TÜBA 2015 Yılı Ödülleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Törenle Tevdi Edildi

14.12.2015

TÜBA-TEÇEP, GEBİP ve uluslararası nitelikteki TÜBA Akademi Ödülleri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde 14 Aralık 2015 tarihinde sahiplerine tevdi edildi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen "2015 yılı TÜBA Ödülleri" törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş, Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, milletvekilleri, TÜBA üyeleri, akademisyenler, ödül sahiplerinin yakınları ile diğer davetliler katıldı.

Düzenlenen törende; Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında Avusturya Linz Johannes Kepler Üniversitesi Öğretim Üyesi Niyazi Serdar Sarıçiftçi, Sağlık ve Yaşam Bilimleri kategorisinde Kanada Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Pakistan Ağa Han Üniversitesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Mükemmeliyet Merkezi Direktörü Zülfiqar Ahmad Bhutta, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Genç, almaya hak kazandıkları TÜBA Akademi Ödülleri’ni Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldılar.

Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (GEBİP) alanında 38, Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödül Programı (TEÇEP) alanında 19 bilim insanı ise ödüllerini, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın elinden aldılar.

TÜBA Akademi Ödülleri’nin yanı sıra Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (GEBİP) alanında 38, Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödül Programı (TEÇEP) alanında 19 bilim insanı da ödüllerini, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın elinden aldılar.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine TÜBA tarafından verilen Akademi Ödülleri’nin tevdi edileceği üç bilim insanı ile Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (GEBİP) alanında ödül verilecek 38 bilim insanı ile Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödül Programı (TEÇEP) alanında ödül alacak 19 bilim insanını tebrik ederek başladı ve şöyle devam etti: "Gayretleriyle emekleriyle birikimleriyle eserleriyle bilim dünyasına, ülkemize ve tüm insanlığa katkılar sağlayan hocalarımıza şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. TÜBA Başkanı ve üyelerini, ülkemizde her alanda bilimin gelişimine verdikleri destek ve sağladıkları teşvikten ötürü kutluyorum.

TÜBA Ödülleri Cumhurbaşkanlığı tarafından himaye edildi

TÜBA Ödül Töreni’ni, bilim insanlarımızın emeklerini takdir etmeye yönelik bir iltifat olarak görüyorum." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlayışla TÜBA Ödül Töreni’ni Cumhurbaşkanlığı olarak himaye ettiklerini dile getirdi.

Başbakanlığı döneminden bu yana bilim, teknoloji ve bunun yanında araştırma, geliştirme, yenilikçilik çerçevesinde yürütülen tüm çalışmaları yakından takip ettiğinin ve desteklediğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) tüm toplantılarına Başbakanlığı döneminde başkanlık ettiğini söyledi. BTYK’da karara bağlanan pek çok projeyi bizzat himaye altına aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle savunma sanayi projelerinin hızlı, etkin ve verimli bir şekilde hayata geçirilmesi için her türlü çabayı gösterdiğini söyledi ve "Hamd olsun bilim insanlarımız, ilgili kamu kurumlarımız, özel sektör firmalarımızı yüzümü kara çıkarmadı. Aynı şekilde fen ve mühendislik bilimlerinde, sağlık bilimlerinde, sosyal bilimlerde yürütülen çok sayıda projenin, çok sayıda çalışmanın, çok sayıda bilim insanının da teşvikçisi, destekçisi olduk. " dedi.

Yeni Türkiye’yi bilimin, ilmin, araştırmanın, geliştirmenin aydınlığında inşa edeceğiz
"Bugün sosyal ve beşeri bilimler alanında kendisine Akademi Ödülü’nü tevdi edeceğimiz Mehmet Genç Hoca’mızla, geçtiğimiz Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri vesilesiyle bir aradaydık. Kendisini bir kez daha tebrik ediyorum. Mehmet Genç Hoca’mızla birlikte fen ve mühendislik bilimleri alanında Avusturya Bilimler Akademisi tarafından aday gösterilen Niyazi Serdar Sarıçiftçi Hoca’mızı ve sağlık, yaşam bilimleri alanından Pakistan Bilimler Akademisi tarafından aday gösterilen Sayın Zülfiqar Ahmad Bhutta’yı huzurlarınızda kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Bundan sonra da her vesileyle bilime ve bilim insanlarına yönelik desteği ve teşviki artırarak devam ettireceklerini vurgulayan Erdoğan, "Her fırsatta ifade ettiğim gibi artık günümüzdeki öğretmen-öğrenci ilişkisinin yüzeyselliğinden kurtulmak durumundayız. Muallim-talebe kavramlarının ifade ettiği kadim ve derin eğitim-öğretim müktesebatımızı yeniden canlandırmamız gerektiğine inanıyorum. Yeni Türkiye’yi bilimin, ilmin, araştırmanın, geliştirmenin, inovasyonun aydınlığında inşa edeceğiz. İnşallah bilim insanlarımızın desteğiyle bu konuda kısa sürede önemli bir mesafe kat edeceğimizi ümit ediyorum. Doğrusu ben tüm bilim insanlarımıza inanıyorum, güveniyorum." dedi.

TÜBA’nın Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi önemli eserleri yeni nesillerle buluşturacak
“Türk tarihi ve medeniyetinde ilmin ve ilim erbabının çok müstesna bir yeri ve değeri vardır. Hele hele talebenin muallimine yazdığı mektupları okuduğunuz zaman bunun hassasiyetini orada görürsünüz. O ifadelerdeki edep, o ifadelerdeki hocasına, muallimine karşı seçtiği kelimeler çok çok anlamlıdır. Dünyanın bilinen en eski üniversitesi bu topraklardadır. Bugün mühendislikte, sağlıkta, sosyal bilimlerde, Batı biliminin temel referansları olan isimlerin çoğu bizim coğrafyamızın, bizim medeniyetimizin mensuplarıdır. Bu bakımdan TÜBA, Türk-İslam Bilim Kültür Mirası Projesi’ni, bilim, kültür ve sanat tarihimizin önemli eserlerini yeni nesillerle buluşturacak olması bakımından önemli gördüğümü özellikle belirtmek istiyorum. “Yitik kaybedildiği yerde aranır” diye bizim güzel bir sözümüz vardır. Biz bilimdeki, kültürdeki, sanattaki liderliğimizi son olarak bu coğrafyada kaybetmiştik. İnşallah yine burada ayağa kaldıracağız." diye konuştu.

İnanmanın başarmanın yarısı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Biz önce kendimize güveneceğiz, inanacağız bununla birlikte çok çalışacak, çok gayret göstereceğiz. Başarı bu sürecin tabii bir neticesi olarak zaten kendiliğinden gelecektir. Nobel Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar Hoca’mız buna en güzel örnek. Düşünün… Mardin Savur’da doğmuş. Savur’u bilenlerimiz var, inanıyorum ki bu salonda bilmeyenleriniz de var. Ama ben Savur’u yerinde görmüş, tanımış, aynı zamanda bir Cumhurbaşkanınızım. İyi bilirim ki şu haliyle gelişmiş durumudur ama Aziz Hoca’mızın o ilkokulu okuduğu dönemlere baktığımız zaman kim bilir oralar ne haldeydi. Tüm eğitimini ülkemizde almış, bu coğrafya ile ünsiyetini hiçbir zaman kesmemiş, kaybetmemiş bir kardeşimiz Nobel’e layık görülüyor. Daha fazla söze gerek var mı? Şunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız; Türkiye’nin sorumluluğu sadece kendisine karşı değildir. Biz bir yönüyle 300 milyonluk Türk dünyasına, bir yönüyle 1,7 milyarlık İslam alemine bir yönüyle de 7 milyar insanın tamamına karşı sorumlulukları olan bir milletiz. Böyle de bir ruh kökümüz var.” dedi.

İstikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürüyoruz

2015 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının açıklandı. Türkiye bu yılın üçüncü çeyreğindeki %4’lük oranıyla ilk 9 ayda %3,4’lük bir ortalama büyüme düzeyine ulaştı. 2015 yılındaki bu büyüme hızına, gerçekleşen iki seçime, içeride ve dışarıda yaşanan bunca badireye rağmen ulaştık. İçerideki ve dışarıdaki kriz çığırtkanlarına inat istikrarlı bir şekilde büyümemizi sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da hedeflerimizle uyumlu bir şekilde beklentilerin ötesinde büyüme oranlarına ulaşacağız. Allah yar ve yardımcımız olsun" dedi.

TÜBA Akademi, GEBİP ve TEÇEP ödüllerini kazanan bilim insanlarını tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bilim insanlarımızdan daha fazla, daha büyük, daha iddialı çalışmalar gerçekleştirmelerini beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Biz sizin hizmetkârınız olmaya hazırız. Bunu da bilmenizi istiyorum." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise; “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin böyle bir programa ev sahipliği yapması, programın Cumhurbaşkanı ve devlet tarafından sahiplenilmesi, toplum ve gençlerin bu alanlara dikkatlerini çekebilmek açısından büyük bir mesaj. Ödül törenleri vesilesiyle bir gencimiz Cemil Meriç'i veya Rasim Özdenören'i okumaya başlasa, bir gencimiz bu yıl hem TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü'nü hem de Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü kazanan Mehmet Genç Hoca’mızla tanışsa, onu kendine bir örnek insan olarak seçse herhalde bu hepimiz için en büyük ödül olacaktır.” dedi.

Bakan Işık ayrıca, TÜBA’nın kurumsal kimliğini güçlendirmek için bu yasama döneminde TÜBA Kanunu'nu Meclis Genel Kurulu'na sevk etmeyi planladıklarını da ifade etti.

Akademi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yaptığı konuşmada, bilim insanlarının başarılarının ödüllendirilmesinin Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sağlayacağını ifade etti.

Prof. Dr. Acar, TÜBA'nın 106'sı asli, 39'u şeref ve 58'i asosiye olmak üzere 203 üyesi bulunduğunu dile getirdi ve TÜBA'nın ikili anlaşma yaptığı akademi sayısının 30'a, üye olduğu çatı kuruluş sayısının ise 12'ye yükseldiğini belirtti. Akademi’nin çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğinin altını çizdi.

TÜBA-GEBİP kapsamında bu yıl 24 farklı üniversiteden 38 seçkin bilim insanın ödüle hak kazandığını söyleyen Acar, program kapsamında şimdiye kadar 373 kişinin ödüllendirildiğini ifade etti. Acar, TÜBA-TEÇEP kapsamında bu yıl ödüllendirilen 19 eserle, ödüllendirilen toplam eser sayısının 180'e yükseldiğini kaydetti.

Bilim insanlarının başarılarının ödüllendirilmesinin Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sağladığını dile getiren Acar, ödüllerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesine alınmasının da kendilerini ayrıca sevindirdiğini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar “TÜBA Şeref Üyesi Aziz Sancar'ın aldığı Nobel Kimya Ödülü'nün de Türkiye'yi ayrıca mutlu ettiğini ve başarısıyla ülkeye örnek bir tutum sergilemiştir.” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Paylaş