Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi
20.05.2016

Prof. Dr. Said Bektaş Fakültemizde Konferans Verdi

Medine Taybe Üniversitesi Hanefi Fıkıh Uzmanı Prof. Dr. Said Bektaş, Fakültemizde konferans verdi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Önder Kutlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Fikret Karapınar ve Prof. Dr. Hayri Erten, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker,  yaptığı konuşmada Konya'nın 2016 İslam Turizm Başkenti olması münasebetiyle, ciddi faaliyet yoğunluğu yaşandığı belirtti ve Üniversite olarak katkı sunduklarından memnuniyet duyduklarını kaydetti. Prof. Dr. Said Bektaş'ın birikimlerinden faydalanacak olmanın önemini vurgulayan Şeker, bereketli bir konferans olmasını diledi.

Hanefi mezhebi ve Hanefi Mezhebinde hadis kullanımı konusu hakkında değerlendirmelerde bulunan Bektaş, merak edilenler hakkında dinleyenlere bilgiler verdi. Konya'da olmaktan şeref duyduğunu söyleyen Bektaş, Ümmetin 4'te 3'ünün Hanefi olarak kulluğunu yerine getirdiğinin de altını çizdi.

Ebu Hanife adının geliş hikâyesinden bahseden Bektaş yanında sürekli mürekkep ve kalem taşıdığından ve kalemini yanından hiç ayırmadığından  Ebu Hanife dendiğini de belirtti.

Kuran'ı Kerim'i Hadisten Ayırmak Bir Nevi Deliliktir

Kuran'ı Kerim ile Hadisin birbirinden ayrılamayacağını belirten Bektaş; "Kuran'ı Kerim ile hadis birbirinden ayrılmayan iki ana kaynağımızdır. Kuran'ı Kerim'i Hadisten ayırmak bir nevi deliliktir." dedi.

Hanefilerin hadis kullanımlarını birkaç örnekle değerlendiren Prof. Dr. Said Bektaş, aynı mezhep içerisinde bile bazen birbirinden farklı görüşlerin olduğunu ifade edip,  bunun bir rahmet vesilesi olduğunu da kaydetti. Hükmün tekdüze olduğu durumda insanların sıkıntıya düşeceklerini de söyleyip Hanefi mezhebi dışındaki mezheplerin de aşağı görülmemesi gerektiğini vurguladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in, Prof. Dr. Said Bektaş'a hediye takdiminin ardından program sona erdi.