Üniversitemizden Göz Cerrahisi Alanında Türkiye'de Bir İlk

13.01.2023
Tıp Fakültesi
 

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği’ne kazandırılan üç boyutlu (3D) elektronik ameliyat mikroskobunun kullanılmasıyla gerçekleştirilen ameliyatlar, Türkiye’deki kamu hastaneleri arasında ilk olma özelliği taşıyor.

3D mikroskop ile ilk ameliyatları gerçekleştiren Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Oltulu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Refik Oltulu, teknolojinin 3 farklı alanda katkılar sunduğunu dile getirdi. Oltulu; ”Cerrahın daha ergonomik şekilde ameliyat yapmasını, asistanlar için daha iyi eğitim alma fırsatını ve hasta için ameliyat sonrası oluşabilecek zararları minimuma indirmesi açısından son derece katkılar sağlıyor” dedi.

Ameliyatlar 3D Gözlük Takılarak Yapılıyor
Mikroskobun kullanım şeklinden ve özelliklerinden bahseden Oltulu; “3 boyutlu mikroskoplardaki mantık 3D teknoloji ise ile tamamen paralel ve aynı aslında. Ameliyatları 3D gözlükler takarak yapıyoruz. Mikroskoba değil, karşımızdaki ekrana bakarak ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Normal mikroskobun kullanıldığı tüm ameliyatları 3D mikroskoplar kullanarak da yapabiliyoruz. Göz arkası, göz önü ve göz tansiyonu gibi tüm göz ameliyatlarını yapabiliyoruz” açıklamalarını yaptı.



Türkiye’de Sadece İki Merkezde Var
Kullanılan mikroskobun Türkiye’de kamu kuruluşu özelinde sadece Üniversitemizde olduğunu ifade eden Oltulu; “Bizim kullandığımız cihaz Türkiye’de olan en gelişmiş cihaz. İstanbul’daki Özel bir hastanede var ve kamu hastaneleri içinde de sadece bizde mevcut. Türkiye’de toplam iki tane var. Bu, yeni yeni gelişmeye başlayan bir teknoloji” diye konuştu.

Cerrahın Performansını Arttırıyor
Mikroskobun ameliyatı yapan cerrah açısından önemli katkılar sunduğunu ifade eden Oltulu, “Çoğu mikroskop kullanan cerrahlarda boyun fıtığı oluşur. Başın devamlı olarak eğilme pozisyonu olduğu için zamanla cerrahlarda belirli sorunlar oluşabiliyor. 3D Mikroskop ameliyatlarında ise karşıya bakıldığı için daha sağlıklı bir durum oluyor cerrah için, o yüzden cerrahın performansını arttıran bir araç. Ameliyatlarda daha az yoruluyoruz bu sayede. Daha geniş alanları da görme şansımız oluyor. Normal bir ameliyat gününde ortalama 15-16 tane ameliyat yapabiliyorum. Bu tür günlerin akşamında aşarı sırt ve boyun ağrıları yaşıyordum. Ancak yeni mikroskop ile bu ağrılarım yarı yarıya azaldı. Daha ergonomik ameliyat pozisyonu sağlıyor. Oldukça memnunuz” şeklinde konuştu.



Eğitim İçin Büyük Avantajlar Sağlıyor
Mikroskobun diğer bir avantajının ise eğitim için olduğunu belirten Prof. Dr. Oltulu, “3D gözlüğü takan asistanlar, hocalar, ameliyatı izleyen kişiler tıpkı cerrahın gördüğü gibi görüyor. Yani cerrahın gözünden ameliyat yapımı da diyebiliriz. Eğitim açısından çok büyük bir avantaj. Önceden 2 boyutlu olarak seyredilebilirdi. 2D ve 3D arasında da eğitim açısından çok ciddi farklılıklar var. Diğer asistan cerrah arkadaşlarla daha iyi anlatımlar yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ameliyat Sonrası Oluşabilecek Zararlar Minimuma İniyor
Söz konusu teknolojinin hasta açısından da ciddi faydaları olduğunu vurgulayan Oltulu, “Ameliyatlarda hasta gözüne sürekli ışık düşer. Uzun süren ameliyatlarda bunun retinaya zarar verme gibi potansiyelleri olabiliyor. Yeni elektronik mikroskoplarda ise normal mikroskopların kullandığı ışık enerjisinin yüzde 10’u kadarıyla görüntü sağlanabiliyor. Hastaya verme ihtimaliniz olan potansiyel zararı çok çok azaltmış oluyoruz. Normal mikroskoplarda yapılan ameliyatlarda 100 birim ışık gönderirken, 3D ameliyatlarda bu ışığın yüzde 10’u kadar ışıkla daha kaliteli görüntüler elde ediliyor. 3D mikroskobun içinde 4K kameralar bulunuyor” dedi.

Konya’nın Sesi Gazetesine ve Halil Yılmazer’ teşekkür ederiz.
Paylaş