Yazar Seyit Küçükbezirci’den Liderlik Üzerine Ders

04.02.2013

Türkiye Öğrenci Konseyi tarafından, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve T.C. Yükseköğretim Kurulu desteğiyle gerçekleştirilen Üniversitemiz adına projenin yürütücülüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Birol Akgün, proje koordinatörlüğünü ise Yrd. Doç. Dr. Mehmet Birekul’un yürüttüğü “Yarının Liderleri Projesi”ne seçilen öğrenciler, Konya Memleket Gazetesi Yazarı Seyit Küçükbezirci ile Üniversitemiz Rektörlük toplantı salonunda bir araya geldi.

Yarının Liderleri Projesi’nin amacı, hedefleri ve Seyit Küçükbezirci’nin Elli beş yıllık “Girişimcilik Serüveni ve Liderin Önemi”nin konuşulduğu derste Küçükbezirci, gençlerle bir araya gelmenin önemli olduğuna, sıradanlığı sevmediğine dikkat çekti ve hayat tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Küçükbezirci, “Bir tasavvuf gerçeği var. “Delilsiz aşılmaz, yollar harâmi” denir. Ekonomik, sosyal, siyasal yaşamda da yollara lidersiz çıkılmaz. Lidersiz yollar aşılmaz. Bilgi, beceri, ekonomik ve sosyal ortam ne kadar uygun olursa olsun, yürünecek yolların “öncüye” ihtiyacı vardır. Cesaret tek başına yeterli değildir. Önemli olan donanımlı cesaretli olabilmektir. Donanımlı cesareti ise; diksiyon, etkili konuşma, pratik insan ilişkileri ve beden dilini bir araya getirerek sağlayabilirsiniz. Liderlik özelliğini kazanmanın ilk yolu olan “Dökülen süte ağlanmaz” sözünü kendinize ilke edinmelisiniz” dedi. Ayrıca yazar Küçükbezirci, Rudyard Kipling’in “Eğer” adlı şiirini öğrencilerle paylaşıp, bu şiiri lider bir kişinin mutlaka yanında taşıması gerektiğini belirtti.

Yarının Liderleri Projesi Nedir?

YÖK bünyesinde yer alan "Türkiye Öğrenci Konseyi" yüksek öğretim öğrencilerinin daha iyi şartlarda, daha kaliteli ve faydalı eğitim alabilmesi ve geleceğin özlenen ve beklenen gençliğinin oluşturulması amacıyla tam donanımlı ve maneviyatlı bir liderler takımı için “Gençlik Medeniyeti Hareketi” çerçevesinde  “Yarının Liderleri” Projesini hayata geçirmiştir. Bu proje sayesinde, önünde çok büyük hedefler olan ülkemizin, arzulanan seviyeye gelebilmesi adına gerekli olan lider kadrosunun teorik, pratik ve manevi anlamda yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Yine derin bir kökten beslenen gençliğimizin, hedeflenen geleceğe ulaşabilmesi adına ihtiyaç duyduğu, kalemiyle, fikriyle, birikimi ve davasıyla mücadele verebilecek liderler olarak yetiştirilebilmesi ve gençliğimizde bulunan büyük potansiyelden yararlanarak aynı zamanda ülkemiz adına geleceğe sağlam adımlar atılabilmesi bu projenin nihai hedefleri arasındadır.

Proje kapsamında ülke genelinden bu projenin uygulayıcısı olarak tespit edilen 28 üniversiteden biri olan Üniversitemizin çeşitli bölümlerinden 25 kişilik bir grup oluşturulmuştur. Bu gruplara ağırlıklı olarak üniversitemizin farklı bölümlerden öğretim üyeleri daha önce Türkiye Öğrenci Konseyi tarafından belirlenmiş olan müfredat çerçevesinde eğitimler vermektedirler. Üniversitemizdeki eğitimler seçilmiş öğrencilerin bulunduğu disiplinden bağımsız olarak geleceğe yönelik donanımlarını belirleyen dersler şeklinde verilmeye devam etmektedir.

Bunun yanı sıra seçilen öğrenciler ülkemizde alanlarında uzman (bakan, üst düzey bürokrat, rektör, akademisyen, fikir önderi, sanatçı vs.) kişilerle bir araya gelip, bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak için düzenli aralıklarla bölgesel ve Türkiye geneli toplantılara iştirak etmektedirler. Bu anlamda ilk derslerini Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Birol Akgün’den alan öğrenciler, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Açıkgözoğlu, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barbaros Yalçın, Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağar, yazar Selim İleri ve projenin yürütücüleri arasında bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile de bir araya geldi.

Bu tecrübe paylaşımları şehrimizin ve ülkemizin idarecileri, akademisyenleri, özel sektör yöneticileri gibi pek çok konukla devam edecektir. Üniversitemiz adına projenin yürütücülüğünü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Birol Akgün, proje koordinatörlüğünü ise Yrd. Doç. Dr. Mehmet Birekul yürütmektedir. Türkiye Öğrenci Konseyi temsilciliğini ise S.Ü. Hukuk Fakültesi öğrencisi Nurefşan Zeynep Ekim üstlenmektedir.

Projenin gelecek yıllardaki hedefleri ise Türkiye’nin uluslararası diplomaside büyük ihtiyaç duyduğu yönetilen değil yöneten durumunda, başarılı diplomatlar olarak yetiştirilmesi ve yurt içindeki genç liderlerin de uluslar arası vizyon kazanabilmesidir. Bu anlamda belirlenen öğrencilere yurtdışındaki elçiliklerimizde ve uluslararası kurum ve kuruluşlarda staj programları uygulanacak; uluslararası gençlik zirvelerinde Türkiye’yi temsilen katılımları sağlanarak müzakere yönetimi, liderlik, çatışma yönetimi ve arabuluculuk gibi konularda kendilerini yetiştirebilecekleri canlı ortamlar oluşturulacaktır.

Paylaş