Hemşirelik Fakültesi
08.11.2023

Dünya KOAH Günü

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yani KOAH, dünya çapında yaygın görülen kronik akciğer hastalığıdır. Bu hastalık, akciğerlerin küçük hava yollarındaki anormallikler sonucunda akciğerlere giren ve çıkan hava akışının kısıtlanmasına dolayısıyla hava yollarının daralmasına neden olmaktadır.  KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen 2019 yılında 3.23 milyon ölüme neden olarak dünya çapında üçüncü sırada ölüm nedeni arasında yer almıştır. KOAH’a yönelik 2060 yılında yaklaşık yılda 5.4 milyon ölüm gerçekleşeceği ön görülmektedir. KOAH’ın Dünya genelinde prevalansı %11.7 iken Türkiye’de ki prevalansı %19.2’dir.
Ciddi solunum semptomlarına neden olan KOAH, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Önlenmesi (BOH) ve Kontrolüne İlişkin Küresel Eylem Planı’nda ve Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma gündeminde yer almaktadır. 
 
Dünya KOAH Günü, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı için Küresel Girişim (GOLD) tarafından dünya çapında sağlık profesyonelleri ve KOAH hasta grupları ile işbirliği içinde düzenlenmektedir. Amacı, farkındalığı artırmak, bilgi paylaşmak ve dünya çapında KOAH'ın yükünü azaltmanın yollarını tartışmaktır. İlk Dünya KOAH Günü 2002 yılında düzenlenmiştir. Her yıl 50'den fazla ülkedeki organizatörler etkinlikler gerçekleştirerek KOAH Gününü dünyanın en önemli farkındalık ve eğitim etkinliklerinden biri haline getirmiştir.
 
GOLD her yıl bir tema seçer ve Dünya KOAH Günü materyallerinin ve kaynaklarının hazırlanmasını ve dağıtımını koordine eder. 2023 Dünya KOAH Günü teması ““Nefes Almak Hayattır - Erken Harekete Geçin”” dir. Bu yılki tema, akciğer sağlığı açısından düzenli kontrol, erken teşhis ve erken müdahalenin önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Artık biliyoruz ki sigara içmenin yanı sıra diğer birçok faktör sonucu ortaya çıkan KOAH, yaşamın erken dönemlerinden başlayarak genç bireylerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Bu olumsuzlukların yanı sıra sağlıkta erken teşhis ve hızlı tedavi için yeni fırsatlar sağlayabilecek koşullar da gün geçtikçe artmaktadır. Bu kampanya, erken akciğer sağlığının öneminin vurgulanmasına ve erken harekete geçerek KOAH'ın önlenmesi ve tedavisinin ufkunu nasıl genişletebileceğimize odaklanacaktır.
 
 
İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI