Hemşirelik Fakültesi
21.10.2021

Dünya İnme Günü

İNME İÇİN TEK DÜNYA SESİ
DAKİKALAR HAYAT KURTARABİLİR
İnme geçiren her birey için, geçen her saniye oldukça değerlidir. Beyin dokusu ve milyonlarca nöron, inme belirtilerinin farkedilememesi ve acil tıbbi bakıma zamanında erişimin gecikmesi nedeniyle harap olmaktadır. Dünya İnme Günü ile, farkındalığı artırmak, koruyucu ve tedavi edici koşulların iyileştirilmesine dikkat çekmek hedeflenmektedir.
Beyin damar hastalıkları dünyada en fazla fonksiyon kaybına neden olan, yaşam kalitesini en fazla etkileyen ve ölüm nedeni olarak da ikinci sırada yer alan hastalık grubudur. İnme, salgın oranlara ulaşmış durumdadır. Dünya İnme Organizasyonu (World Stroke Organization-WSO) küresel olarak 25 yaşın üzerindeki 4 yetişkinden 1'inin yaşamları boyunca inme geçireceğini öngörmektedir. Aynı şekilde bu yıl içerisinde dünya çapında 13,7 milyon insanın ilk defa inme geçireceğini ve bunun sonucunda 5,5 milyon kişinin ölebileceğini bildirmektedir.
İnme, kaynakları kısıtlı ülkelerde yaşayan bireyleri orantısız bir şekilde etkiler. Bugün felç geçiren her üç kişiden ikisi düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır. Bunun yanında COVID-19 salgını ile dünyanın dört bir yanında inme tedavisi prosedürlerini uygulamaya koyma çabaları oldukça yoğunlaşmıştır. Ateroskleroz, inmeye yol açan ana hastalık süreçlerinden biridir. İnme insidansı yaşla birlikte önemli ölçüde artar. Tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik, sağlıksız beslenme, alkolün zararlı kullanımı, hipertansiyon, atriyal fibrilasyon, yüksek kan lipid seviyeleri, obezite, erkek cinsiyet, genetik yatkınlık ve psikolojik faktörler gibi daha birçok risk faktörü vardır. Aynı zamanda COVID-19 enfeksiyonunun bireyin felç riskini artırdığına dair kanıtlar artmaktadır. Bu, genç insanlar ve başka inme risk faktörü olmayanlar için bile geçerlidir. İnme belirtilerini bilmemiz ve acil tıbbi tedavi aramamız her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bu nedenle dünyanın dört bir yanındaki inme klinisyenleri ve hastalar İnme İçin Evde Kalma #StrokeDontStayHome mesajını paylaşmak için birleştiler.
Aileleri hedef alan FAST Heroes- HIZLI Kahramanlar kampanyası, inmenin temel semptomları hakkında farkındalığı artırmayı ve acil bir durumda nasıl yanıt verileceği konusundaki anlayışı artırmayı amaçlamaktadır. Kampanya, çocukların öğrenme hevesini harekete geçirerek, onları kazandıkları bilgileri sevdikleriyle, özellikle de büyükanne ve büyükbabalarıyla paylaşmaya teşvik etmektedir.
İnme ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3
2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi, gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler tarafından küresel bir ortaklık içinde acil eylem çağrısı olan bir dizi kalkınma hedefi ortaya koymaktadır. Bu hedefler, yoksulluğu ve diğer yoksunlukları sona erdirmenin, sağlığı ve eğitimi iyileştiren, eşitsizliği azaltan ve ekonomik büyümeyi teşvik eden stratejilerle el ele gitmesi gerektiğini vurgular. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3 (SDG3), her yaştan tüm insanların sağlığının iyi olmasını sağlamak ve refahını teşvik etmek için hükümetlerin harekete geçmesi gerektiğini vurgular. Bu kapsamda, dünyanın tüm ülkelerinde sürdürülebilir kalkınma için büyük bir zorluk teşkil eden - inme dahil - bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadeleyle ilgili spesifik hedefler bulunmaktadır.
Dünya İnme Günü’nde Dünya İnme Organizasyonu’nun öncülük ettiği FAST kampanyası ile felçten tedaviye kadar geçen süreyi azaltma, bunun için de inme işaretlerini bilme ve hemen ambulansı çağırabilmenin sağlanması farkındalığı oluşturulmaya çalışılmaktadır.
Biz de Dünya İnme Günü’nde Dakikalar Hayat Kurtarabilir diyoruz. Bunun için öncelikle;
İŞARETLERİ ÖĞREN
 
Yüzde sarkma, kolda güç kaybı ve/veya aşağıya düşme, konuşma bozukluğu varsa, hemen ambulansı ara!
DEĞERLİ ZAMANDAN TASARRUF ET!
 
İÇ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ ANABİLİM DALI