Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu

15.11.2013

14-16 Kasım tarihleri arasında sürecek olan “Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu” bugün Dedeman Otel’de başladı. Sempozyuma: Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milletvekilleri, Konya Valisi Muammer Erol, Karaman Valisi Murat Koca, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın Prof. Dr. Birol Akgün, Prof. Dr. Tahir Yüksek,  KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu,Selçuk Üniversitesi Retktörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Ömer Torlak ve Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, akademisyenler, sektör temsilcileri, basın mensupları, Konya içinden ve dışından gelen misafirler katıldı.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu açılış konuşmasında şunları belirtti: “Bu coğrafyanın yağış durumu bellidir. Bu bölgeye yüzyıllardır tarım misyonu yüklenmiş. Su yoksa tarım yapamazsınız. Bu coğrafyada ne yaparsanız yapın bölgenin %30’undan fazla sulama imkanı yok. Bu bölgeyi oyunun dışına iten sebepler sadece kuraklık değil ilim ve irfandan uzaklaşmamızdır. Hep birlikte bu bölgenin kalkınması için özgün projeler ortaya koymalıyız. Alt yapı sorunlarını aşıp nitelikli insan sorunlarını ele almamız ise önemli bir şey.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek: “Konya’mız ve bölgemiz açısından çok önemli bir projeye ev sahipliği yapıyoruz. Bundan on yıl önce bu konu bir hayal konumunda bir Kızılelma niteliğindeydi. Hamdolsun, Hükümetimize gerçekleştirmek nasip oldu. KOP Türkiye’nin tarımsal ihtiyacını karşılayabilecek bir verimliliğe dönüşecek. Bu önemli programı düzenleyenlere teşekkür ediyorum.”dedi.

Tüm bölge milletvekilleri adına Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu söz aldı: “Bu ulusal sempozyum inşallah uluslar arası sempozyuma dönüşür. Su medeniyettir. Suyun bulunduğu yerde yaşam idame ettirilir. KOP ve Mavi Tünel projelerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Su ihtiyacının giderilmesi sadece tarım ve hayvancılığı değil endüstri alanında  kalkınmayı da etkileyecek. Türkiye gücünün yeni yeni farkına varıyor. Birlik ve beraberlik içinde halledemeyeceğimiz bir sorun olmayacağını düşünüyorum.”

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker: “Türkiye artık merkezi planlamadan bölgesel kalkınmayı yani yerel dinamiklerin harekete  geçirilmesini benimsedi. Bu sempozyum da bunu gösteriyor. Dünya kalkınmanın odağına insanı, bölgesel dinamikleri ve bunları harekete geçirmeyi koydu. Bu gün KOP projesiyle bu sempozyumda da bu sinerjiyi aynı anlayışın tezahürü olarak görüyoruz. GAP’taki tecrübelerimizi KOP’a aktarmak durumundayız. GAP’tan büyük tecrübeler kazandık. KOP projesi tarım, hayvancılık ve sulamadan ibaret değil. Multi sektörel bir proje. Sanayi-ulaştırma-lojistik, ticaret, folklor, kültür, sağlık gibi bir çok alanı kapsamaktadır. Beşeri sermaye geliştirilmezse  emek ve ülke kaynaklarının yanlış kullanılması  suretiyle bereket yerine felaket getirilir. KOP aslında Marmaray gibi geçen yüzyılın rüya projelerinden biri. Türkiye genel  olarak yarı kurak bir  coğrafyadır. Zengin su kaynaklarına sahip değiliz. Bu yüzden yer üstü ve yer altı sularımızı doğru kullanmalı ve gerekli tedbirleri almalıyız. Bu sempozyumun organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: “Türkiye son on yılda önemli bir mesafe kat etti. Türkiye’deki  bu başarılarla yetinilmemeli bu başarıları daha da ileriye götürmeliyiz. Türkiye’nin 2023 hedefi var. Eğer hedefler koyuyorsak mevcut durumu ve hedefleri iyi analiz etmeliyiz. Planımız dört ana eksene oturuyor. Ülkemizde ilk defa bir planda ilk aşamaya ekonomiden değil sosyal konulardan başlandı. Nitelikli insan ve güçlü toplum ilk planımız. Kalkınma sürecini geliştirmek ancak topyekun bütün yerel bölgelerin enerjisi ve gücüyle sağlanabilir. Kalkınmanın bütün nimetlerini herkesle paylaşmak  istiyoruz. Bölgemiz tarımsal açıdan büyük bir potansiyel ama su kaynaklarının kıt olduğu bir bölge. Suyu verimli kullanma, gerekli alt yapı ,su ihtiyacı az olan bitki deseni oluşturma meselesi çok önemli. İnsan odaklı entegre bir bölgesel kalkınma planı olarak KOP’u değerlendirmeliyiz. Bu bölgeye yatırımlarımızı ciddi bir şekilde arttırıyoruz. Bölgesel düzeyde bilgi tabanlı bir çalışma oluşturmalıyız. Bunun temeli üniversitelerdir.Üniversite sadece eğitim ve araştırmanın yapıldığı kurumlar değildir. Üniversiteler aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. İlk meyvesini bu sempozyumla verdi. Buradan çıkacak konuların ışık tutacağına inanıyorum.Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”dedi.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı M.Mehdi Eker ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz konuşmalarının ardından dinleyicilerden gelen soruları cevapladı.

İlk gün akşam üzeri yapılan oturumda KOP Bölgesi Üniversitelerinin Rektörleri konuşma yaptı. Kuruluş sırasına göre yer alıp, konuşma yapan Rektörler KOP’un önemine vurgu yaparak, üniversite, sanayi işbirliği, toplumsal uzlaşı üzerinde değerlendirmelerde bulundular.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker panel konuşmasında şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemizin önünde çok güzel fırsatlar var. Derinden hissedilen ve gitmesi beklenmesine karşılık gitmeyen uluslar arası alanda bir ekonomik  krizin sessiz sedasız fazla hissettirilmeden atlatıldığı bir ülkedeyiz. Bunu istikrara, mali alt yapımızın sağlam olan sistemine borçluyuz. Bu anlamda istikrarın önemli olduğunu önceki arkadaşlarımız gibi bende bir kez daha vurgulamak istiyorum. Verimlilik için bizim yapmamız gerekenler var ama ülkemizin önünde hassas bir konu var: O da israf.  İsrafa dikkat çekmek istiyorum. Bizim daha dikkatli tüketmemiz gerektiğini düşünüyorum. Biraz fazla ve gereksiz tüketiyoruz. Bunu devlet olarak, aile ve birey olarak da yapıyoruz. Yüksek öğretimin reforma ihtiyacı var. Bu hepimizi ilgilendiren ama daha da önemlisi torunlarımızı, gelecek kuşaklarımızı ilgilendiren bir konu. Türkiye mevcut yüksek öğretim yasası ile bir yere varamaz. Arkadaşlarımız, ciddi öz eleştirilerde bulundu. Bu öz eleştirilerin çoğu da üniversitelerin mali  ve idari sıkıntılarını kapsıyor. Türkiye bunu kabul etmek zorundaki maalesef mesleki eğitimde biz çuvalladık, beceremedik. Bunda 28 Şubatı veya başkalarını suçlayabiliriz. Ama beceremediğimiz bir gerçektir. Mesleki eğitimi yeniden masaya yatırmamız gerekiyor. Bu konuda sanayi ve ticaret kuruluşlarımızla hep beraber yeni bir düzenlemeye gitmemizde fayda var. Envanter çalışması adına bölgenin envanterinin üniversiteler adına sağlıklı bir şekilde çıkarılması ve onun her dönemde güncellenmesi önemini belirtmek istiyorum. Üniversiteler olarak vadeli yatırım ve planlama olarak  biraz hızlı büyüdüğümüzü görerek biraz daha dikkatli ve frene basarak hareket etmeli ve nicelik değil nitelik ağırlıklı bir planlamaya ihtiyacımız olduğunu dile getirmek  istiyorum. Bölgesel kalkınmaya yönelik üniversitelerimizin tematik üniversite algısını kurgulayamadığını maalesef  biliyoruz; ama en azından bundan sonra tematik yapıya, karşılıklı ilişkilerimizi geliştirmeye dikkat edebiliriz. 2023 hedefleri güzel bir hedef; ama bunu yatarak elde edemeyiz. Daha fazla üretmemiz, daha nitelikli insan gücü yetiştirmemiz, daha  verimli bir üretim, daha tasarruflu bir tüketim ve daha isabetli yerlere harcamalar yapmamız gerekiyor. Bu temennilerle hepinizi saygıyla selamlıyor ve hepinize teşekkür ediyorum.”

Panel sonunda Sempozyum Onursal Düzenleme Kurulu olan; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e, Niğde, Aksaray, Karamanoğlu Mehmet Bey, KTO Karatay , Mevlana ve  Selçuk Üniversitesi Rektörlerine plaket takdim edildi.

Paylaş