VARŞOVA BÜYÜKELÇİMİZ ÖZCAN “ŞEHİR VE ÜNİVERSİTE” Yİ ANLATTI

30.04.2012

 

Konya’da konferans veren eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, şehir ve üniversite arasındaki ilişkiyi anlattı.

Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin ortak düzenlediği “Şehir Konferansları” programına konuk olan Özcan, “Şehir ve Üniversite” konulu bir konferans verdi. Konferansın başında bir kişinin sözlü saldırısına maruz kalan Özcan, konuşmasında üniversitelerin tarihinde protestoların ve öğrenci hareketlerinin her zaman olduğunu kaydetti.

KONYA 4. SIRADA

Şehir temelli çalışmaların yanında bölgesel çalışmaların da önemli bir yer tuttuğunu belirten Özcan, Konya’nın diğer iller arasındaki önemine işaret etti. Özcan, “Konya, 4 üniversitesiyle Türkiye’de 4. sırayı Kayseri ile birlikte paylaşıyor. Bu dört üniversite ile Konya çok önemli bir yer işgal ediyor. Türkiye’nin şehircilik konusunda en iyileri diye bir sıralama olsaydı, Konya yine önemli bir yere koyulurdu. Ama bu haliyle de çok iyi bir yerlerde görünüyor” dedi.

AVRUPA ÜNİVERSİTELERİNDE HAREMLİK SELAMLIK UYGULANIYORDU

12. Yüzyıllarda üniversitelerin haremlik selamlık uygulamasıyla faaliyet gösterdiğini ve en iyi örneğinin bugün de olduğu gibi İrlanda olduğunu belirten Özcan, konuşmalarına şöyle devam etti: “12. yüzyıldan sonra açılan üniversitelerde kilisenin etkisinin olduğunu görüyoruz. Bu dönemde haremlik selamlık uygulaması var. Kız ve erkekler ayrı ayrı sınıflarda okuyorlar. Çok sonraki yıllarda karma okullar oluşturuluyor. Bunu Türkiye’de söylediğinizde gericilik suçlamaları yapılır. Eğer bu şekilde düşünen varsa bunu İrlanda’da araştırmalarını öneriyorum. Bu dönem iyi bir şekilde incelendiğinde kiliselerin başka otoritelere karşı bağımsız hale geldiğini de görebilirsiniz.”

TÜRKİYE’DE BAĞIMSIZ ÜNİVERSİTE YOK

Üniversitelerdeki bağımsızlık konusunun yine bu dönemlerde başladığına dikkat çeken Özcan, “Paraların devlet tarafından verildiği düşünüldüğünde Türkiye’de bağımsızlıktan çok da söz edilemiyor. Ne orta çağda ne de onun öncesinde şehirler ve üniversiteler arasında uyumun olmadığı yine burada kendisini gösteriyor. Üniversitelerin şehri, şehrin de üniversiteleri etkilediği bir realitedir fakat asla uyumdan söz edilemiyor. En basitinden örnek verilirse bugün üniversite öğrencilerine verilen ayrıcalık birçok vatandaş tarafından eleştirilebiliyor” ifadelerini kullandı.

AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, akademisyenler ve vatandaşların izlediği konferansın sonunda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’a Mesnevi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker çini tabak, TYB Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu ise teşekkür belgesi takdim etti.

 

Programdan sonra Büyükelçimiz yeni kampüs alanımızda incelemelerde bulundu ve rektörlüğümüzü ziyaret etti.

Paylaş