Üniversitemiz ve Konya Büyükşehir Belediyesi Ortaklığında Yürütülen Engelsiz Kariyer Projesi'nin (Barrier-Free Career) Tanıtım Toplantısı Yapıldı

08.12.2014

Üniversitemiz Sürekli Eğitim Uygulama-Araştırma Merkezi (KONSEM) ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile hayata geçirilecek olan "Engelsiz Kariyer Projesi"nin (Barrier-Free Career) tanıtımı ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Üniversitemiz Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İzzet Güneş ile, Konya Ortopedik Engelliler Derneği, Mevlana Görme Engelliler Derneği, Konya Kamu Yararına Görmeyenleri Koruma Derneği, Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği, Gökçen Konya Down Özel Çocuklar Eğitim ve Spor Kulübü Derneği ve Gönül Gözü Derneği yöneticileri ve üyeleriyle, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Engelli bireylerin özelliklerine uygun kariyer rehberliği hizmetlerinin geliştirilmesi, mesleki eğitimden yararlanma olanaklarının artırılması ve bu alanda eğitim ile işgücü piyasasındaki bağın güçlendirilmesi amacını taşıyan projenin açılış konuşmasını, proje koordinatörü Genel Sekreterimiz Doç. Dr. Zekeriya Mızırak yaptı. Mızırak konuşmasında: “Engelli olmak bir taraftan bakıldığında bir kader, diğer yandan da toplumsal bir gerçeklik. Kaderin önüne geçemeyiz ama bu toplumsal gerçeklikle nasıl baş edebileceğimiz ve bu durumu nasıl avantaja dönüştürebileceğimiz noktasında çalışmalar yapabilecek güçte ve kapasitedeyiz. Biz üniversite olarak toplumun sorunlarına çare üretmek adına, elimizden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Büyükşehir Belediyemiz de toplumun önünde vitrin bir kurum olarak bize destek verdi. Bu iki kurumun sinerjisiyle engelliler adına bir adım atarsak ne mutlu bize.” diyerek davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Şeker: “Allah hiçbirimize sevgi engeli vermesin”

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise; Üniversitenin Türkiye’de ciddi ilerleme katettiği bir alanda Konya’da belirgin bir mesafe alınması çabasıyla özel bir proje gerçekleştirdiğini belirterek : “ Bundan yıllar önce mahallemizde engelli kardeşlerimizin evlerine hapsedildiği, anne ve babaların biraz da çekinerek sıkıntılarını kimseye açamadığı çaresizlik içinde psikolojik sorunlar yaşayarak hayatlarını devam ettirdikleri günleri hatırlıyoruz. Ancak Türkiye Sosyal Devlet anlayışı içerisinde ekonomik refah ve istikrar ortamının sağladığı farklı alanlara el atabilme rahatlığıyla bu alanda da ciddi bir ilerleme kaydetti.” dedi.

Şeker : “ Türkiye’de sağlık alanında özellikle sosyal projelerde büyük yatırımlar yapıldı. Ben ÖSYM’nin engelliler için özel bir sınav yapıp, bu sınavdan belli bir puan alan arkadaşlarımızın kendi bileklerinin hakkıyla istihdam edildiklerini hayal bile edemezdim. Türkiye bugünlere geldi ve bu günleri gördü. Ankara’da emek sarf eden yetkililer sayesinde bu konu gündemimize girmiş oldu.  Aslında biz medeniyet olarak her bir yaratılana yaratandan ötürü özel bir sevgi ile hizmet etmek durumundayız. Kimin ne zaman engelli ya da engelsiz olacağını bilemeyiz. Allah hiçbirimize sevgi engeli vermesin.” diyerek projede emeği geçen herkese şükranlarını iletti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, diğer üniversitelerle de çalışmalar yaptıklarını, fakat özellikle eğitim faaliyetlerinin yanında, çok sayıda sosyal sorumluluk projesini üstlenen ve çok sayıda projenin organizasyonunu ve takibini yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi hocalarına ve çalışanlarına şehir adına ayrıca teşekkür ederek başladığı konuşmasında: “ Şehirlerin üniversitelerle güçleneceği, üniversitelerin nasıl katkı yapacağı konusunda zaman zaman tartışmalar yapılır. Çok şükür ki Konya’mızda bu tartışmaların cevabı var.” dedi.

Akyürek: “ Engellilerle ilgili etkinliklerin yapıldığı bu günlerde böyle güzel, bilimsel anlamda ve içeriğiyle bir ilk olan bu projenin altında imzası olan hocamız Zekeriya Mızırak’a ve Rektörümüz Muzaffer Şeker’e teşekkür ediyorum. Bu alanda Türkiye’de hem mevzuat hem de uygulama olarak önemli gelişmeler oldu. Şehir olarak bakarsak son 10 yılda yaptığımız yol ve kaldırım çalışmalarında her zaman engelli kardeşlerimizi göz önünde bulundurmaya çalıştık. Tabi ki yılların birikimi var. Binalarda, kamu kurumlarında ve sosyal tesislerde halen ciddi sıkıntılar var. Bu sıkıntıları giderme konusunda çalışmalarımız devam ediyor.   Kamuoyunun yakından takip ettiği ray taşıtlarının yenilenmesi sürecinde en başta dikkate aldığımız şey taşıtların engelsiz olması konusuydu. Şu an 47 olan engelsiz yeni taşıtlarımızın sayısı 72’ye ulaşacak. Nerdeyse tamamı engelsiz olacak.”  dedi. Akyürek; bu etkinliğin Şeb-i Aruz haftasında gerçekleşmesinin Konya açısından da sevindirici olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından sunum yapan Üniversitemiz AKEF Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Hamarta, projenin amacı ve yapılacaklar hakkında bilgiler verdi.

Süresi 12 ay olacak "Engelsiz Kariyer Projesi"nin özel amaçları

Doç. Dr. Hamarta sunumunda projenin özel amaçlarını şu şekilde ifade etti: “ NEÜ ve Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde engellilere yönelik Engelsiz Kariyer Merkezleri kurarak, engelli gruplara mesleki danışmanlık hizmeti vermek, mesleki eğitimden yararlanma olanaklarını arttırmak, engel grupların özelliklerine uygun kariyer rehberliği programlarını oluşturmak, bireysel özelliklere uygun yönlendirme hizmeti vererek istihdama katkı sağlamak, mesleki rehberliğin yanında karar verme becerileri, problem çözme, iletişim becerileri, sosyal beceri eğitimleri vererek yaşam kalitelerinin arttırılmasını sağlamak, mesleki karar verme yetkinlikleri, mesleki ilgi ve yeteneklerin belirlenerek farkındalıklarının arttırılmasıdır.”

Paylaş