Hemşirelik Fakültesi
06.02.2023

Dünya Kanser Günü

 

  Dünya Kanser Günü, her yıl 4 Şubat’ta kanser ile farkındalığı artırmak, kanserle doğru mücadeleyi sağlamak, erken teşhisin önemini vurgulamak için anılmaktadır. Globocan verilerine göre tüm Dünya da kanser insidansında artış olduğu ve küresel kanser yükünün arttığı görülmektedir.
Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Kanserle mücadelede erken tanı ve tedavi önemlidir. Bu amaçla ülkemizde farklı tarama programları uygulanmaktadır. Belirti vermeyen kanser bile saptanıp uygun tedaviyle iyileşmektedir. Ailesinde kanser hastası olan bireyler, genetik danışmanlık alarak olası hastalığı kontrol altında tutmaktadır.
Dünya çapında kanser farkındalığı artırılarak ve eğitimi geliştirilerek, kansere yönelik kişisel veya toplu girişimler hızlandırılarak milyonlarca kanser önlenebilmektedir. Kanser önleme, teşhis ve tedavisinde gelişmelerin olduğu dönemdeyken, kanser tedavisi arayan bireyler engellerle karşılaşabilmektedir. Gelir, eğitim, coğrafi konum, cinsiyet, cinsel yaşam, yaş, engellilik ve yaşam tarzı kanser bakımını etkileyebilecek faktörlerden birkaçıdır. 
2023 yılı Dünya Kanser Günü kampanyasının teması “Kanser Bakımında Daha İleriye” olarak belirlenmiştir. Kanserin küresel yükünü azaltmak, bakım ve tedaviye erişimde daha çok eşitlik ve dünya sağlık ve kalkınma gündeminde kanser kontrolünün önceliğinin devam etmesinde herkese önemli sorumluluklar düşmektedir. 
.
 
“Create a future without cancer. The time to act is now.”
 
“Kansersiz bir gelecek yaratın. Şimdi harekete geçme zamanı.”
 
 
İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI