Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi
10.12.2015

"Batı Trakya'da Din Hizmetleri" Konulu Panel Düzenlendi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesinde "Batı Trakya'da Din Hizmetleri" konulu bir panel düzenlendi. Mevlana Konferans salonunda düzenlenen panele İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Fakülte Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Fikret Karapınar ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş'ın selamlama konuşmasının ardından başlayan panelde ilk olarak Batı Trakya Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerifsunum yaptı. Yunanlıların Batı Trakya'daasimilasyon politikaları uygulandığını söyleyen Şerif; "Dilimizi, dinimizi yaşatmak ve sahip çıkmak adına büyük uğraş ve mücadeleler veriyoruz.Yapılan anlaşmalardan doğan Türk ilkokul, lise ve imam hatip okulları var. 6 yaşında ilkokula giden çocuklar öğleye kadar okulda, öğleden sonra da saat 2 den akşam namazına kadar camide Kur'an Kursuna gidiyorlar. 6 yılın sonunda her Batı Trakyalı çocuk ilkokuldan mezun olduğunda tıpkı bir imam hatip lisesi mezunu gibi Kuran-ı Kerim i Arapça olarak düzgün bir şekilde okuyabiliyor. Batı Trakyalı Türk'ün yüzde 80'i Kuran'ıArapça okumayı biliyor. İnsanımızın yüzde 99'u ilmihal bilgisi dediğimiz dini bilgiye sahip." dedi.

Yaşadığı bölgede 60 binTürk Müslüman olduğunu ifade eden Şerif : "Çocuklara yönelik 110 Kuran Kursumuz var. 25-35 yaş yetişkin bayanlara yönelik de derslerimiz oluyor. Mısır, Suriye, Suudi Arabistan ve çoğu Türkiye'den mezun 25'i bayan 20'si erkek vaiz ve vaizelerimiz var. Azınlık durumundayız ama birbirimizle kaynaşmış haldeyiz. En önemlisi dini hayatımız elhamdülillah sağlam. En çok merak edilen soru, Yunanlılarla evlenen Müslümanların olup olmadığı konusu. Yunanlılarla evlenenler parmakla sayılabilecek kadar az. Onlara da mahalle baskısı var. Onlar bizim bölgelerde ikamet edemiyorlar." şeklinde konuştu.

Yunanistan Avrupa'nın Şımarık Evladıdır

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ise Yunanistan'ın nasıl bir devlet olduğunu anlatarak başladığı konuşmasında: "Yunanistan, teokratik devlet anlayışına sahip ve papaz şeriatıyla yönetilen bir devlettir,Bizans'tır. Komşularıyla iyi geçinmeyen ve orada yaşayan Türk Müslümanlara buna göre davranan bir devlettir. Avrupa'nın şımarık evladı haylazıdır. Yakın tarihtegöçmenleri sokakta bütün gece köprü demirlerine bağlayan insanların yaşadığı bir devlettir." dedi.

Batı Trakya'da yaptıkları en iyi şeyin Kuran Kursları olduğunun altını çizen Mete: "Okullarda eğitim aşağıya doğru çekiliyor. Anlaşmalara rağmen Türkçe dersler ve din dersleri verilmiyor. Derslerde yunan dili üzerinden Türkçeyi okuyorlar. Türkçeyi yunan dili üzerinden okuyarak öğretmen olan kişi çocuğunuza ders veriyor. 50 sene kitaplar gelmedi. 50 sene Türkiye'den gelen öğretmenler vardı. Sonradan kitaplar geldi öğretmenler öldüler. Şu andaki öğretmenler kitapları anlayamıyorlar. Türkiye'de kurs almaları için teşebbüsler var. Yunan devleti müsaade etmiyor. Biz azınlık olarak Kuran Kurslarımızda çocuklarımızı eğitmeye çalışıyoruz. Din derslerini Türk dili üzerinden çocuklarımıza öğretiyoruz. Çocuklara bunlar yetmiyor. Bizde de hatim merasimleri, hafızlık merasimleri olur. Kurbanlar kesilir. Çocuklara ödüller verilir. Türkiye'de dini hizmetler adına ne varsa fazlasıyla olur ama bayrak altında olmaz. Biz üzerinde haç işareti olan bayrağın altında bunları yapmaya çalışıyoruz. Camilerimiz bizim hem okullarımız hem konferans yerlerimiz toplantı yerlerimizdir. Milletvekili seçileceğinde bile oyların Türklere gitmesi için orada konuşmalar yapılır. Camilerimiz bizim kalelerimizdir." şeklinde konuştu.

Soru cevap kısmının ardından panel sona erdi.