Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı'ndan Kamuoyuna Duyuru

20.06.2013

Kamuoyuna Duyuru

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Taksim’de başlayan ve daha sonra ülkemizin belirli bölgelerine yayılan endişe verici olaylar, toplumun diğer kesimlerini olduğu gibi, yüksek öğretim camiasını da derinden etkilemiş ve üzmüştür. Farklı düşüncelere karşı sabır, hoşgörü ve empati gibi değerlere ihtiyacımızın her zamankinden daha fazla olduğu bir süreci yaşamaktayız. Ülkemizin içinden geçmekte olduğu bu olumsuz süreçten daha fazla etkilenmemesi ve ödenecek bedelin artmaması için yetkili kurumlara ve toplumun bütün kesimlerine önemli sorumluluklar düşmektedir.

Son yıllarda görülen ekonomik gelişmelerin yanısıra, takip edilen sosyal politikalar ile eğitim, yüksek öğretim, sağlık ve AR-GE çalışmalarına yapılan yatırımlar sayesinde, ülkemiz sosyal boyutu yüksek bir kalkınma süreci yaşamaktadır. Dünyada yaşanan birçok olumsuz gelişmelerin aksine, büyüyen, gelişen, bölgesinde ve dünyada adalet ve huzur ortamı arayışıyla ağırlığı her geçen gün artan güçlü ve istikrarlı bir Türkiye’ye sadece bizim değil, bizi örnek alan bütün bölge ülkelerinin de ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak, son olaylarla Türkiye'nin bir kaos ortamına girmiş gibi gösterilmeye çalışılmasını, ülkemize karşı başlatılan bir itibarsızlaştırma kampanyası olarak değerlendirdiğimizi üzüntüyle ifade etmek isteriz.

Son günlerde yaşanan üzücü gelişmelerin, her şeye rağmen, ülkemizin demokrasiyi içselleştirme sürecine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Göstericilerin meşru taleplerinin demokratik haklar çerçevesinde karşılanması sürecine girilmiş olması ve hükümetin bu konuda olumlu adımlar atması memnuniyet vericidir. Bu sürecin olumlu ikinci adımı da, göstericilerin eylemlerine son vermesi olacaktır.  

Bireylerin farklı fikirlere sahip olması ve bunları başkalarının özgürlük alanına müdahale etmeden ve şiddete başvurmadan özgürce savunabilmesi, demokratik toplumların vazgeçilmez özelliklerindendir. Fikirlerin özgürce beyan edildiği ve savunulabildiği ortamları desteklemek de, başta üniversiteler olmak üzere, hepimizin temel sorumluluğudur. Bununla birlikte düşüncelerimizi ifade ederken, hukuk devleti çerçevesinde, doğru platform, araç ve yöntemler kullanmak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız. Tepki ve taleplerimizin, ülkemizin ve halkımızın zararına gelişecek bir sürece dönüşmesine izin verilmemesi, ortak aklın gereğidir.

Düşüncelerimiz ne kadar farklı olursa olsun, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğü konusunda hepimiz biriz, birlikteyiz. Bugünlerde sağduyulu olmaya, birbirimizi dinlemeye ve anlamaya, birbirimizden öğrenmeye daha fazla ihtiyacımız vardır. Daha güçlü bir Türkiye için, Üniversiteler olarak bu süreçte her türlü olumlu katkıyı sağlamaya ve sorumluluk almaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuyla paylaşırız.

Saygılarımızla,

Paylaş