Tıpta Uzmanlık Eğitimi ve Asistanların Sorunları MTF’de Tartışıldı

20.03.2013

Sorunları her zaman göz ardı edilmiş, sağlık sektörünün önemli bir aktörü olan Tıp Asistanlarının sorunları çalıştayla gündeme getirildi. Ortak kanaat; asistanlar çok fazla nöbet tutuyor, eğitimleri sürelerince ciddi sıkıntılar çekiyorlar ve uzman olduklarında da mecburi eğitim adı altında çok zorlu şartlarda görev yapıyorlar… 

Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve Genç Hekim Platformunun birlikte organize ettiği “Türkiye’de Tıpta Uzmanlık Eğitimi Çalıştayı” Tıp Fakültesi Morfoloji binasındaki konferans salonunda yapıldı. Çalıştaya, YÖK Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, Sağlık Bakanlığı Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Alaaddin Dilsiz, Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Uzman Halil Öztürk, dekan yardımcıları, akademisyenler, asistanlar ve tıp öğrencileri katıldı.

Üç oturum olarak yapılan çalıştayın ilk oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Nazmi Zengin, yaptı. Asistanların yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerilerini Dr. Ahmet Murt’un anlattığı oturumda Prof. Dr. Rahmi Örs “Uzmanlık Eğitiminin Sorunları”, Doç. Dr. Nazan Karaoğlu “Uzman Eğitiminde Ölçme ve Değerlendirme”, Prof. Dr. Nazmi Zengin “Uzmanlık Eğitiminde Görünmeyen Müfredat” başlıklarında sunum yaptılar. 

YÖK Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk’ün başkanlığında yapılan ikinci oturumda ise Araştırma Görevlisi Dr. Ahmet Nihat Baysal “Uzmanlık Eğitimi Nasıl Olmalı ve Beklentiler Ne Olmalı?” konusunu anlattı. Oturuma katılan Prof. Dr. Bülent Baysal “Uzmanlık Eğitimi Nasıl Olmalı ve Beklentiler Ne Olmalı?” konusunda eğitici gözüyle, Yrd. Doç. Dr. Alaaddin Dilsiz “Eğitim Kurumlarına Uzmanlık Öğrencisi Kontenjanı Planlaması” konusunda katılımcılara sunum gerçekleştirdiler.

Üçüncü oturumda ise Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, Prof. Dr. Recep Öztürk, Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Prof. Dr. Ömer Karahan,   Konya Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Halil Öztürk, Yrd. Doç. Dr. Alaaddin Dilsiz, Araştırma Görevlisi Dr. Ahmet Murt’un katılımıyla asistanların sorunlarının tartışıldığı bir forum yapıldı.

Çalıştayın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker bir konuşma yaptı. Türkiye’nin bir kalıp değiştirdiğini ve bu kalıp değişiminden en fazla sağlıkçıların etkilendiğini ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Şeker, “Fakat sağlık sunumunda, tedavi yöntemlerinde, hasta ilişkilerinde ve uzman ve hekim eğitiminde çok fazla çeşitlilik var. Bu da başarıyı geciktirmektedir. Artık bu dönemde eskiden olduğu şekliyle hasta ile diyalog kuramıyorlar. Eskiden birey hekim vardı ve bu saygı görüyordu ama artık kurumsallık var. Birçok etkenle birlikte sağlık sorunları çözüme kavuşturuluyor. Bu da beraberinde bazı istismarları getirebilmektedir. Bunları tıp fakültelerindeki eğitimden başlayarak çözmemiz gerekiyor” dedi.

Türkiye’de en ciddi sorunun çakılı kadro olduğunu belirten Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Bu sorun çözülmediği takdirde performans sisteminden verim almak imkânsız hale gelmektedir. Bunun için biz bir an önce YÖK yasasının çıkarılmasını bekliyoruz. Özellikle bu yeni yasa ile esnek kadro yapısına kavuşmayı bekliyoruz.

Türkiye çok geniş bir alana sosyal sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu ne kadar yürütülebilir bilemiyorum. Zira günden güne sağlık giderleri artmaktadır.

Özellikle Temel Tıp Bilimleri de yeterince geliştirilememektedir. Bu alanda yaşanan sıkıntılar giderilmezse sorunların çözülmesi zorlaşmaktadır. Hangi ders ne kadar verilmeli, bu önemlidir. İş gücü arttıkça kalite azalmaktadır. Hocalarımız dersten çıkıp derse giriyor ve standart oluşturulamıyor. Ek ders ücreti mutlaka kaldırılmalıdır. Asistan sayısı artırılmalıdır. Köklü üniversitelerde bile istismar edilen sıkıntılar oluşuyor.

Bütün bu sorunlar bir an önce çözülmelidir. Biz daha önceki toplantılarda da ifade ettik, bıçak kemiğe dayanmıştır. Eğer bu sorunlar çözülemezse yıllarca oluşmuş kalitede hekim yetiştirmek ve sağlık sunmak zorlaşacaktır ” dedi. Çalıştayın sonunda panelistlere Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker tarafından plaket takdim edildi.

Çalıştayda öne çıkan başlıklar ise şöyle:

1-Asistanların çalışma saatleri ve nöbetleri belirli bir standarda getirilmelidir. Doğum izni ve süt izni gibi hakların istismarının oluşması engellenmelidir.

2-Tıp Fakültelerine uzman kadrosu verilmeli ve branşlara göre mecburi hizmet standardı değiştirilmelidir.

Örneğin bir kalp cerrahı ya da beyin cerrahının mecburi hizmet adı altında ameliyathanesi bile olmayan hastanelere gönderilip yetişmiş eleman israfının oluşması önlenmelidir. 

3-Asistanların aldıkları ücretlerin yeniden gözden geçirilmesi şarttır ve özellikle tuttukları nöbetlerin sayısı ne olursa olsun buna göre ücretleri ödenmelidir.

4-Tezler opsiyonel hale getirilmeli ve mecburi tez yazımı sadece akademisyen olacaklara zorunlu olmalıdır.

5-Asistanlara eğitimi veren eğiticilerin eğitilmesi ve denetlenmesi gerekmektedir.

6-Ülkenin ihtiyaç duyduğu uzman hekimlerin sayısı bu eğitimi veren kurumlar (YÖK, Sağlık Bakanlığı, Tabip Odaları gibi) birlikteliği ile planlanmalıdır. 

7-Cerrahi branşlarda eğitim alan asistanların cerrahi deneyimlerini artırmaları yönünde çaba sarf edilmeli bu konuda eğiticiler daha fazla gayret göstermelidir.  

8-Uzman hekimlerin eğitimi için Tıp Eğitim Merkezleri kurulmalıdır. Buralarda mimariden, felsefeye, hukuktan teolojiye kadar geniş bir alanda eğitim veren akademisyenler olmalıdır. Bu binalar mimariden, laboratuarına, dersliklerinden sosyal alanlarına kadar tıp eğitiminin geliştirilmesi odaklı oluşturulmalı ve rol model olabilecek uzman hekimler yetiştirilmelidir.

9-Mekanik bir eğitim vermek yerine uzman hekimler irfanlı ve hikmetli tabipler olacak şekilde çok yönlü eğitilmelidir. 

 

Paylaş