Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi
14.12.2015

İslam Dünyasında Din Hizmetleri ve Dini Kurumlar Sempozyumu Yapıldı

Üniversitemiz ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) "İslam Dünyasında Din Hizmetleri ve Dini Kurumlar" başlığıyla ortaklaşa gerçekleştirdiği 2. Uluslararası Öğrenci Sempozyumu AKEF Erol Güngör Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışına Konya Valisi Muammer Erol, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

TDV Mütevelli Heyeti 2. Başkanı Mazhar Bilgin Vakıflarının; 40. hizmet yılını tamamladığını yeryüzünde iyiliğin egemen olması için insanlara ve bu yolda çaba sarf eden kurumlara maddi ve manevi destek olmayı misyon edindiğini, ülkemizde ve 7 kıtada insanlığın hizmetinde olmak vizyonuna sahip bir iyilik hareketi olduğunu söyledi.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş TDV ile İlahiyat Fakültesi arasındaki ilişkinin 1993 yılına kadar gittiğini belirtti. Altıntaş: "O yılda 17 öğrenci gelmişti, bugün İlahiyat Fakültemizde yurt dışından gelen 300'e yakın lisans öğrencimiz var. Lisansüstü seviyede ise 193 öğrencimiz var. Öğrencilerimiz bir nevi uluslararası temsil kabiliyetini yerine getiriyor. 42 ülkeden öğrencimiz var dünyanın dört bir yanından bir nevi ümmet dayanışmasını sergiliyorlar." dedi.

Güzel İnsanlar Yetiştirmeye Çalışıyoruz

Uluslararasılaşmanın Türkiye'deki yükseköğretimin uzun zamandan beri çabaladığı bir konu olduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, günümüzde gelinen noktanın eskiye göre daha iyi olduğunu ancak hala arzu edilen seviyede bulunmadığımızı kaydetti. Bu konuda nitelik olarak ve sayısal olarak daha iyisinin yapılması gerektiğini dile getiren Şeker: "Uluslararası alanda yaptığımız hizmetin öbür dünyada karşılığını göreceğiz diye düşünüyorum. Çünkü ülkelerin birbirine düşmanlaşmasına neden olan ve temel İslami bilgilerden yoksun olarak geleneksel şekilde büyümüş, yeşermiş odakların ortaya koyduğu sorunları çözme anlamında insanlık zorlanıyor. Bunun tek çözümü sağlam temellerden İslam eğitimi sağlayabilmek ve insanlığa aktarabilmekten geçiyor. Bunun sadece teorik eğitimle olmayacağını yaşanarak da aktarılma anlamında her Müslümanın görevi olduğunu biliyoruz ve her İslam ülkesindeki küçük farklılıkları kaldıracak ve muhabbeti kendi aramızda yayacak şekilde güzel insanlar yetiştirmeye çalışıyoruz."dedi.

Müslümanlara Büyük Görevler Düşüyor

Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ise İslam dininin evrensel oluşunun yeryüzündeki tüm insanlarla buluşmasıyla gerçekleşeceğini ifade etti. Akpınar: "Bu anlamda herkese görevler düşmektedir. Kan gölüne dönen dünyamız ile karşı karşıyayız. Müslümanların birbirini düşman görmekten kurtulmaları için biz Müslümanlara büyük görevler düşüyor. Bu noktada din gönüllüsü sahabe ruhuyla yetişmiş insanlara ihtiyaç duyduğumuzu söyleyebilirim." şeklinde konuştu.

Din Hizmetlerinin Temel Hedefi İnsanların ve Kalplerin Manevi İmarıdır

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, düzenlenen organizasyonun üç noktada önem arz ettiğini söyledi. Sempozyuma Asya, Avrupa ve Afrika olmak üzere 3 kıtadan öğrencilerin katıldığını anlatan Keleş, bu öğrencilerin ülkelerindeki dini ve İslami hizmetleri anlatacağını dile getirdi.

Keleş, ülkeler ve toplulukların dünyanın muhtelif ülkelerinde hizmet veren dini üniversiteler, kurumlar ve sempozyumlarla irtibata geçtiği takdirde birleşebileceğini ifade etti. Dini kurumlar bir araya gelemediğinde ülkeler ve toplulukların birleşmesinin zorluğuna dikkati çeken Keleş, şöyle konuştu: "Dini kurumların birbirlerinin tecrübelerinden istifade etmeleri ve birbirlerine ayna görevinde bulunmaları, eksikliklerini ifade etmeleri büyük önem taşıyor. Din hizmetlerinin temel hedefi, insanların manevi imarıdır, kalplerin imarıdır. Kalplerin imarı olduğu için de maddi imardan çok daha önemlidir. Kalpleri imar eden insanlar dünyayı imar eder, kalpleri imar edilmeyenler ise dünyayı fesat ederler. Onun için, kalplerin imar edilmesi için hizmetlerin hasbilikle yürütülmesi yani Allah rızası için yapılması gerekiyor."