Üniversitemizde GES Panellerinin Maliyetini Düşürmek İçin Çalışmalar Sürüyor

11.01.2021
Rektörlük
 

Üniversitemiz bilim insanlarınca yürütülen Ar-Ge projesi, güneş enerjisi panellerinde önemli bir çığır açacak. Yapılan Ar-Ge çalışmasıyla, panellerdeki maliyetin büyük ölçüde düşürülmesi hedefleniyor.

Yenilenebilir enerji ön plana çıktıkça, farklı kurum ve kuruluşlar da bu konuda çalışmalar yürütmeye başlamıştı. Özellikle üniversiteler bu konuda yürüttükleri çalışmalarla hem güneş enerjisi santrali kurarak enerji maliyetlerini düşürüyorlar hem de yenilenebilir enerjiye dönük Ar-Ge projeleri yürüterek yeniliklere imza atıyorlar. Bu kapsamda Üniversitemiz, yenilenebilir enerjiye dair yürüttüğü projelerle dikkat çeken üniversiteler arasında yer alıyor.



Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Doğan, üniversitelerinin yenilenebilir enerjiye dair yürüttüğü projelerin 3 ana başlıkta değerlendirilebileceğini söyledi. Doğan, “Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak yenilenebilir enerji alanında üzerinde çalıştığımız projeler var. Halihazırda 250 kilovatlık güneş enerjisi santralimiz üretim yapıyor. Yakın zamanda tamamlamayı düşündüğümüz 10 megavatlık bir santral planımız var. Ayrıca, üniversitemizde akademisyenlerimizle panel üretimiyle ilgili bir Ar-Ge projesi üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

"Hedefimiz, Yüksek Verimli Panel Üretmek"
Enerji projeleriyle ilgili detayları paylaşan Prof. Dr. Doğan, şunları kaydetti, “Üniversitemizde kurulu olan santralimiz 2018’de Üniversitemiz öz kaynakları ve MEVKA desteğiyle tamamlanarak faaliyete geçti. Yaklaşık 1 milyonluk bir proje ve 250 kilovatlık bir güce sahip. Bu santral Köyceğiz Kampüsü’nde, 2 bin metrekarelik bir yüz ölçüme yerleştirilmiş durumda ve bu santralde silisyum tabanlı paneller kullanıldı. Yıllık olarak ortalama 150 bin liralık elektrik sarfiyatına katkısı var. Yani üniversitemizin yıllık elektrik maliyetinin yüzde 1’ini karşılıyor. İkinci güneş enerjisi santralinde hedefimiz 10 megavatlık bir kurulum sağlamak. Bunu yaparsak üniversitenin elektrik maliyetinin yaklaşık yüzde 90’ını karşılamış olacağız. Bu proje için Köyceğiz Kampüsümüzde bir fizibilite çalışması yaptık. Proje üzerinde çalışırken, Selçuk Üniversitesinden de projeye ortak olma isteği geldi ve kabul ettik. Şuan Üniversitemiz ve Selçuk Üniversitesi için ayrı ayrı 10 megavatlık santral kurulum projemiz var ve projemiz finans aşamasına kadar geldi. Silisyum tabanlı panel konusunda ise Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz yüksek verimli bir prototip panel üretmek.”

 
Üniversitemiz Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Malzeme Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mücahit Yılmaz da, yenilenebilir enerji konusunda yürüttükleri Ar-Ge projesinin detaylarını paylaştı. Yapacakları Ar-Ge ile güneş enerjisi panellerinin maliyetini düşürmeyi amaçladıklarını dile getiren Yılmaz, “Silisyum toprağın hammaddesi. Silisyumda verim üst limiti yüzde 30’larda. ODTÜ’de yaklaşık yüzde 25-26 verimlere ulaşıldı ve artık sınıra yaklaşıldı. Bundan sonra yapılacak iş, maliyetin daha da azaltılması. Silisyum güneş hücrelerinin üzerinde gümüş kullanılır. Dolayısı ile tonlarca gümüş kullanılıyor. Bunun da maliyetinin yüzde 40’ını o gümüşler oluşturuyor. Biz bu gümüşten kurtulmak için son 10 yıldır trend olan yeni malzemeleri kullanmayı düşündük. Bunun için bir Ar-Ge projesi başlattık. Şuanda bazı alımlarımız devam ediyor. Eğer istediğimiz hedefe ulaşırsak, maliyeti ciddi anlamda azaltacağız." diye konuştu.

Konya Yenigün Gazetesi’ne, Abdullah Akif Solak ve İbrahim Büyükharput’a teşekkür ederiz.

Paylaş