Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi Açılışı Yapıldı

08.11.2013

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu,  SMIIC (The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) ve Konya Büyükşehir Belediyesinin  birlikte organize ettiği  Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi  7 Kasım Çarşamba günü 14.30' da başladı.

Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Rektörümüz Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Prof. Dr. Tahir Yüksek, , Diyanet İşleri Başkan yardımcısı Ekrem Keleş, TSE Genel Sekreteri, Dekanlarımız  , Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri, TÜBİTAK temsilcileri, yurt dışı ve yurt içinden katılan misafir ve katılımcıların iştirak ettiği kongre, İstiklal Marşı’nın ardından yapılan Kur’an tilaveti ile başladı. Kur’an tilavetinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.  Dört gün sürecek olan kongrenin açılışında geniş kapsamlı bir protokol ve açılış konuşmaları yapıldı.  İlk olarak Kongre Hakkında bilgi vermek üzere Kongre Başkanı Prof. Dr. Adem Elgün konuşma yaptı. Elgün, Kongrenin detaylarına ilişkin bilgiler aktardığı konuşmasında, tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.  Daha sonra sırasıyla konuşma yapan protokol,  katılımcılara Helal Gıda Kongresinin önemine farklı pencerelerden vurgu yaptıkları konuşmalar gerçekleştirdiler.

Kongrede ev sahibi olarak konuşmasını yapan Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker şunları söyledi:

“Bu kongrede sağlıklı ve helal ürün seçimi konusu zincirin tüm halkaları göz önüne alınarak "helal ve sağlıklı" bakış açısıyla değerlendirilecektir. Böylelikle hem üreticiler hem de tüketicilerin helal ve sağlıklı gıda duyarlılığı artırılmaya çalışılacaktır.İnsanın beslenme felsefesinde bilimsel kurallar kadar kültürel eğilimler ve dini inanışlar da önemli yer almaktadır. İslam dini sağlıklı ve helal gıda üretimini, muhafazasını ve tüketimini şart koşmaktadır. Bu hususlar ele alınırken gıda maddesinin hem kaynağı, hem de geçirdiği tüm süreçlerin hassasiyetle ele alınması gerekir.İnanışlara dayalı gıda seçiminde, uluslararası standartların cevap veremediği ihtiyari ölçüler ve ritüeller bulunmaktadır. Bu ihtiyari kıstaslar, İslam inanışında Kur’an ve Hadis kaynaklı fıkıh ilmi yardımıyla oluşturulmaktadır. Tabii ki fıkıh bilgisinin koyduğu sınırları belirlemede fıkıh ve fen bilimlerinin bir araya getirilmesi ve mutabakatı gerekmektedir. Bu kongre, Temel Kaynaklara bağlı kalmak şartıyla helal ve sağlıklı gıda ile ilgilenen kesimleri uluslar arası boyutta bir araya getirmeyi, güncel sorunların tartışılmasını, çözüm ve çözümde usul önerilerini gündeme getirmeyi hedeflemiştir. Özellikle uluslararası mevzuatta yer alan “katkı – kalıntı – kontaminasyon” kavramlarının, İslam fıkhındaki “istihlak” kavramı çerçevesinde uluslararası düzeyde tartışılması açısından bu toplantı bir ilki gerçekleştirecektir.Bu kongre, dini bilimler ve kaynaklar yanında, ilgili tüm bilim dallarının (fizik, kimya, biyoloji, mühendislik, ekonomi, siyaset, sosyoloji, psikoloji vs.) fikir beyan edebileceği, bazı konuların daha net anlaşılabileceği ve üzerinde mutabakat sağlanabileceği bir toplantı olacaktır. Kongre lisanı Türkçe ve İngilizce olacaktır. Kongre konuları ehil bilim insanları tarafından davetli konuşmacı şeklinde sunulacaktır. Uzaktan yakından teşrif ederek kongreye katılanları, Mevlana diyarı Konya'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyor, Kongrenin hayırlara vesile olmasını diliyor, herkese selam ve saygılarımı sunuyorum."

Protokol konuşmalarının ardından daha önce düzenlenen Helal Gıda Slogan Yarışmasında dereceye giren ilk üçe ödülleri verildi. Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş ve TSE Genel Sekreterince ödülleri verilen yarışmacılarla toplu hatıra fotoğrafı çekildi. Yarım saat verilen aranın ardından saat 17.15’ de Kongrenin 1.Oturumuna geçildi.  Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kuşpınar’ın başkanlığını yaptığı oturumda şu konuşmacılar yer aldı: SMIIC Genel Sekreteri Haluk Dağ, Suudi Arabistan’dan Abdülgahir Muhammed Qamar, Güney Afrika Cumhuriyetinden Sheikh Thafiar Najar, Pakistan’dan Prof. Abdullah el Sami.

Oturumun ardından yerli ve yabancı misafirlere Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde akşam yemeği ikram edildi. 

 

 

Paylaş