Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi
11.11.2015

Fakültemizde Mesneviden Damlalar Dersleri Devam Ediyor

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mohammad Shahriari Farsça verdiği, Fakültemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Kaplan'ın anlık çevirisini yaptığı "Mesneviden Damlalar" dersinde bu hafta, Mevlana'nın insan ilişkileri üzerine öğretilerine, Müslüman dünyasında yaşanan kargaşalara ve çözüm yollarına değinip, dinleyenlere çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Shahriari, her ne konu üzerine olursa olsun meseleleri araştırmak gerektiğini söyleyip şunları ifade etti: "Hz. Mevlana iki çeşit ilim olduğunu bunlardan birinin tahkik diğerinin taklit ilmi olduğunu söyler. Tahkik ilmi meseleleri incelemek, bilinen konu üzerine bir şeyler söylemek anlamına gelir. Bir şey hakkında bilginiz yoksa bu onunla ilgili fikriniz olmadığını gösterir. Mevlana iyi hallilerle de kötü hallilerle de bir arada bulunmuş, insanlara da çok renkliliği ve farklı ortamlarda olmayı, bilmedikleri şeyler üzerine hüküm vermemeleri gerektiğini de tavsiye etmiştir."

Kimseyi Zorla Müslüman Yapamazsınız

Dinde zorlama olmadığını belirten Shahriari, kimseyi zorla Müslüman yapamayacağımızı bunun doğru olmadığının altını çizdi. Mutaassıp olmanın tehlikelerine de değinen Shahriari ilk mutaassıbın şeytan olduğunu hatırlattı. Shahriari: "Hristiyanların ve Hz. İsa'nın düşmanı olan zalim bir Yahudi padişah vardı. Bu zalim padişah dininde o kadar mutaassıptı ki Hz. İsa ve Hz. Musa'nın aslında tek bir nurdan olduklarını fark edememişti. Oysa İsa ve Musa'nın bedenleri farklı olsa da amaçları birdi. Yani gözleri şaşı olan ve olayları iyi okuyamayan mutaassıp bir padişahtı." ifadelerini kullandı.

Müslüman dünyasında yaşanan kargaşalara da değinen Shahriari, bizlerin arasında ihtilaf çıkarmak isteyenlere izin vermememiz gerektiğini, dünyada huzuru, barışı, kardeşliği ve hoşgörüyü yayacak olanların biz Müslümanlar olduğunu da hatırlattı.

Ders, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.