Üniversitemizden Etik Kurul Alanında Öncü Faaliyetler

04.08.2022
 

Üniversitemiz Etik Kurullar Başkanlığı, kurulduğu 2020 yılından bu yana gerçekleştirdiği değerli çalışmalarla Türkiye’deki etik kurul yapısı ve işleyişine önemli katkılar sunuyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Etik Kurullar Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, 2020 yılının Haziran ayında “Etik Kurullar Başkanlığı”nı kurduklarını, mevcut etik kurullarına ilave üç yeni etik kurul kurularak toplamda yedi farklı etik kurulunu tek bir çatı altında topladıklarını, böylelikle bilimsel yayıncılık süreçlerinde önemli bir adım olan etik süreçleri farklı bir boyuta kavuşturduklarını ifade etti.

Pandeminin de etkisiyle yeni dönemde birçok süreçte olduğu gibi dijitalleşmenin ve uzaktan erişim altyapıların kurulmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mızırak,  Etik Kurullar Başkanlığı'nın, 10 Ağustos 2020 tarihi itibariyle gerekli altyapı ve yazılım çalışmalarını tamamlayarak Türkiye’de ilk kez online etik kurul sistemine (etikkurul.erbakan.edu.tr) geçtiğini dile getirdi.

Etik Kurullar Başkanı Mızırak, iki yıllık süreçte kurum içi ve kurum dışından alınan 11 bini aşkın başvuruyla gerek bölgede gerek ulusal çapta önemli bir etik kurul merkezi haline geldiklerinin altını çizdi.

Etik kurullarda yüze yakın öğretim üyesinin özverili bir şekilde çalıştığını belirten Prof. Dr. Mızırak, kurdukları etik sistemiyle süreçlerin tamamını online sistem üzerinden, sistematik, şeffaf ve etik ilkelere bağlı olarak yürüttüklerini söyledi.

Prof. Dr. Zekeriya Mızırak, sisteme e-Devlet gibi doğrulama uygulamalarının da entegre edilmesiyle birlikte Üniversitemizin, Türkiye’deki etik kurul yapısına ve işleyişine önemli katkılar sunduğunu aktardı. Mızırak, dijital bilgi çağında bu süreçlerin Üniversitemizin öz yazılımlarıyla birlikte geliştirerek yürüttüklerini ve özellikle Etik Kurul Eğitici Eğitimi gibi faaliyetlerde bulunarak, Türkiye’deki Etik Sistemi ve Yönteminin gelişmesinde öncü rol üstlendiğimizi kaydetti.
Paylaş