Üniversitemizde Bilim ve Bilimsel Düşünce Konuşuldu

02.04.2019
Bilim ve Teknoloji AUM (BİTAM)

Üniversitemiz Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTAM) tarafından “Bilimsel Düşünce, Bilim Dünyası ve Ulusal/Uluslararası Rekabetçi Projeler” konulu panel düzenlendi. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Doğan, Mississippi State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Memili, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kaya, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ersöz, akademisyenler öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.

AKEF Prof. Dr. Erol Güngör Konferans Salonunda düzenlenen programda ilk olarak BİTAM Müdürü Prof. Dr. Haluk Bingöl kürsüye geldi. Panelistlere katılımlarından dolayı teşekkür eden Bingöl, BİTAM hakkında bilgiler verdi.

Bingöl’ün konuşmanın ardından panele geçildi. Panelde ilk sözü Rektör Yardımcısı ve Panel Moderatörü Prof. Dr. Oğuz Doğan aldı. Doğan, bilim dünyasındaki hızlı değişimlerin üniversitelerin değişime uğramasına yol açtığını ifade ederek; “İlk nesil üniversitelerde ezberci zihniyet vardı sonra eğitim öğretimin yanına araştırmayı ilave etmiş bir model geliştirildi. Bu model Avrupa’da yaygın olarak devam ediyor ve Amerika’da da bu modele ek olarak toplumun ihtiyaçlarına karşılık verme durumu da var. Üçüncü nesil üniversite modelinde ise bütün bunlara ek olarak üretim yapan üniversiteleri görüyoruz. Türkiye’de de YÖK, üniversitelerde farklı modeller üzerinde çalışıyor. Tüm bu çalışmalar sürerken biz de değerli hocalarımızı davet ederek bu konuyu tartışmak için bir araya geldik” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Kaya ise bilimsel çalışmalarda ortak çalışma kültürünün önemine değindi. Kaya, “Birlikte çalışıyorsanız aradaki sınırları kaldırmanız gerekiyor. Yani yedi gün yirmi dört saat iletişim halinde olmanız gerekebiliyor. Bunu sağlamalısınız. Birlikte çalıştığınız insanlarla siyasi ve dünya görüşünüz hakkında konuşmamanız sadece bilim ve ortak paydalarınız hakkında konuşmanız gerekiyor. Böylelikle çok önemli bir iletişim yakalamış olursunuz” dedi.

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ersöz de, Türkiye’nin gelişmiş ülkeler seviyesine gelebilmek için Vizyon 2023 programı hazırladığını ve bu program dâhilinde de ikili işbirliklerinin, ulusal, uluslararası işbirliği ağının önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Ersöz, öğrencilere de TÜBİTAK’ın çeşitli burs ve desteklerinden faydalanmalarını tavsiye etti.

İnsanların kendini sürekli geliştirmelerinin çok önemli olduğunun altını çizen Mississippi State Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Memili, “Araştırmacılar, kendileri problem üretip o problemleri çözmeye çalışıyorlar ama öyle bir sorun gerçek hayatta yok. Bir problemi belirlerken iyi gözlem yaparak, insanlarla konuşmak gerekiyor. Bir konu hakkında çalışma yapmadan önce o konu üzerinde çalışmanın gerekli olup olmadığı üzerinde iyice düşünmek gerek. Özellikle yaptığımız çalışmanın insanların ihtiyaçlarına yanıt vermesi çok önemli bir husus” şeklinde konuştu.

Memili, bilimsel araştırmalarda fikirlerin gelişmiş yöntemlerle araştırılmasının zorunlu olduğunu belirterek, “Çok fazla data var ama bu dataların nasıl analiz edileceği hakkında sıkıntılar var. Çoğu çalışmanın sonucunun kontrolü yok, kontrol edilmiyor. Kontrol edenin de kontrol edilmesi gerekiyor hatta. Bilim insanları deneyler yapıyor, sonuçlar elde ediyor ama önemli olan bu sonuçların halkla paylaşarak bir sonuca ulaşmak. Yani kaliteli araştırma projesinin yeni bilgi üreterek düşünceyi değiştirip davranışları değiştirmesi ve yaşam kalitesini yükseltmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Paylaş