Turizme Rehber Oluyoruz

21.02.2013

Üniversitemiz Turizm Fakültesi Kültür ve Turizm Topluluğu, 21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü’nü ‘Turizme Rehber Oluyoruz’ sloganıyla düzenlediği konferansla kutladı.

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör salonunda düzenlenen konferansa Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan ve İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Profesyonel Turist Rehberi Sinan Ercan konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Dinç’in yaptığı programa Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürü Ahmet Duran, Üniversitemiz Turizm Fakültesi Dekanı Muhsin Kar, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. H.Ferhan Nizamlıoğlu, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Mehmet Kırbıyık ve Turizm Fakültesi öğrencileri katıldı.

Turizm Rehberlik gününü kutlarken, ev sahipliği yapmanın mutluluğu ve heyecanı içerisinde olduklarını söyleyen Dinç konuşmasına şöyle devam etti. “Dünyada ilk kez 1990 yılında kutlanan bu etkinlikler, ülkemizde 1997 yılından itibaren kutlanmaya başlanmış ve bugün Konya’mızda ilk defa Turizm Rehberlik gününü kutlamanın heyecanı içerisindeyiz. Ülkemize son dönemde en popüler mesleklerden biri olan turizm sektörü ve turizm sektörüne bağlı branşlardır. Gelişen Dünya şartlarına baktığımız zaman daha nitelikli, daha bilgili ve donanımlı turist rehberine ihtiyaç artmaktadır.

Konya’da ki tarihi eserlere vurgu yapan Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan’da şunları ifade etti; Konya’mız sultanlar şehri olduğundan birçok tarihi eser bulunmaktadır. Tarih bakımından zengin olan şehrimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu eserlerden en önemlileri olan Hz. Mevlana Türbesi, Şems-i Tebrizi Türbesi, İnce Minare Camii, Şerafettin Camii, SahipAta Camii, Beyşehir gölünde ki Eşrofoğlu Camii bunlardan bazılarıdır. Ülkemiz adeta bir açık hava müzesidir.” 

Üniversitemiz Turizm Fakültesi Dekanı Muhsin Kar ise, Dünya Turist Rehberler gününü kutlayarak, Konya’mızda bu günün ilk defa kutlanmasının sevindirici ve anlamlı olduğunu ifade etti. Turizm’in ülkemiz için önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Turist potansiyelinin ve bu bağlamda da Turist rehberliğinin gün geçtikçe daha da önem kazandığını belirtti.

İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Profesyonel Turist Rehberi Sinan Ercan ise deneyimlerinden bahsederek öğrencilere tavsiyelerde bulundu. “ İlkokul çağlarımda doğayı ve değişik yerleri görmeye merak sardım. Bunun ileriki yıllarda şu anda bulunduğum mesleği yapmama vesile olduğunu söyleyebilirim. Bu mesleği yapmak bilgi, donanım, araştırma ve heves ister. 15 yıldır Turist Rehberliği yapmaktayım. Bunun 10 yılı profosyenel Turist Rehberliğidir. Ben gerçekten bu mesleğe gönlümü ve zamanımı verdim. Çoğu zaman ailemle olamıyorum. Ama küçükken kurduğum hayallerimi yapıyorum. Gezeceğim uzak yerleri para vererek değil, para alarak geziyorum. Bu mesleğin artıları olduğu gibi eksi yanları da vardır. Turist Rehberliğinde kendinizi geliştirmek ve aranılan rehber olmak istiyorsanız kendinizi her yönden vasıflandırıp aranılan kişi olmalısınız” diyen Sinan Ercan, Dünya Turist Rehberler Gününü kutladı.

Konuşmaların ardından Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan’a ve İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Profesyonel Turist Rehberi Sinan Ercan’a plaket takdim edildi.

Paylaş