Türkiye’de Demokrasinin Dünü ve Bugünü

08.03.2013

Üniversitemiz Küresel İlişkiler Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta, Doç. Dr. Bekir Berat Özipek “Türkiye’de Demokrasinin Dünü ve Bugünü”  konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör konferans salonunda gerçekleşen söyleşiye, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Birol Akgün, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Birol Mercan, konferansın konuğu Doç. Dr. Bekir Berat Özipek, Üniversite hocalarımız ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İstiklal marşının ardından Doç. Dr. Bekir Berat Özipeğin öz geçmişi anlatıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Birol Akgün şunları söyledi. “Son yıllarda ciddi anlamda bir değişim-dönüşümün yaşandığı bir süreci görmekteyiz. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi sizlerin ve bizlerin bu süreçte beraberce kendimizi, bulunduğumuz durumda değerlendirmemize bağlı. Bu çerçevede bizleri kırmayarak İstanbul’dan Konya’ya teşrif eden değerli dostumuz Bekir Berat Özipek Bey’e de ben teşekkür ediyorum. Bu konularda konuşmayı en çok hak eden ve bu konuyu da en iyi yorumlayacak kendisidir.”

Prof. Dr. Birol Akgün’ün konuşmalarının ardından kürsüde ki yerini alan konuşmacı Doç. Dr. Bekir Berat Özipek, Türkiye’de ki Demokrasinin Dünü ve Bugünü’nü katılımcılarla paylaştı.

Türkiye’de Demokrasi sorunu nedir, Sağ ve Sol ayrımının ötesi, geçici ve kalıcı olan yapısal, ekonomik ve sınıfsal boyut şeklinde Türkiye’de ki Demokrasiye vurgu yapan Özipek “Türkiye 1950’de çok partili hayata geçtiğinde bakış olarak demokrasiye geçmiş olmadı. Türkiye 1950’den beri demokrasiye geçiş sürecindedir. Demokrasiye geçiş için çok partili hayatın test edilmesi gerekli bir koşuldur ama yeterli bir koşul değildir. Ama düşünün 63 yıldır bir geçiş sürecinden bahsediyoruz. Tuhaf bir süreç bu, böyle bir süreç olmaz. Tabi biz 1950’de çok partili hayata geçiş yaptık hatta buna dönüş diyebiliriz. Bundan önce 2. Meşrutiyet dönemi, bugünkü siyaset sisteminden daha geniş bir yelpazenin olduğu tarihlerdi. Türkiye’de çok partili hayata geçiş değil, dönüş demek gerekir” dedi.

Konuşmalarının ardından Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Birol Mercan, Doç. Dr. Bekir Berat Özipek’e plaket takdim etti.

Paylaş