Üniversitemizde Gençlerin Sorunları Ele Alındı

10.05.2019

Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren fakültelerden 140 öğrencinin katıldığı, 15 akademisyen ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de yer aldığı öğrenci çalıştayı düzenlendi.

Ana teması “Gençlik” olarak belirlenen ve Konya, Ereğli ve Seydişehir olmak üzere üç noktada gerçekleştirilen çalıştayda 7 ayrı masada; ‘Gençlerin Akademik ve İdari Sorunları’, ‘Gençlerin Ekonomik Sorunları’, ‘Gençlerin Kişisel, Yaşam, Sağlık, Sosyal ve Kültürel Sorunları’, ‘Gençlerin Bağımlılık ve Psikolojik Sorunları’, ‘Gençlerin Aidiyet, İnanç ve Ahlaki Sorunları’, ‘Gençlerin Türkiye ve Kendi Gelecekleriyle İlgili Hayalleri’, ‘Gençlerin Öz Eleştirisi’ konuları tartışılarak çözüm önerileri sunuldu.

Çalıştay açılışında Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Aile ve Gençlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Birekul’un açılış konuşmasının ardından NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak yapmış olduğu konuşmada, “Devir gençlerin devri, söz gençlerin sözü. Üniversite olarak gençlerin olaylara bakış açılarını önemsiyoruz ve bu çalıştayı da üniversite olarak destekliyoruz.” dedi. Mızırak ayrıca, çalıştaya katılan öğrencilere, akademisyenlere ve düzenleme kuruluna teşekkürlerini iletti.

İki aşamada gerçekleştirilen çalıştayın ilk etabında 7 ayrı masada farklı konular tartışılarak sorunlar ortaya konulup çözüm önerileri sunuldu. İlk turda her masa tartışma konularına yönelik problemleri, sorunları tespit etmeye çalıştı. İkinci turda ise bu problemlere yönelik çözüm önerileri sunuldu. Çalıştaya katılan her masanın bir vizyon belgesi oluşturup imzalamaları sonucunda çalıştaya katılanlara katılım belgelerinin verilmesiyle çalıştay sona erdi.

Çalıştayın ikinci etabında Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak moderatörlüğünde düzenlenen söyleşide Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi (SADAM) Başkanı Prof. Dr. Murat Ertekin katılımcılarla bir araya geldi.

Söyleşi başlangıcında çalıştayın ön raporunu çalıştay düzenleme kurulu adına Dr. Fatih Kaleci sundu.

Sunumun ardından söyleşiye geçildi. Söyleşide konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, gençlik yıllarından bahsederek gençlerin hayallerine ulaşmadaki azim ve kararlılıklarının önemli olduğuna vurgu yaptı. Kavuş, yerel yönetici olarak gençlere bakış açılarını anlatarak ilerleyen yıllarda gençlere yönelik hayata geçirecekleri projelerden bahsetti.

SADAM Başkanı Prof. Dr. Murat Ertekin ise, ‘Sivil Toplum Kuruluşları ve Gençlik’ temalı bir konuşma gerçekleştirdi. Medeniyet tasavvurunda milli şuur, ahlak ve maneviyatın önemine değinerek gençler tarafından bu değerlerin benimsenmesinin önemini dile getirdi. Ertekin, bu bağlamda öğrencilerin STK’larla sürekli işbirliği içerisinde olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çalıştay, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

                      

Paylaş