Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi Başladı

27.11.2019

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi açılış programı gerçekleştirildi.

Üniversitemiz, Ticaret Bakanlığı, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği desteğiyle düzenlenen zirvenin açılışı Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programla yapıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, “Bizim insanımız komşusu açken tok yatmaz, siftah yapmayan esnaf varsa gelen müşterisini ona yönlendirir, müşterisini misafir olarak görür ve başının önünde tutar, hileli mal satmaz ve sattırmaz. Bunları tekrar gündeme getirmek, tartışmak, günümüze nasıl uyarlayabileceğimizi, nasıl yaygınlaştırabileceğimizi ele almak istiyoruz. Bu zirvenin çıkış noktası bu ihtiyaçtır, bu yaklaşımdır” dedi.

“Ahilik İnsan Yetiştirme Sanatıdır”

Organizasyonun hayırlara vesile olmasını dileyen Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Ahilik; Türk örf, adet, gelenek ve görenekleriyle İslam inancını birleştirerek, bireylerin sosyal, ahlaki ve mesleki gelişimlerini sağlamayı amaçlamaktadır. Yardımlaşmayı ve birlikte hareket etmeyi öğütleyen Ahilik teşkilatı da, esasında esnaf ve zanaat alanında gayrimüslimlerle rekabet edebilmeyi hedeflemiştir. Ahilik bir çeşit eğitim kurumu, insan yetiştirme sanatıdır. Ahilik geleneği toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük etmiştir bununla beraber, bu yapı ahlaki ve felsefi prensipleriyle gelecek kuşaklara da ışık tutmaya devam edecektir” diye konuştu.

“Bugün Ahilik anlayışına güçlü bir şekilde sarılıp çok çalışarak vatanı hep birlikte daha iyi yerlere getireceğiz’ diyen Rektör Zorlu, “Bu bağlamda günümüzün uluslararası rekabet koşulları düşünüldüğünde Türkiye olarak belirlediğimiz hedeflere ulaşabilmemiz için bize yol gösterecek ve bizi bir arada tutacak maya hüviyetindeki Ahiliği yaşatma mecburiyetimizi daha net görebilmekteyiz. Bu birlikteliğimiz münasebetiyle Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran Veli'yi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Kendisinin ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri, günümüzde de bizlere yol göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ise, “Ahilik, kültürümüzün bir parçasıdır, bir medeniyettir. Ahilik, meslek örgütüyle sınırlandırılmış bir yapı değil, temelinde insan yatıyor. Bu yüzden ahiliğin kültür ve felsefesini hayatımızda içselleştirmemiz gerekiyor. Ahilik, 9 asır önceden Anadolu'nun Türkleşmesini, Türklerin Müslümanlaşmasını, hepsini beraber yaşatıyor. Milli birlik ve beraberlik ruhunu da beraberinde getiriyor. Ahilik sosyal dayanışmayı, kesimler arasındaki farklılığın ortadan kaldırılmasını, dürüstlüğü ve ahlakı düstur olarak benimsemiş bir felsefedir. Bu yüzden bu felsefeyi günlük hayatımızda da benimsememiz lazım” şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta da ahiliğin insana verilen değer olduğunun altını çizerek, “Ahilikte işin özü insandır. Ahilik insanın hayatına, mesleğine, çevresine, vatanına ve milletine katacağı değer demektir” dedi.

Konuşmaların ardından iş dünyasının önde gelen şirketlerinin yanı sıra esnaf ve sanatkarların ürünlerini uluslararası arenada tanıtma fırsatı bulduğu fuar alanı gezildi.

Uluslararası Ahilik Fuarı ve İş Ahlakı Zirvesi, gerçekleştirilecek panellerle 30 Kasım tarihine kadar devam edecek. Fuar alanı da bu süreçte ziyaretçilere açık olacak.

Paylaş