde oldukça etkilidir. Bu test için özel bir randevu almanıza gerek yoktur. Poliklinik muayenesi sırasında bu test yapılmaktadır. Test sonucu anormal çıkanlarda ileri değerlendirme gereklidir.
Pap smear test için başvuruya gelirken bilinmesi gerekenler
Pap smear test vajinal yoldan yapılan bir test olması nedeni ile bu muayeneye uygun kadınlarda yapılabilir. Pap smear test yapılması için 24-48 saat öncesinde cinsel ilişkide bulunulmaması, vajinal krem veya temizleyici kullanılmaması önemlidir.

Kolposkopi ve Biyopsiler

Kolposkopi rahim ağzının özel bir mikroskop ile büyütülerek normalde göz ile görülemeyen detayların görülmesini sağlayan bir yöntemdir. Kolposkopi özellikle anormal Pap smear test sonuçları olan hastalarda Jinekolojik Onkoloji Ünitesi doktorları tarafından yapılır. Eğer kolposkopi esnasında şüpheli alanlar görülürse bu bölgelerden biyopsi (parça alma) alınması gerekebilir. Bu yapılan biyopsiler aynı zamanda hastalığın tedavisini de sağlayabilir.
Kolposkopik inceleme için gelirken bilinmesi gerekenler
Kolposkopi incelemesinde polikliniğimizde muayene olduğunuz doktorunuz tarafından doldurulan form ve Pap smear test sonuçlarını yanınızda getirmeniz gereklidir. Kolposkopi ve biyopsi işlemleri için özellikle belirtilmediği sürece aç gelmeniz gerekli değildir. Kolposkopi öncesinde de Pap smear testte olduğu gibi vajinal kremlerin ve temizleyicilerin kullanılmaması, son 24-48 saat içinde cinsel ilişkide bulunulmaması gereklidir.
Kolposkopi için randevu verilen tarihte ve zamanda geldiğinizde bu belgelerinizle Jinekolojik Onkoloji Polikliniğine başvurmanız yeterlidir. Görevli arkadaşımız tetkik sıranız geldiğinde sizi çağıracaktır.

Endometriyal Biyopsi

Endometriyal biyopsi, rahmin iç tabakasında görülebilecek çeşitli hastalıkların aydınlatılması için uygulanan bir örnek alma yöntemidir. Temel olarak menopoz sonrası kanama varlığında veya menopoz öncesinde anormal kanama şikayetleri olan hastalarda yapılır. Endometriyal biyopsi, hastanın isteğine bağlı olarak genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Bu işlem doğumhanede, Öğretim Üyeleri Polikliniğinde lokal anestezi ile Kadın Hastalıkları Ameliyathanesi Günlük Cerrahi Bölümü'nde genel anestezi ile yapılmaktadır. Bu testin yapılmasını öneren doktorunuz işlem hakkında ve nerede yapılacağı hakkında size detaylı bilgi verecektir.
Endometriyal biyopsi için gelirken bilinmesi gerekenler
Lokal anestezi ile yapılan endometriyal biyopsi öncesi size verilen randevu zamanında daha önceden verilen tetkik formu ile size belirtilen yerde bulunmanız yeterlidir. Hafif bir kahvaltı yaparak ve mümkünse bir yakınınız ile gelmeniz uygun olur.
Sedasyon ile yapılan endometriyal biyopsi için işlemden 6-8 saat öncesinden itibaren yemek yemeyip sıvı içmemeniz gerekmektedir.

Laparoskopi

Laparoskopi işlemi günümüzde endometriyozis, dış gebelik, kısırlık, kronik kasık ağrısı gibi birçok hastalığın tanı ve tedavisi için yaygın olarak kullanım alanı bulmaktadır. Özel kamera sistemleri ile karın içine göbek bölgesinden ve iç çamaşırı çizgisi altında kalan bölgelerden yarım santimetrelik kesiler yapılarak girilmekte ve bütün cerrahi işlem özel donanımlı bir video sistemi ile yapılmaktadır. Hastaların çok büyük bir kısmı aynı gün içinde, işlemden 2-3 saat sonra taburcu edilmekte ve 6-8 saat sonra sıvı gıdalarla başlanacak şekilde yemek yenilmesine izin verilmektedir. Kozmetik olarak da laparoskopik yöntemler açık yapılan cerrahi işlemlere göre daha üstündür.
Bölümümüzde laparoskopi Kadın Hastalıkları Ameliyathanesinde yapılmaktadır. İşlemi size öneren doktorunuz aynı zamanda yeri ve zamanı konusunda da bilgi verecektir.
Laparoskopi için gelirken bilinmesi gerekenler
Laparoskopi işlemi öncesi gece saat 24:00’den sonra (su dahil) aç kalmanız gerekmektedir. Size bildirilen zamanda ve belirtilen ameliyathaneye geldiğiniz takdirde görevli sekreter tarafından gerekli formlarınız doldurulduktan sonra ilgili bölümdeki görevli doktor tarafından operasyon öncesi hazırlığınız hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Histeroskopi

Histeroskopi, laparoskopi gibi; fakat daha ince kamera sistemleri ile rahim ağzının, uterus (rahim) içinin ve tüp ağızlarının incelenmesi işlemidir. Histeroskopi işlemi adet kanamasının başladığı ilk gün 1. gün kabul edildiğinde 6 ile 12. gün arası yapılması uygundur. Ofis histeroskopisi başlığı altında yapılan işlemler için önceden vajinal temizlik, spekulum ve tenekulum gibi operasyon sırasında sizin rahatınızı bozacak ve ağrıya sebep olacak uygulamalar yapılmayacaktır. %95’e yakın bir kısmında sedasyon veya genel anestezi gerekmemektedir. Ancak işlem sırasında ağrınız olması durumunda her an anestezi uygulanma şansı mevcuttur. Bu yüzden işlem öncesi yine 24:00’dan sonra aç karnına ve su içmeden gelmeniz daha uygundur. Ofis histeroskopisi işlemleri kapsamında kısırlık, adet düzensizlikleri, rahim kanalı ve rahim içi bezi hastalıklarının tanı ve tedavileri eş zamanlı yapılabilmektedir.
Histeroskopi için gelirken bilinmesi gerekenler
Histeroskopi işlemi genellikle lokal anestezi ile yapıldığı için tam olarak aç olmaya gerek yoktur. Histereskopi işlemleri Kadın Hastalıkları Ameliyathanesinde gerçekleştirilmektedir. Histeroskopi esnasında adetli olmamanız gerekir. Eğer bir çakışma varsa doktorunuza başvurunuz.

Histerosalpingografi (HSG)

HSG rahim içi ve tüplerin incelenmesini sağlayan bir testtir. Bu tetkik diğer testlerin aksine radyoloji bölümünde kadın-doğum hekimi yanında radyolog ile birlikte yapılır. Kadın-doğum hekimi tarafından yapılan muayene ve rahim içine verilen özel radyo-opak madde sonrasında birkaç defa film çekilir. Bu filmler Radyoloji Bölümü tarafından onaylandıktan sonra raporlar yine Radyoloji Bölümü'nden alınarak kadın-doğum hekimine getirilir.
HSG için gelirken bilinmesi gerekenler
HSG randevusu aldığınız kadın-doğum polikliniğine size reçete edilen özel sıvı ile başvurmanız ve burada size verilen tıbbi malzeme ile Radyoloji Bölümü'nde HSG odasına gelmeniz gereklidir. Burada malzemeleri doktorunuza verdikten sonra bekleme salonunda beklemeniz yeterlidir. Sıranız geldiğinde doktorunuz size ulaşacaktır.
HSG esnasında hastanın adetli olmaması gereklidir. Kanamasının başladığı ilk gün 1. gün kabul edildiğinde 6 ile 12. gün arası yapılması uygundur. Test için aç gelmek gerekli değildir, hafif bir kahvaltı önerilir.

Rahim İçi Araç (RİA) Takılması

Aile planlaması hizmetleri jinekoloji polikliniğimiz bünyesinde verilmektedir. Hastalar bu bölümde çeşitli doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olabilmekte, rahim içi araç (spiral) takılması gibi işlemler poliklinik şartlarında doktorlarımız tarafından gerçekleştirilmektedir.
Rahim içi araç (RİA) takılması için gelirken bilinmesi gerekenler
RİA takılması için randevu alan hastalardan bilinen bir hastalığı olmayan hastaların randevu zamanında Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği içerisinde bulunan yetkili hemşireye başvurmaları yeterlidir.
Hastaların aç gelmesine gerek yoktur, hafif bir kahvaltı yeterlidir. Aynı zamanda eğer istenmiş ise kanda yapılan gebelik testi sonucu veya adetli iken gelmeleri gerekmektedir.
 
Randevular
Bu bölümdeki randevular sadece Kadın Hastalıkları içindir. Gebelik takibi için Kadın Doğum Polikliniğinden randevu alınması gerekmektedir.
 
Doğum sonrası kontrol muayenesi için randevular
Genel olarak gerek normal, doğum gerekse sezaryen ile doğumlarda doktorunuz aksini belirtmediği sürece doğum sonrası kontrol 6 hafta sonra yapılmaktadır. Bölümden randevu verilmektedir.
Bebeğinizin kontrolleri ise Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde size verilecek tarihlerde pediatrist doktorların verdiği randevular ile yapılacaktır.
Aile planlaması hizmetleri ve rahim içi araç takılması için randevular;
Aile planlaması hizmetleri hakkında bilgi almak için telefon numaralarımızdan Jinekoloji Polikliniğinin bağlanmasını isteyerek bu konuda eğitimli kişilerden bilgi alabilirsiniz.