Yılmaz Akçil, Üniversitemizde Öğrencilerle Buluştu

25.05.2022
 

Danıştay Onuncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil: “Vakıf Hukukuna Göre Ayasofya Bin Yıl Bile Geçse Cami Olarak Kalmalı”
Üniversitemiz tarafından düzenlenen ‘Turkuaz Sahne’ programı kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Danıştay Onuncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil’e, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu tarafından Fahri Doktora Payesi tevcih edildi.

Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Kongre Merkezi'nde gerçekleşen konferans açılış konuşmalarıyla başladı.

Kur’an-ı Kerim’de adaletin çokça vurgulandığını kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, ‘Adaletli davranınız ki sizi en fazla takvaya yaklaştıracak olan durum budur.’ buyuruluyor. Takvalı bir mümin olmak, huzur bulmak, Allah’a yakın olmak istiyorsanız, hayatın her anında mutlaka adaletli davranın. Adaletli davranmak sadece adalet dağıtan makamların işi değil, her bir bireyin işidir. Herkes, toplumda, sosyal hayatta ve aile yaşamında hangi rolü üstleniyorsa üstlensin adil olmak zorunda. Adil olmak, bir Müslümanın muttaki olabilmesi için ayrılmaz karakteri ve çok önemli bir parçasıdır” şeklinde konuştu.


Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat ise, “Bizim için bu üniversite sadece bir üniversite değil. Başta Balkanlar olmak üzere İslam Coğrafyası için eski başbakanlardan Necmettin Erbakan hocanın ismini taşımasının büyük önemi vardır. Bizim için kıymetli olan bu üniversitede, Türkiye’de yargı diplomasisini başlatan bir kardeşimiz için düzenlenen törene katılmaktan dolayı çok mutluyum. Yılmaz Akçil Bey, yargı alanında Balkanlarda gönül köprüleri kurdu. Türkiye’nin muhabbetini değişik coğrafyalara ulaştırdı. Onun için böyle bir programda bulunmaktan memnuniyet duymaktayım” ifadelerini kullandı.



İnsanların geleceğe güvenle bakması için adaletin öneminden bahseden Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Devletlerin; kamu düzeninin inşası ve toplumsal düzenin muhafazası ile ilgili en önemli fonksiyonlarından birisi de hukuk düzeninin inşası ve iyi bir şekilde işletilmesidir. Devletimiz, yargı alanındaki hukuk güvenliğinin tesisi ve insanlarımızın güvenle yaşaması için büyük bir çaba içindedir” diye konuştu.



Açılış konuşmalarının ardından konferansa geçildi.

Gençlere mesleki bilgi kazandırmayla beraber, onların iyi bir insan, iyi bir vatandaş olmaları için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Danıştay Onuncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil, “Hakimin vicdanı, toplumun vicdanı olmalıdır. Adil ve hızlı bir yargılama; ancak iyi yetişmiş hukukçular eliyle mümkün olabilir. Nitelikli ve donanımlı hukukçular da, ancak etkin ve yeterli bir hukuk eğitimi sayesinde yetiştirilebilir. Her şey ve herkes için eğitim ihtiyacı olduğu gibi, adalet algısı ve bilincini oluşturabilmek için de eğitim lazımdır” dedi.



Vakıf Hukukuna Göre Ayasofya Bin Yıl Bile Geçse Cami Olarak Kalmalı

Konferansın sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan Danıştay Onuncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil, Ayasofya kararı ile ilgili zaman aşımı konusuna açıklık getirdi. Akçil, “Ayasofya bir vakıf malı. Vakıf hukukunda zaman aşımı, normal idari işlemlere ve eylemlere oranla farklı hesaplanır ve düşünülür. Vakıf malına, zaman aşımı işlemez. Bin yıl bile geçse vakfedilen malın, vakıf senedindeki hükümlere uygun şekilde yönetilmesi esastır. Vakfedenin iradesi buranın cami olması yönündeydi. Halen malikanesi, Ebu'l-Feth Sultan Mehmed Han Vakfı adına tescillidir” dedi.

Ayasofya Kararını Hiç Kimse Hukuki Olarak Eleştiremedi



Ayasofya kararının hukuki açıdan eleştirilemediğinin altını çizen Akçil, “Ayasofya mabet olması dışında, dünyada farklı tanımlanan önemli bir sembol… Karar, hukuki bir karardır, argümanlar tamamen hukuki dayanaklara bağlıdır. Yunanistan, Rusya, akabinde Avrupa’nın birçok ülkesi ve Papa kararı ancak siyasi yönden eleştirebilmiştir. Şuana kadar hiç kimse hukuki eleştiri yapamadı. En son Harvard Üniversitesinin kararı inceleyen makalesinde, kararın hukuki argümanlarının sağlam olduğu yorumlanmıştır” ifadelerini kullandı.
Soru-cevap bölümünün ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Danıştay Onuncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil’e Fahri Doktora Payesi tevcih ederek hediye takdiminde bulundu.
Programa, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya Adliye, İdare ve Vergi Mahkemesi Başkanları, Makedonya Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Salih Murat, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Paylaş