Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi
31.03.2016

Yuvarlak Masa Seminerleri-12: Arapça ve Değişim

Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Rumi Medeniyetler Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Yuvarlak Masa Seminerleri'nin 12.si gerçekleştirildi. 29 Mart 2016 Salı günü saat 16.00'da Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi toplantı salonunda "Arapça ve Değişim" üst başlığı altında gerçekleştirilen seminere, öğretim elemanları ve öğrenciler izleyici olarak katıldı.

Seminerin ilk sunumunu "Modern Arapçada Değişim: Mısır Basınında Kullanılan Örnekleriyle Geçişli ve Geçişsiz Fiiller" başlığı altında fakültemiz öğretim elemanlarından Dr. Afify Ramadan AFIFY yaptı. Dr. AFIFY, klasik ve modern Arapça metinlerden müteaddi (geçişli) ve lâzım (geçişsiz) fiil örnekleri vererek konuyu açıkladı.  Dr. AFIFY'nin sunumunun ardından fakültemiz öğretim elemanı Dr. Asem Hamdy ABDELGHANY'nin "Kelimelerin Arapça'dan Türkçe'ye Geçişleri Esnasında Mecazın Rolü ve Bu Kelimelerin Semantik Gelişimleri" başlıklı sunumu ile program devam etti. Dr. ABDELGHANY, Arapça ve Türkçede ortak kullanılan kelimelerden örnekler vererek, Türk Dil Kurumu'nun verilerine dayandırılan bir araştırmaya göre, Arapçadan Türkçeye 6463 kelimenin geçtiğini belirtti. Fakültemiz hocalarından Öğr. Gör. Salih Zeki KEŞ de, tercümeleriyle programa destek verdi. Program, katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.